Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (252)

Helo 

všechny recenze uživatele

První polovina je vlastně taková nijaká nuda, kde se nic moc neděje, řeší se blbosti a lidi se schválně neptaj na správný otázky, aby to mohlo zůstat tajemný (nebo si nerozumí nebo radši nemluví vůbec). Ale pak to najednou dostane grády, začne se ukazovat, že zakopaný psi jsou úplně někde jinde, než každej čekal. A pak znova a pak znova, tak jak se dalo od tvůrců Dark čekat. A stejně jako u Dark celej ten zdánlivě překombinovanej konstrukt vlastně nakonec začne dávat smysl. A jak jsem si po prvních pár dílech říkal, že druhou řadu snad asi vynechám, po posledních pár dílech chci, aby tady byla co nejdřív. A pokud se scénář podaří vyladit tak, aby byl na podruhý konečně bez hluchých míst, rád zvednu na ultimátní hodnocení. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že Baran bo Odar a Jantje Friese stáli před nelehkou volbou. O čem a jak natočit další seriál, který bude stejně dobrý jako Dark. S vědomím, že dost diváků prostě rádo porovnává. I já jsem tedy byla zvědavá, jak to tvůrci zvládnou. Jenže už když jsem viděla první teaser, byla jsem natěšená a 1899 se hned stal mojím nejočekávanějším seriálem roku. A jak se povedlo?  Jsme v roce 1899 na cestě do New Yorku, loď Kerberos zachytí signál lodi Prometheus, která se na moři ztratila před čtyřmi měsíci. Kapitán se tedy rozhodne změnit kurs a prozkoumat loď. Jenže ne všichni pasažéři jsou těmi, kým se první pohled zdají a mají svoje tajemství, proč na lodi jsou. A tak se postupně rozpletá pravda o tom, co se na lodi děje a co se děje s pasažéry. A jak může být už dopředu jisté, všechno bude mnohem komplikovanější. A nic není takové, jak se na první pohled zdá...  Postav je zde vážně hodně a odhalovat jejich tajemství mě bavilo. A vždy, když se přeskočilo do jiné scény, těšila jsem se, co bude dál, až se ke každému z nich zase vrátím. Tempo vyprávění není na začátku nijak zběsilé, to se ale v druhé polovině razantně změní. Stále se něco děje, odhaluje nebo zamotává, opět mizí, a každá minuta zároveň sprintuje zběsilým tempem.  Stejně jako u seriálu Dark, i zde mám problém zadržet myšlenku, abych omylem neřekla víc, než mám a nikomu dalšímu nezkazila zážitek. 1899 totiž patří mezi ty seriály, které si užijete úměrně víc tomu, kolik toho o něm víte. Čím míň tím víc.  Vizuální stránka je dokonalá a společně s hudbou perfektně dokresluje hutnou atmosféru. Score má sílu vtáhnout vás tak moc, až budete na konci trpět, že už toho není víc, protože to tajemství prostě potřebujete znát. A přestože se to tam na první pohled vůbec nehodí, soundtrack je taky geniálně zvolen, protože na ten druhý pohled se tam hodí skvěle. Tímhle způsobem využívaná hudba na konci dílů, která všechno spojí a graduje s doposud viděným a i textem sedí do děje, je můj oblíbený prvek.  1899 je mysteriózní seriál, který možná kvůli svému počátečnímu tempu nesedne každému. Ale skončit dřív, by byla velká chyba. Přesto doporučuji všem, kdo mají rádi záhady. Protože konec první série je tou nejkrásnější záhadou, kterou jsem v poslední době byla svědkem... ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Po šestém dílu končím. A měl jsem se k tomu rozhodnout mnohem dřív. Připomíná mi to hit Ztracení, který jsem také opustil během druhé série a vůbec mě to nemrzí. Chci sledovat drama na lodi a ne znásilňující farmáře (to případně v jiném seriálu). Všechny ty pohledy do minulosti byly děsná nuda. A když vím, že na ty hromadící se otázky stejně ve většině případů nedostanu odpověď, tak na ně kašlu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Baran bo Odar sa pomaly a isto začína stávať mojou filmárskou motiváciou. Už "Dark" bol seriálovým skvostom na pokračovanie, pričom 1899 je taktiež počinom, ktorý mi vďaka spôsobu podania príbehu dodal to, čo iným námetom tohto druhu jednoducho chýba. Všetkým to ale rozhodne voňať nebude. Je to žalostne pomalé, vyskladané čisto na atmosfére s dokonalou výpravou či hudbou, pričom viac akcie sa divák dočká aj počas cyklistických pretekov invalidov po 80tke okolo Kežmarku. Veľmi mi to pre dôvody, kde sa samotný príbeh odohráva, pripomínalo hororovú hru: "Layers of Fear 2". Ja osobne som spokojný, no a komu sa pozdával "Dark", tomu sa zrejme bude aj tento pokus, nakoľko ide o myšlienkovo veľmi príbuzné námety. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souhlas s J*A*S*M - i já jsem 100% cílovka pro mysteriózní seroš o lodi duchů, ale i mě to prostě nebaví postavově, dějově ani herecky a i ta atmosféra je taková generická a vizuálně jsem se nemohl ubránit dojmu, že štáb se ke skutečnému oceánu a lodím nepřiblížil ani na sto kilometrů. Odar a Friese prostě vrší očekávatelné záhadné události, postavy, vzkazy a symboly, ale vyprávění chybí drajv. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Po zrušení nakrúcania druhej série sa v magazíne Forbes objavila kritická analýza obviňujúca Netflix, že aktívne kradne divákom čas: "Je to úprimne vyčerpávajúce, a ak je to pre divákov také vyčerpávajúce, musí to byť desaťkrát vyčerpávajúcejšie pre showrunnerov a hercov. Netflix sa stáva cintorínom plným mŕtvych seriálov s nedokončenými závermi. Niečo sa musí zmeniť.“ (Arsenal83)
  • V skutočnosti sa v seriáli použilo len málo scén natočených v reálnom exteriéri. Namiesto toho sa v Babelsberg Studios vo veľkej miere využívalo na mieru vyrobené LED virtuálne objemové pódium s otočnou podlahou a poháňané výkonným motorom. Obklopenie realistickým oceánom na obrazovkách dokonca niektorým hercom počas prvých dní natáčania spôsobilo morskú chorobu. (Arsenal83)
  • Každá epizoda začíná příběhem jedné z hlavních postav. Jedná se o způsob, který jsme mohli vidět například v seriálu Ztraceni (od r. 2004). (Sancoo)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama