foto

Yeardley Smith

  • nar. 3.7.1964 (52 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Martha Maria Yeardley Smith se narodila ve francouzské metropoli Paříži, kde její otec Joseph Yeardley (J.Y.) pracoval jako novinářský dopisovatel. Její matka Martha pracovala v galerii. Když jí byly dva roky, přestěhovala se i s rodiči do Washingtonu, neboť její otec začal psát pro Washington Post. S divadlem začala už jako teenager, když se objevila v roli Tinkerbell v divadlení adaptaci pohádkového příběhu Peter Pan. Poté, co ukončila střední školu, působila nějakou dobu v Arena Stage, aby se poté přestěhovala do New Yorku za většími příležitostmi. Na Broadwayi poté po osm měsíců ztvárňovala roli Debbie ve hře Toma Stopparda The real thing.

Poté začaly přicházet i malé filmové role jako v komediální dramatu HEAVEN HELP US a LEGENDA O BILLIE JEAN (oba 1985). V roce 1986 se přestěhovala na západní pobřeží, kde se také usadila. Po nějaké době působení na losangeleských divadelních jevištích a po roli Louelly v komediálním seriálu z prostředí homosexuálů BROTHERS, kterou ztvárňovala v letech 1984 – 1989, získala v roce 1989 Yeardley konečně roli, která ji proslavila, a to roli, resp. hlas Lízy v animovaném komediálním seriálu SIMPSONOVI. Yeardley se však původně ucházela o roli Barta, kterou nakonec získala Nancy Cartwrightová, ucházející se původně o roli Lízy. Za roli Lízy získala Yeardley v roce 1992 cenu Emmy.

Yeardley se však objevila i v dalších rolích. Z těch seriálových ztvárňovala po tři sezóny roli Louise Fitzerovou v seriálu HERMAN´S HEAD (1991 - 1994) a v letech 1997 – 2002 si zahrála také Marlene v sitcomu DHARMA A GREG (1997). Z filmových rolí jsme ji mohli vidět například v rodinné vánoční komedii ROLNIČKY, KAM SE PODÍVÁŠ (1996) po boku Arnolda Schwarzeneggera nebo jako Jackie Simpsonovou v romantické komedii LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE (1997).

V roce 1990 se provdala za Christophera Grovea, ale jejich manželství skončilo již po dvou letech rozvodem. V květnu roku 2002 se stal jejím druhým manželem Daniel Erickson, ale i toto manžeslství skončilo v září roku 2008 rozvodem. Ve volném čase se ráda věnuje psaní a kreslení. V roce 2009 vydala dokonce knihu pro děti s nízvem I, Lorelei.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2016 Miles
Offer and Compromise
2012 8 (divadelní záznam)
2010 High School
Spork
Tug
Virginia
2009 Měj se dobře (TV film)
Waiting for Ophelia
2008 Miracle of Phil
Simpsons Ride, The
2007 Simpsonovi ve filmu
2004 The Simpsons: Gone Wild (video kompilace)
2003 The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2002 Simpsons: Heaven and Hell, The
2000 The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Simpsons: Greatest Hits, The
1998 Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1997 Bezzubí (TV film)
Lepší už to nebude
Prostě piš
1996 Rolničky, kam se podíváš
1993 Příběh dinosaura
1992 Hračky
1991 Dobrodruzi z velkoměsta
1989 Ginger Ale Afternoon
Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
Simpsons: Family Therapy, The (TV film)
Velká výzva
Zwei Frauen
1988 The Simpsons: Family Portrait (TV film)
Tickets, Please (TV film)
1987 Three O'Clock High
1986 Vzpoura strojů
1985 Legenda o Billie Jean
Recovery Room, The (TV film)
Seminaristé
1984 Mom's On Strike (TV film)

TV seriály

2017 Simpsonovi (TV seriál)
Treehouse of Horror XXVIII (S29E02)
Whistler's Father (S29E01)
Dogtown (S28E22)
další epizody (14)
2016 Simpsonovi (TV seriál)
The Nightmare After Krustmas (S28E10)
The Last Traction Hero (S28E09)
Dad Behavior (S28E08)
další epizody (23)
2015 Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo chlapectví (S27E09)
Cesta ke slávě (S27E08)
Lisa dobývá svět (S27E07)
další epizody (22)
2014 Simpsonovi (TV seriál)
Vánoční vyhazov (S26E09)
Kapela otců (S26E08)
Učitel mučitel (S26E07)
další epizody (23)
2013 Simpsonovi (TV seriál)
Vzpomínky na bílé Vánoce (S25E08)
Žlutá pomsta (S25E07)
Školní lavice a pravice (S25E06)
další epizody (22)
2012 Simpsonovi (TV seriál)
Panu Burnsovi s láskou (S24E08)
Den, kdy se ochladila Země (S24E07)
Ve Springfieldu roste strom (S24E06)
další epizody (21)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Duch Vánoc příštích (S23E09)
Krustyho comeback (S23E08)
Muž v modrých flanelových kalhotách (S23E07)
další epizody (22)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Předvánoční hádky (S22E08)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
další epizody (24)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Einsteinova aproximace (S03E14)
2009 Simpsonovi (TV seriál)
Bratříčku, kde jsi? (S21E08)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
další epizody (21)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Mlha (S03E05)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Burns a včely (S20E08)
MyPody a sousedi (S20E07)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
další epizody (19)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Věčný stín Simpsonovy mysli (S19E09)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
Manželé a podnikatelky (S19E07)
další epizody (22)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Kill Gil - první a druhý díl (S18E09)
Parťáci (S18E08)
Umění na špejli (S18E07)
další epizody (22)
2005 Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovské vánoční skazky (S17E09)
Taliján Bob (S17E08)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
další epizody (25)
2004 Mrtví jako já (TV seriál)
Pořád (S02E14)
Nezapomeň na mě (S02E12)
Phil of the Future (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Komiksák a Chlapeček (S16E05)
Kamarádky na život a na smrt (S16E04)
Noci s nepřítelem (S16E03)
další epizody (20)
2003 Simpsonovi (TV seriál)
Patnácté Vánoce u Simpsonů (S15E07)
Krustyho zkouška z dospělosti (S15E06)
Rychle a srstnatě (S15E05)
další epizody (23)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Kdo chce zabít Homera? (S14E06)
Zkáza domu Simpsonů (S14E05)
Veliká Marge (S14E04)
další epizody (22)
2001 Simpsonovi (TV seriál)
Malověrná Líza (S13E06)
Telecí léta (S13E05)
Zamilovaný Burns (S13E04)
další epizody (19)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (21)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (23)
1998 Becker (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Homer Simpson a ledvina (S10E08)
Líza má jedničku (S10E07)
další epizody (24)
Studio sport (TV seriál)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Marge prodává nemovitosti (S09E09)
Líza skeptik (S09E08)
další epizody (27)
Smart Guy (TV seriál)
Teen Angel (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Hurikán Ned (S08E08)
Lízino rande s blbostí (S08E07)
Rozdělený Milhouse (S08E06)
další epizody (22)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Nemáš se čím chlubit, Marge (S07E11)
Slavnostní epizoda (S07E10)
Poslední šance Leváka Boba (S07E09)
další epizody (25)
1994 Simpsonovi (TV seriál)
Strach z létání (S06E11)
Dědeček versus sexuální ochablost (S06E10)
Zvrhlík Homer (S06E09)
další epizody (23)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem se přestal bát aneb Legalizace hazardu ve Springfieldu (S05E10)
Poslední pokušení Homera Simpsona (S05E09)
Bart táborníkem (S05E08)
další epizody (21)
1992 Likely Suspects (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Homerova koronární operace (S04E11)
Lízino první slovo (S04E10)
Pan Pluhař (S04E09)
další epizody (23)
1991 Herman's Head (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem si bral Marge (S03E12)
Jak Burns prodával elektrárnu (S03E11)
U ohnivého Vočka (S03E10)
další epizody (25)
1990 Simpsonovi (TV seriál)
Za všechno může televize (S02E09)
Ďábelský Bart (S02E08)
Bart kazisvět (S02E07)
další epizody (21)
Sydney (TV seriál)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
Vánoce u Simpsonových (S01E01)
1988 Empty Nest (TV seriál)
1987 CBS Summer Playhouse (TV seriál)
Mathnet (TV seriál)
The Tracey Ullman Show (TV seriál)
1984 Brothers (TV seriál)
1983 Mama's Family (TV seriál)
Příběhy z temnot (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2000 Simpsons: America's First Family, The (TV film)

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 Simpsons 20th Anniversary Special: In 3-D! On Ice!, The (TV pořad)
2007 2007 Primetime Creative Arts Emmy Awards (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 Square One TV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace