foto

Jim Jarmusch

  • nar. 22.1.1953 (66 let)
    Akron, Ohio, USA

Zajímavosti o tvůrci (24)

  • - Jim Jarmusch má po otci česko-německý původ. (Albyx)

  • Mrtví neumírají (2019)

    - Jim Jarmusch se jako legenda amerického nezávislého filmu mohl obklopit těmi nejlepšími herci. S většinou z nich navíc opakovaně pracoval na svých předchozích filmech, s Billem Murraym například na titulech Zlomené květiny nebo Kafe a cigára. I proto herec nad nabídkou role v zombie komedii vůbec neváhal. „Scénář byl neskutečně vtipný, netušil jsem, že by Jim dokázal napsat takhle dokonale praštěnou věc. Vzhledem k tomu, že jsem se už objevil v jednom z největších zombie filmů všech dob, v Zombielandu, byl jsem zjevně logická volba. Třeba se jednou stanu synonymem zombie žánru,“ říká Bill Murray. (Zdroj: CinemArt)

  • Mrtví neumírají (2019)

    - Jarmusch jednu roli napsal také pro Daniela Craiga. Ten však měl v době natáčení volných pouze deset dnů, během kterých měl Jarmusch natáčet scény s Adamem Driverem, který byl rovněž velmi vytížený. Nakonec tedy Craigovu roli vyškrtl. (urzug)

  • Paterson (2016)

    - Barman Doc (Barry Shabaka Henley) zmíní v rozhovoru s Patersonem (Adam Driver) zpěváka Iggyho Popa a jeho kapelu The Stooges. Režisér filmu Jim Jarmusch natočil o této skupině dokumentární film Gimme Danger, který měl rovněž premiéru v roce 2016. (urzug)

  • Paterson (2016)

    - Rozhovor mezi dvěma stavebními dělníky v autobuse byl skutečný rozhovor. který Jarmusch zaslechl v baru. (pushover)

  • Paterson (2016)

    - Básně ve filmu pocházejí od autora Rona Padgetta, který je jedním z nejoblíbenjěších současných básníků režiséra Jima Jarmusche, a který souhlasil s tím, že se pro film mohou použít některé básně z jeho sbírek. (filmsim)

  • Přežijí jen milenci (2013)

    - V kapele SQÜRL, která se podílela na soundtracku, hraje Jim Jarmusch už několik let na kytaru. (Arnien)

  • Přežijí jen milenci (2013)

    - Film nezmiňuje, kolik je hlavním hrdinům let. V prvním návrhu ale bylo Adamovi (Tom Hiddleston) 500-600 let a Evě (Tilda Swinton) 2 000 let. Eva také měla být původně kněžka keltského kmene. Později během práce na filmu Jarmusch usoudil, že by si oba navzájem byli svého věku vědomi, a nebyl proto důvod, proč informaci ve filmu prohlásit. (Polinecka)

  • Přežijí jen milenci (2013)

    - Původně byla ve filmu i akce. Poté, co byl režisér Jim Jarmusch požádán, aby ji přidal více, na místo toho okamžitě všechnu smazal. (Polinecka)

  • Hranice ovládání (2009)

    - The Lone Man (Isaach De Bankolé) cestuje do Španielska leteckou spoločnosťou Air Lumiére, ktorú režisér Jim Jarmusch použil už vo svojom predchádzajúcom filme Prežijú len milenci (2013). (denulik)

  • Na odstřel (2009)

    - Režírovat měl Edward Zwick, avšak z projektu vycouval v jeho rané fázi. I další věhlasná jména byla zvažována pro na režijní post, například Brian De Palma, Martin Campbell, Richard Linklater, Ang Lee a Jim Jarmusch. (Caszidy)

  • Zlomené květiny (2005)

    - Bill Murray souhlasil se svouúčastí na natáčení pod podmínkou, že nebude muset cestovat déle než hodinu od svého domu v Hudson Valley ve státě New York. Režisér Jim Jarmusch souhlasil a všechny scény se natáčely buď ve Státě New York nebo severním New Jersey. (PogoJoe)

  • Mrtvý muž (1995)

    - Režisér Jim Jarmusch pri písaní scenára dookola počúval celú diskografiu Neila Younga, lebo je jeho veľký fanúšik. Pri natáčaní v Arizone vzal štáb na jeho koncert s Crazy Horse v Sedone, čo je indiánske posvätné miesto, kde sa odpradávna dejú čudné veci. (Raccoon.city)

  • Mrtvý muž (1995)

    - Režisér Jim Jarmusch vysvetlil prečo film natočil v čiernobielom formáte takto: "Farebný film s celým svojím spektrom a v rôznych hĺbkach ostrosti zaťažuje divákove oči (vedomie i podvedomie) príliš mnohými informáciami, čo by porušilo základný prvok príbehu. Tiež som chcel znovu pracovať s kameramanom Robbym Müllerom, ktorý dokázal do čiernobieleho obrazu geniálne zahrnúť všetky možné odtiene šedej - ako sa v príbehu menia všetky možné nálady a situácie." (Raccoon.city)

  • Mrtvý muž (1995)

    - Jim Jarmusch nechcel zámerne indiánske dialógy titulkovať. „Chcel som, aby to bol taký malý darček ľuďom, ktorí týmto jazykom rozumejú. Aj ten vtip o tabaku bol skôr určený indiánom. Dúfam, že posledná replika z filmu 'Nikto, ja nefajčím' ich náležite pobaví," povedal. (agency)

  • Vztek (1995)

    - Auggieho kamarád Bob, kterého hraje Jim Jarmusch, před zapálením své poslední cigarety prohlásí, že kafe a cigára jsou snídaně šampiónů. Kafe a cigára (2003) je název několika Jarmuschových filmů. (velkyvezir)

  • Podvodníci z New Jersey (1994)

    - Tvůrci v závěrečných titulcích děkují také Jimu Jarmuschovi. (Gerron)

  • Leningradští kovbojové dobývají Ameriku (1989)

    - V malé cameo roli prodavače aut se ve filmu objeví režisér Jim Jarmusch. (poz3n)

  • Mimo zákon (1986)

    - Věta, kterou Roberto (Roberto Benigni)  pronese při prvním setkáním s Jackem (Tom Waits): ''Je to smutný a nádherný svět,'' vznikla nedorozuměním. Robero měl říct: ''Je to smutná a nádherná píseň,'' avšak špatně větu pronesl. Režisérovi Jarmushovi se natolik zalíbila, že ji ve filmu nechal. (MadBigMax)

  • Mimo zákon (1986)

    - Jim Jarmusch, Tom Waits, John Lurie a Roberto Benigni sa dali na jeden deň regulérne zavrieť do väzenského bloku, pričom ani strážnici, ani väzni v okolí nevedeli, že v skutočnosti nie sú trestanci. (agency)

<< předchozí 1 2

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1997 Cannes Man
R.I.P., Rest in Pieces
1996 Smrtící bumerang
1995 Vztek
1994 Iron Horsemen
1992 Průšvih
1990 The Golden Boat
1989 Leningradští kovbojové dobývají Ameriku
1988 Candy Mountain
1987 Helsinki Napoli All Night Long
Přímo do pekla
1984 American Autobahn
1983 Fräulein Berlin

TV seriály

2009 Znuděný k smrti (TV seriál)
Případ ztraceného scénáře (S01E03)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Jedeme na Sundance (S19E18)
1999 Spongebob v kalhotách (TV seriál)

Dokumentární

2018 Carmine Street Guitars
Living the Light - Robby Müller
The Ravenite: A Very Antisocial Social Club
Why Are We Creative?
2017 Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat
2016 A Living Space
Sassi nello stagno - a.z.
Uncle Howard
2015 Hot Sugar's Cold World
2014 Travelling at Night with Jim Jarmusch
2011 Don't Expect Too Much
2010 Blank City
Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2009 No Wave - Underground '80: Berlin - New York (TV film)
Reel Injun
2008 40 x 15
2007 Joe Strummer
2005 Excavating Taylor Mead
Punk jako životní postoj (TV film)
2004 Kanál Z: Velkolepá posedlost (TV film)
2003 Chaplin Today: A King in New York (TV film)
Hollywood High (TV film)
Rockets Redglare!
2002 ¿Quién es Alejandro Chomski?
2001 Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On Me
2000 Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto
1998 Divine Trash
Pop Odyssee 2 - House of the Rising Punk (TV film)
1997 Rok koně
We're Outta Here!
1996 The Typewriter, the Rifle & the Movie Camera
1995 American Cinema (TV seriál)
1994 Tigrero: film, který nikdy nebyl natočen
1993 Cinefile: Made in the USA (TV film)
1991 Na rybách s Johnem (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Kameramanská filmografie

Filmy

1986 Sleepwalk
1981 You Are Not I

Dokumentární

1997 Rok koně

Hudební videoklipy

1990 Tom Waits - It's All Right With Me (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2002 Focus on Jim Jarmusch (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1967 Apropos Film (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 818)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace