foto

Charles Martin Smith

  • nar. 30.10.1953 (63 let)
    Van Nuys, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charles Martin Smith se narodil 30. října roku 1953 v Kalifornii, ve městě Van Nuys. Studoval na Grover Cleveland High School v Resedě, kde byl objeven vyhledávačem talentů v jedné ze školních her (role Sancho Panza, hra Man of La Mancha). Maturoval roku 1970 a poté studoval na Kalifornské státní univerzitě v Northridge. V mládí žil tři roky v Paříži, kde jeho otec, Frank Smith, živící se jako animátor, založil anglické odvětví francouzského studia, zabývajícího se výrobou kreslených filmů. Byl jednou ženatý s Ursulou Martin, mají spolu jedno dítě. Mezi jeho záliby patří hra na piano a kytaru.

Jeho první výraznější rolí bylo účinkování v Lucasově AMERICKÉM GRAFFITI (1973), objevil se i v jeho pokračování z roku 1979. Následoval oscarově úspěšný snímek THE BUDDY HOLLY STORY (1978), rozsahem jedna z největších rolí v NEVER CRY WOLF (1983) a také Carpenterův STARMAN (1984). Úspěchem byla role v De Palmově NEÚPLATNÝCH (1987). V devadesátých letech se objevoval ve vedlejších rolích v průměrných romantických komediích, jako byly filmy BEZ ŘEČÍ nebo ZBOŹŇUJU TRABLE. Vedle herectví se věnuje i scénáristické práci a režii, natočil například VE STÍNU LOVCE (2003) s Barrym Pepperem.

-bad-mad-wolf-

Herecká filmografie

Filmy

2008 Protiklady se přitahují
2007 Still Small Voices (TV film)
Štěstí ve hře
2005 Svět ve válce
Záhada Bermudského trojúhelníku (TV film)
2002 Dotyk divokých koní
Jak jsem se protloukal (TV film)
Smrtící žár
2000 Tudy k životu
1999 Bytový komplex (TV film)
P.T. Barnum, král cirkusu (TV film)
1998 Drtivý dopad
Mafiánský synek
Tmavá obrazovka (TV film)
1997 Vražedné ticho (TV film)
1996 Expert
Krakatice (TV film)
Wedding Bell Blues
1995 Brothers' Destiny (TV film)
Dokonalé alibi
Take Out the Beast (TV film)
1994 Bez řečí
Roswell (TV film)
Zbožňuju trable
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Partners (TV film)
1992 Boris a Nataša
Fifty Fifty
Tajná mise
1990 Žhavé místo
1989 The Experts
1987 Neúplatní
1986 Koledu, nebo něco provedu
1984 Starman
1983 Volání vlků
1980 Herbie a poklad Inků
1979 More American Graffiti
1978 Buddy Holly Story, The
Cotton Candy (TV film)
1977 Hazing, The
1976 Law of the Land (TV film)
Únos naruby
1975 Rafferty and the Gold Dust Twins
1974 Spikesova banda
1973 Americké graffiti
Go Ask Alice (TV film)
Pat Garrett a Billy Kid
1972 Culpepperovi hoši
Poldové

TV seriály

2009 Hranice nemožného (TV seriál)
Noc vytoužených úlovků (S02E02)
2008 Dokonalý podraz (TV seriál)
2007 Drive (TV seriál)
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
2005 Da Vinci's City Hall (TV seriál)
1995 Akta X (TV seriál)
F. Emasculata (S02E22)
Krajní meze (TV seriál)
Pokrevní bratři (S01E03)
Ulice Lareda (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)

Dokumentární

2005 Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 Make the Movie Live the Movie (TV film)
1998 Making of 'American Graffiti', The (TV film)
1983 Making of 'Never Cry Wolf', The (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2014 Můj přítel delfín 2
2011 Můj přítel delfín
2008 Stone of Destiny
2005 Ikona (TV film)
2003 Ve stínu lovce
2002 Jak jsem se protloukal (TV film)
1997 Můj pes Buddy
1992 Boris a Nataša
Fifty Fifty
1986 Koledu, nebo něco provedu

TV seriály

2013 Motiv (TV seriál)
Brutál (S01E11)
Brnkačka (S01E03)
2005 Da Vinci's City Hall (TV seriál)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
1995 Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace