Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Redlum 

všechny recenze uživatele

Lucase prilis v lasce nemam, ale Americke graffiti se mi zkratka libilo. Neni to nic hlubokomyslneho, spise takova oddychova retro-komedie se skvelym "jukeboxem" starych vypalovacek. Pohled na mlade zacinajici herce a tvurce (Ron Howard, Richard Dreyfuss, Harrison Ford) take potesi. A dalsi plus filmu - at jsem se dival jak jsem chtel, nenasel jsem tam zadneho robota! Doufam, ze Lucas pri dalsi vlne renovaci svych del nesahne i po Americkem graffiti. Vsichni vime, ze by toho byl schopny. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vemte si židli, sedněte si v noci k nějaké frekventované silnici a máte jistotu, že si prožijete minimálně podobnout zábavu. Během první hodiny jsem měl co dělat, abych si neuhryzal nudou ruku. Dialogy byly většinou tak mizerné, že jsem se málem unudil k smrti. Nebýt pár skvělých scén a Harrisona Forda, který už v té době ukázal, že je velmi nadaným hercem, asi bych nedal ani ty 3. Mimochodem, všimněte si SPZ na Johnově žlutém autě (THX 138 :o)) 6/10 ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Oddychový film bez špeciálnych efektov okamžite nadchne divákov. Nerieši extra závažné témy, ale ponúka výpoveď svojej doby a dôveryhodne predostiera charaktery jednotlivých osôb. Vo filme mohol každý nájsť sám seba, svoju mladosť a práve preto sa stal kultovým. Pôvodný prvý zostrih filmu mal až 210 minút, súčasných 110 minút však plne stačí na to, aby ste si retro film dokonale vychutnali. Prenesiete sa s ním do obdobia, kedy v hitparádach kraľovali spevák Bobby Darin, či priekopník rock'n'rollu Buddy Holly. Americké graffity dodnes ostávajú po réžijnej stránke najlepším filmom Georga Lucasa. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Přesný! Na pohled klídek a leháro, pod kapotou americká intimita těla. Ještě než se George stal imperátorem mýtotvorné space-opery, stvořil tenhle sametový generační klenot, z jehož koncentrátu pohodičky-nepohodičky by se nostalgie a nespoutanost mládí dala ždímat po galonech. Neopakovatelné atmosféře "jedné probdělé noci" se nedá vytknou zhola nic, natožpak v součtu se skvělou hereckou omladinou, dobovou hudbou od podlahy, hravým scénářem a neopomenutelným čerpáním z pokladnice moudrosti Josepha Campbella. Kol a kolem mi vychází nejen nádherný a nezapomenutelný snímek pro nutné pookřání po věčném civilizačním cynismoskepticismu (kterému při druhotném čtení stejně neuniknete), ale hlavně plnohodnotná hvězdná v... palba. Ach... :) ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Horečkou sobotní noci a The Last Picture Show, ale není to ani dost hejskovské a povrchní, ani dost hlubokomyslné, nostalgické a příběhové, jen to tak nevýbojně přešlapuje uprostřed všeho jako samotní ti kluci a holky, nakročené do více stran, aniž by se to někam vydalo, zatímco kolem pádí dějinný čas a unáší všechno do mnohým osudových šedesátých a dál. Pečlivě zrežírovaná a nasnímaná náladovka se silnou atmosférou, ale bez výraznější chuti ve středních a spodních tónech. Ty však zní všude kolem, v kontextu, který si lze kdykoli dosadit. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • Jeden z důvodů, proč většina studií odmítla scénář byl ten, že režisér požadoval na soundtrack alespoň 40 písní, což by přirozeně vedlo k vysokému rozpočtu. Na milost ho vzal Universal ve chvíli, kdy do hry jako producent vstoupil Lucasův přítel Francis Ford Coppola, tehdy posílený úspěchem Kmotra. (novoten)

Reklama

Reklama