Reklama

Reklama

Hornblower - Vévodkyně

(TV film)
  • Česko Hornblower 3 - Vévodkyně a ďábel (více)

Obsahy(1)

Podporučík Horatio Hornblower so svojimi ľuďmi sa zmocní francúzskej lode "Le Reve" a odpláva s ňou do Gibraltáru. Stáva sa z neho majetný človek, pretože z koristi sa mu ušlo tisíc libier, čo bola dosť veľká suma. Navyše sa stal veliteľom ukoristenej lode. Admiralita ho poverí, aby doručil britským lodiam pri Gibraltáre tajnú depešu,ktorú má v prípade ohrozenia zničiť. Zároveň s depešou nastúpi na loď aj šarmantná žena, ktorú mu predstavia ako vojvodkyňu. V hustej hmle sa dostane do španielskeho zajatia, z ktorého ho prepustia za šľachetnosť pri záchrane španielskych námorníkov zo stroskotanej lode. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hornblowera hodnotím pokaždé výhradně za 4*, protože ač je celá série zábavná a chytlavá, je propletena notnou dávkou pohádkovosti a zbytečně romantizuje něco, co romantické nebylo ani z vyhlídky majáku, proto nemůže dostat 5* už z principu. Tento díl je jednoznačně nejslabší z prvních tří, protože dávka idiotismu je zde hnaná až zbytečně do extrému. Hrdý Hornblower, který je zajat a uvězněn v podmínkách, které jsou desetkrát luxusnější než na jeho "mateřské" lodi, to už je trochu přitažené za koule. Vše pak dojebává jeho dobrovolná pomoc nepřátelským vojákům a ochotný návrat zpět do vězení. Jistě, v té době zkrátka u důstojníků pojem "čest" a "jméno" něco znamenal, neumím si ovšem představit, že by si pod tím někdo představoval to, co Mirek Dušín britského impéria v tomto filmu. 60% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Šlechetný Horatio nasazuje život za záchranu nepřítele, což nezůstane bez odměny. Relativně slabý díl zajímavý především znovuobjevením ztraceného přítele. Španělské kobky jsou patřičně temné, tvůrci ovšem nedodávají, že v té době se Angličané k zajatcům chovali mnohem hůře než Španělé nebo Francouzi. Jejich pontonové lodě byl pojem budící hrůzu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Začátek skvělý, vévodkyně mi nejdříve vůbec neseděla, ale pak jsem si k ní cestu našla. Nicméně od doby co se Hornblowerova posádka dostane do zajetí a následně do vězení, tak je to šílená nuda. Nic pořádného se tam neděje a opět mě to začalo bavit, když se rozhodli zachránit nepřátelské vojáky z moře. Na pevnině film prostě nefunguje a nebaví. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Reputace našeho hrdiny stoupá stejně jako jeho bohatství. Neméně snadno se na stranu Žabáků přidávají i Doni jeho nejkatoličtějšího veličenstva, krále španělského. Hornblower je pověřen vedením ukořistěné lodi a má za úkol nejen dopravit okouzlující šlechtičnu na půdu britských ostrovů, ale převézt také tajné depeše z Gibraltaru. Drama přichází náhle a prověří opět Horatiovy vlastnosti i charakter. Cherie Lunghi je ve své roli zcela okouzlující a divák si užije i něco ze skoro-špiónských hrátek. Druhá polovina je trochu rozvláčnější, ale o to je více věnováno postavám, včetně znovunalezeného přítele bez další vůle žít. Nenapravitelný gentleman však opět prokáže svoji sílu. ()

Zajímavosti (5)

  • Španělské vězení je ve skutečnosti Fort of Peniche na centrálním pobřeží Portugalska. (Untentrauer)
  • Indefatigable byla původně postavena pro jiný film, který se ovšem nikdy nezačal natáčet. (Chufu)
  • Natáčelo se v Portugalsku. (Terva)

Reklama

Reklama