Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Zajímavosti k filmům (5 667)

Pod horou

Pod horou (1982) (seriál)

Natáčení scén z farmy a buše probíhalo poblíž Silverdale, severně od Aucklandu v Mt. Pleasant, historické mléčné farmě a usedlosti v Pine Valley Road.

Dynastie Nováků - Nahý v trní

Dynastie Nováků - Nahý v trní (1982) (epizoda)

Na stojanu u pumpy s benzínem super, kam dojedou zloději s autem, zůstali na číselníku údaje po posledním čerpání. Dozvídáme se z nich, že v době natáčení epizody stál litr benzinu 8 Kčs.

Dynastie Nováků - Nahý v trní

Dynastie Nováků - Nahý v trní (1982) (epizoda)

Okradený Josef (Jaromír Hanzlík) pobíhá dlouhou dobu jen v ponožkách, a to v lese, na silnici, v traktoru a nakonec bravurně a opakovaně přeběhne i střepy z rozbitých dveří v kravíně, aniž by znejistěl nebo šel opatrně. Pozorný divák zavnímá, že má v ponožkách nějaké vložky, nesjpíš do bot, aby hercova chodidla nedošla újmy.

Dynastie Nováků - Nevěra

Dynastie Nováků - Nevěra (1982) (epizoda)

Dědeček (Josef Kemr) říká: „V tomhle jsem kamarádům v aprovizaci nosil pivo, fuj to byli vošklivý časy.“ Aprovizace označovala za první světové války nouzové zásobování potravinami a případně dalším zbožím. Název odkazoval na válečné zásobování a byl převzat z německého „approvisation“, kde označovalo zajišťování zásob armády.

Dynastie Nováků

Dynastie Nováků (1982) (seriál)

Novákovi bydlí na adrese Plaská 5, Praha – Malá Strana.

Dynastie Nováků - Rozchod

Dynastie Nováků - Rozchod (1982) (epizoda)

V příběhu zazní slovo „kapric“ – jedná se o umíněnost, vrtoch, rozmar. Původ slova není jednoznačný a etymologové se neshodnou.

Bakaláři - Kredenc

Bakaláři - Kredenc (1972) (epizoda)

Ochutnávači se francouzsky říkalo „crédencier“, německy „kredenzer“, latinsky „gustator“, případně česky „koštéř“. Původně postranní stůl, kde ochutnávání probíhalo, se německy nazýval „kredenztisch“, zkráceně „kredenz“. Odsud se v češtině původní význam přenesl na současný název kuchyňského nábytku.

Neviditelné hledí

Neviditelné hledí (1973) (seriál)

Někteří herci v průběhu seriálu ztvárnili různé postavy. Nejnápadnější jsou zde Siegfried Loyda, který hraje majora Braunbacha a později je Bornův (Wolfgang Greese) asistent Herzog, a Marion van de Kamp, která vystupuje jako profesorka Godiva a později hraje špiónku Felicitas Eichhofer.

Neviditelné hledí

Neviditelné hledí (1973) (seriál)

Filmová hudba Waltera Kubiczecka byla natolik úspěšná, že v NDR vyšla na dvou LP deskách („Das unsichtbare Visier“ – 1979, „Heiße Spur“ – 1984) a třech singlech u vydavatelství AMIGA. Verze použité na deskách se od dřívějších verzí použitých ve filmu lišily mimo jiné větším použitím dechů a doprovodného sboru. Většinu skladeb vydaných na obou LP deskách nahrál orchestr Waltera Kubiczecka. Některé skladby zahrál orchestr Lothara Stuckarta, včetně nových verzí „Tentakel“ a „Maskentanz“. Kromě toho je v několika skladbách slyšet vokály několika známých zpěvaček, například Gerdy Gabriel a Gerti Möller.

Říční krysa

Říční krysa (1984)

Říční krysa je také hovorové (pejorativní) označení pro Nutrii říční původem z Jižní Ameriky, ve světě často chovanou na kožešinu a maso. V mnoha teplejších oblastech severní polokoule se podařilo z chovu uniknuvším jedincům založit místní populace, čímž se nutrie zařadila na seznam invazních druhů.

Zdivočelá země - Epizoda 7

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda)

Správce (Radek Holub) jezdí ve voze KDF 82 Kübelwage. Konstruktér Ferdinand Porsche ho vyvinul, když byla odložena výroba civilních Volkswagenů a veškeré úsilí se soustřeďovalo na válečnou produkci. Hitler nechal postavit novou továrnu a změnil označení VW na KDF-Wagen (Kraft durch Freude – Radostí k síle). Vůz se vyráběl po dobu celé 2. světové války a díky své spolehlivosti, snadné údržbě a jízdním vlastnostem se stal velmi oblíbeným (a to i u nepřátelských armád). Po válce značka KDF zanikla a začalo se používat původní označení. Díky „geniálnímu“ podvozku vozidlo stalo velmi oblíbené pro různé přestavby.

Zdivočelá země - Epizoda 7

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda)

Je zmíněn takzvaný Marshallův plán. Americký prezident Harry S. Truman podepsal dne 3. dubna 1948 zákon o poválečné zahraniční pomoci, jehož součástí byl i Marshallův plán ve výši 13 miliard amerických dolarů. Podmínkou přijetí pomoci bylo zveřejnění státních rozpočtů a škod způsobených válkou, což ale SSSR jednoznačně odmítl. Tlak, který na Československo vyvinulo Rusko, vedl k tomu, že po počátečním nadšení z pomoci musela republika pomoc odmítnout.

Zdivočelá země - Epizoda 7

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda)

Sucho roku 1947 bylo opravu enormní a označuje se dnes jako pětisetleté. Objevil se zásadní problém s potravinami a pamětnici vzpomínali, že to bylo místy horší, než za války, potraviny také enormně zdražily. Situaci politicky využili komunisté, kteří poukazovali na nezištnou pomoc Ruska, které nám posílalo vlaky s obilím, a to v době, kdy v Rusku byl na mnoha místech hladomor.

Reklama