Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Western
  • Krimi

Biografie (28)

Ennio Morricone (skladatel / herec)

24.03.2018

Ennio Morricone je italský hudební skladatel, který složil hudbu k více jak pěti stovkám filmů, přičemž westerny, které se řadí k jeho neznámějším a nejskloňovanějším z jeho tvorby, tvoří z celkového množství přibližně pětinu.Narodil se v Římě, ve čtvrti ležící jižně od Vatikánu za řekou Tiberou. Jeho otec byl trumpetista,… (více)

William H. Clothier (kameraman / herec)

07.06.2015

William H. Clothier se narodil 21. 2. 1903 v Decatur, Illinois a byl americký filmový kameraman točící během své kariéry převážně westerny a výrazně se tak svým přístupem zasadil o konečnou podobu tohoto žánru, a toho jak jej známe dnes. Svůj cit pro snímaní širokých otevřených prostor uplatnil při fotografování americké… (více)

Harald G. Petersson (scenárista / spisovatel)

26.12.2014

Harald G. Petersson byl scenárista s německými a švédskými kořeny. Narodil se 16. října 1914 ve Výmaru. Zpočátku se živil jako spisovatel a ve 30. letech i jako vedoucí výroby v mediální společnosti Tobis. Když byla v roce 1934 zfilmována jeho novela Herz ist Trumpf neváhal a přeorientoval svou profesi na psaní scénářů. Zprvu… (více)

Gilbert Taylor (kameraman / režisér)

25.12.2014

Jako syn úspěšného stavitele měl Gil Taylor už od dětství předpovězené, že bude pokračovat v otcových stopách, a vstoupí tak do rodinného podniku. I přes svou vlastní nevoli studoval architekturu s vědomím, že toto povolání vykonávat nechce. I přes nepřízeň otce a přímluvu matky, přijal roku 1929 pracovní nabídku asistenta… (více)

Miroslav Ondříček (kameraman / herec)

09.11.2014

Miroslav Ondříček, jeden z nejvýznamnějších československých kameramanů, se narodil v Praze 4. 11. 1934, a jak u nás, tak po světě je znám hlavně pro svou spolupráci s režisérem Milošem Formanem.Začínal jako laborant v Barrandovských studiích v 50. letech, kde si osvojoval znalosti chemie a filmové emulze. Později asistoval… (více)

Daniel L. Fapp (kameraman)

09.11.2014

Daniel Fapp byl americký kameraman, který značnou část své profesní kariéry spojil se studiem Paramount (1923-1959). Začínal v laboratoři, kde strávil asi dva roky, aby se poté vypracoval na pozici asistenta kameramana. Samostatně si film natočil až v roce 1941, a ten samý rok vstoupil do ASC (americká asociace kameramanů).… (více)

Freddie Young (kameraman / herec)

09.11.2014

Frederick Archibald Young byl anglický kameraman s dlouhou a úspěšnou kariérou. Měl sedm sourozenců a pocházel z chudé rodiny. Fascinován filmy byl už od malička a do tohoto průmyslu vkročil už v roce 1917, kdy byl v Gaumont studio zaměstnán jako laborant. Ještě předtím se však stihl podílet na výrobě ručních granátů v muniční… (více)

Oswald Morris (kameraman)

25.10.2014

Oswald Morris byl jedním z nejvýznamnějších kameramanů 20. století, a to hlavně díky inovativní práci v oblasti barevné kinematografie. Krátce po svých 17. narozeninách už započal svoji kariéru u filmu, když obstarával klapku ve Wembley Studios. Práce to byla náročná, jelikož studio v té době dělalo jeden film týdně, a tyto… (více)

Leon Shamroy (kameraman / režisér / herec)

25.10.2014

Leonard Tolstoy Shamroy se narodil 16. července 1901 v New Yorku. Patřil k nejvýznamnějším, a spolu s Charlesem Langem na Oskara za hlavní kameru nejnominovanějším, kameramanům. Studoval inženýrství na Columbijské univerzitě, a praxi začínal v laboratoři. První léta strávil v Paramountu, avšak svého největšího uznání dosáhl… (více)

Lucien Ballard (kameraman)

25.10.2014

Lucien Keith Ballard byl americký kameraman, kterého nejvíce proslavila spolupráce s režisérem Samem Peckinpahem. Narodil se v Miami a po vyhození z Univerzity začal jako mladý muž hodně cestovat. Neopomenul navštívit třeba i Čínu. Po návratu do Států se uchytil v dřevařském průmyslu, a poté se nechal zaměstnat už i jako člen… (více)

Conrad L. Hall (kameraman / herec)

25.10.2014

"Kinematografie je pouze prostředek vyprávění, není to literatura, pouze obrázky."Conrad Lafcadio Hall se narodil na Tahiti 21. června 1926. Byl synem spisovatale Jamese Halla, podle jehož novel bylo natočeno několik filmů. Vystudoval univerzitu žurnalistiky v jižní Kalifornii, po jejímž dokončení podstoupil i filmařský kurz.… (více)

William H. Daniels (kameraman / herec)

18.10.2014

Americký kameraman William H. Daniels se narodil 1. prosince roku 1901 v Clevelandu. Práci s kamerou okusil už v patnácti letech, kdy si jako asistent přivydělával 12 dolarů týdně, a nabíral své první pracovní zkušenosti, přičemž do té doby neměl o manipulaci s kamerou ani ponětí. V mladém začínajícím kameramanovi čněl… (více)

Henri Alekan (kameraman / herec)

18.10.2014

Henri Alekan byl známý francouzský kameraman, bulharského původu, narozen v Paříži. Začínal jako loutkař. V kameramenském průmyslu se začal pohybovat v 30. letech a do nacistické okupace Francie, která přerušila jeho kariéru, toho příliš nestihl. V roce 1940 byl dokonce zajat, ale podařilo se mu uniknout a spolu se svým bratrem… (více)

Russell Metty (kameraman)

18.10.2014

Russell Metty byl americký kameraman, skvěle ovládající své řemeslo. Byl vyučen jako asistent kameramana, a vzdělával se i v oblasti kameramanského osvětlení. V práci začínal, jako asistent v laboratoři, v druhé polovině 30. let.Milníkem v jeho kariéře se stal thriller Cizinec, v režii Orsona Wellese, s jeho osobitým používám… (více)

Gregg Toland (kameraman / herec / režisér)

18.10.2014

Gregg Toland se narodil 29. května 1904 v Charlestonu, v jehož okolí se jeho rodiče snažili rozjet vlastní hospodaření v zemědělství, avšak byli neúspěšní. Po jejich rozvodu se přestěhoval s matkou do L. A. V patnáctí letech poprvé zabrousil do filmového průmyslu a ve společnosti Fox Films si vydělával jako poslíček a od… (více)

Joseph Walker (kameraman)

18.10.2014

Joseph Bailey Walker byl americký kameraman a elektroinženýr, a zručný řemeslník spolupracující například na tvorbě prvních bezdrátových vysílačů, avšak zájem o fotografování a pohyblivé obrázky ho dovedl až do filmových laboratoří, kde vyvinul několikero průkopnických vynálezů fotografických a kamerových systémů. První… (více)

Tonino Delli Colli (kameraman / herec)

12.10.2014

Tonino Delli Colli nastoupil do italského filmového studia Cinnecitta pouhý rok od jeho vzniku, a to už v 16 letech. Na otázku zda chce pracovat ve zvukovém oddělení, nebo s kameramany odpověděl stručně, "s kameramany.""Život je vždy otázkou štěstí. V té době jsem neměl ponětí, co kamera znamená, nebo že těch pár slov bude… (více)

Robert Burks (kameraman / herec)

12.10.2014

Leslie Robert Burks se narodil 4. června 1909. Byl americký kameraman a jeden z nejbližších spolupracovníků, podobně jako střihač George Tomasini, či skladatel Bernard Herrmann, režiséra Alfréda Hitchcocka jemuž natočil hned dvanáct snímků. Pojilo ho s ním pouto jak pracovní, tak osobní a přátelské.U Warner Brothers začal… (více)

Geoffrey Unsworth (kameraman / herec)

28.09.2014

Geoffrey Gilyard Unswhorth byl britský kameraman narozen roku 1914 v Lancashire v Anglii, a řadí se k velkým postavám světové kinematografie. Svoji kameramanskou karieru zahájil, jako asistent kamery, roku 1932 na britských ostrovech. Svůj osobní debut zažil roku 1946 snímkem Laughing Lady.Vynikal osobitým stylem, který ho… (více)

Jeanne Crain (herečka)

28.09.2014

Jeanne Elizabeth Crain se narodila 25. května 1925 v Barstow v Kalifornii. Netrvalo však dlouho, a krátce na to se s rodiči stěhovala do Los Angeles, kvůli pracovní nabídce jejího otce, jenž byl středoškolským učitelem. Na střední škole se věnovala školní produkci, která ji nasměrovávala k herectví.První roli dostala v 18… (více)

Reklama