Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Krimi
  • Komedie
  • Sci-Fi

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Podprostorová rapsodie (2023) (epizoda)

Tohle je jeden z těch případů, které lze ohodnotit buď jako naprostý propadák, nebo jako naprosté terno. Nic mezi tím. Já muzikály vůbec nemusím, takže hodnocení „muzikálovosti“ přenechám jiným. Ovšem „muzikantsky“ už to zhodnotit zvládám a v této oblasti to bylo po všech stránkách perfektní, nemůžu tomu vytknout ani ň (snad jen pohybovou strnulost La'an, která nicméně měla své opodstatnění). Jakkoli tomu stále nemohu uvěřit, to rozzipnuté kvantové pole neurčitosti, které dávalo celému alfa-kvadrantu „upřímně“ zabrat, nutí i mě vyznat se ze svých niterných emocí a přiznat, že mě tenhle díl fakt bavil. A čím víc o tom přemýšlím, tím víc zjišťuji, že tato epizoda byla svou skurilností snad ještě TOSkovější než ty z původní TOSky. Vzpomeňme třeba Čas obnažení, Dovolenou, úsměvné rozuzlení v Já, Mudd a obzvláště pak serenádu vesmírného astronauta v Platónových nevlastních dětech. Jen bych už, být tvůrci, šlápla na brzdu. Přece jen… třetí takový výstřelek během pouhých dvou desetidílných sezón začíná být drobet hazard. Aby se nakonec nestalo, že namísto oslovování stále širšího publika dojde k odlivu toho stávajícího.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Všichni na cestách (2022) (epizoda)

Přehršel velkých témat a klíčových událostí nacpaných do jediné epizody, která to naprosto neunesla. Jednotlivé scény působily jako slepenec, co nedrží pohromadě ani tematicky, ani vizuálně, atmosféra tím pádem žádná. O racionalitě v chování posádky nemohla být řeč, všichni se tu chovali jako úplní mimoni. A ta vykrádačka Vetřelců byla tak bezduchá, až bolela. Možná nebýt Newt, pardon, Oriany, ještě bych to nějak skousla, ale tohle bylo na mě opravdu moc. Kdyby nevyplýtvali celou předchozí epizodu na tu infantilní pohádkovou krávovinu, mohl být z gorního questu poměrně zajímavý dvojdíl, obzvlášť když se tu událo tolik věcí, na které potom navazuje spousta dalších epizod. Ale takhle…

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow (2023) (epizoda)

Zajímavé odkazy napříč TOSkovou klasikou i franšízami (osobně mě velice potěšila Časová hvězdná flotila), zápletka byla dobře míněná, ale od této epizody jsem tak nějak čekala víc. A trošku mi tam scházela dohra mezi Pelií a La'an. Tvůrci velice akcentovali, jak je teď La'an s tím břemenem časového tajemství strašně osamělá, ale až tak úplně sama na to přece zase není, ne? Pelia by si na ni měla z minulosti pamatovat. A podobně jako Guinan v Time's Arrow, teď už to před La'an (a tedy ani před námi) nemusí dál tajit.

plakát

Star Trek: Podivné nové světy - Přerušený kruh (2023) (epizoda)

Znuděná Pelia je tak extravagantní, až se mi líbí. Ovšem jinak to byl poměrně průměrný díl, ze kterého si po čase vybavím jen to, jak byl zabalastěn těmi drrramaticky zpomalenýýýýými zááááááá--bě----ry. A co se týče obsahu, nějak mi tam (kromě jiných detailů) scházely následky té injekce, co z mírumilovného lékařského personálu udělal chodící mlýnky na maso. Jestli je tenhle doping tak prostý, tak pročpak těmi kouzelnými ampulkami nejsou vybaveny všechny ozbrojené složky, které by pro něco takového jistě našly častější uplatnění?

Addamsova rodina (2019)

Já se tady nějak nemůžu rozhodnout, jak tenhle film ohodnotit. Na jednu stranu vytříbená animace a slibně rozjetý úvod, na druhé straně ale ta správňácká adamsovská atmosféra tak nějak postupně vyprchávala. Bylo tam pár fórků, co mě opravdu hodně pobavily, ale jak se to zvolna překlápělo od svěžího suchého humoru pro dospělé do politicky překorektněného moralizování pro děti… jaksi to pro mě ztratilo kouzlo. Strašná škoda. První půlka byla fajn.

John Wick (2014)

Tak tomuhle já říkám vizuální hody. Noirová atmosféra „paralelního“ zabijáckého světa s vlastními svébytnými zákony, platidlem i etikou, trefná hudba, přímočarý děj, dobrá kamera, vymazlené rvačky bez zběsilých střihů a bezúčelných krvavých vodotrysků. A stará dobrá poctivá kaskadeřina. Willem Dafoe, Ian McShane, John Leguizamo, Adrianne Palicki, Daniel Bernhardt, Lance Reddick… no a ta gun‑kata v Reevsově podání je fakt mňamózní záležitost! Od finálního souboje jsem sice čekala malinko víc, ale to je absolutní drobnost, co filmu jako celku skoro ani nestojí za vytknutí.

Sedmý syn (2014)

Docela pěkné, ačkoliv Jeff Bridges zbytečně přehrával a že by to bylo nějak extra hlubokomyslné, to nebylo. Ale neurazilo to a vizuálně to byla hezká podívaná. Kostýmy, výprava, celková atmosféra i CGI se povedly a obsazení bylo sympatické. Nikdo mi tam vysloveně nevadil, což se mi v těchhle typech nezávazné fantasy moc často nestává. Většinou je tam vždycky nějaký škodič, co mi pokazí dojem, ale tady bych se ohradila snad jen vůči odfláknuté latexové masce toho podivného a dějově nadbytečného mutanta, co doprovázel hlavní hrdiny.

plakát

To je vražda, napsala - Tajný archiv (1992) (epizoda)

Ocitáme se ve světě komiksu. Mezi hlavní podezřelé patří slepice, kůň a dvě krávy. A ta kreslená liška je Jessice docela podobná! :-) U epiźod jako je tahle, ze zákulisí jakéhokoli showbyznysu, se stále víc a víc přesvědčuji, že úspěch není o tom, co člověk umí, ale o tom, kolik lidí je ochoten zničit, aby ho těm ostatním ukradl. A na příkladu postupného růstu počtu osob, které si vyhrožují žalobou, aby se jí samy vyhly, tu taky krásně vidíme, jak funguje princip padajícího h**** v praxi. Ale epizoda to byla pěkná a pobavila mě.

plakát

To je vražda, napsala - Vítr ve věži (1992) (epizoda)

Irské kvílící strašidlo a originální vražda zápalem plic. Jessičin Irský známý ex-polda Sean oproti předchozí epizodě (8×17) vizuálně značně omládl (účes holt dělá člověka). Ovšem že sem obsadili znova i Marka Rolstona, který ve zmíněné epizodě taky hrál, ovšem úplně jinou a dost podstatnou roli… hmm.

Ovládací panel
2 body