Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

hippyman 

všechny recenze uživatele

vizuálně asi zatím nejpovedenější film tohoto tvůrce, i když některé momenty byly více než béčkově úsměvné... je to taková směs chtěných a nechtěných vtipů, dobrých a špatných triků, filmových okouzlení a chyb se špetkou sympaticky mírotvorných myšlenek... no, plaval jsem v tom podobně jako magda vašáryová, celkově převažují dojmy lehce kladné. přetrvává ve mně však stále rozpačitý pohled na zemanovu tvorbu... 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poprvé po mnoha a mnoha letech. A vůbec poprvé v životě se mi líbila Magda Vašáryová jako ženská. Tady je fakt krásná. Jinak je film parodií na chování velmocí v severní Africe, ale hlavně se směje lidské blbosti, lidem, kteří až na kometě zjistí, že by si vlastně mohli báječně žít, kdyby nebylo těch....skvělá myšlenka a nápad na film....85% ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Verneova předloha i Zemanova adaptace se satiricky naváží do kolonialismu, opakovaných lidských chyb a kulturních stereotypů. Výtvarně je to celkem velký posun od estetiky rytin k trochu realističtějšímu pojetí. Dříve všudypřítomné čáry jsou tu přítomny pouze sporadicky, většinou na kostýmech, nebo když evokují dřevo (loď). Film mě baví možná o trochu víc, než Ukradená vzducholoď, a jedinou čmouhu na kráse vidím v gumových dinosaurech, kteří jsou tu pouhým odleskem těch z Cesty do pravěku. Evokují spíš ještěry z nějakého béčkového amerického filmu. Dinosauři tu totiž už neslouží jako cíl poznání, ale jako "hrozivá" atrakce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejste v Brně na hokeji, ale na Zemanově Melancholii a tam se sype suť na Vive la France.. Nezaměnitelná forma kombinace triků a hraného filmu, jenž zhmotňuje klukovské sny o dobrodružství, vznešená hudba Luboše Fišera, dopad doby železné (hrncové) na dinosauří plémě a satirický pohled na mocenské spory, které se už odjakživa vedou jaksi z principu. A ten konec... Kdyby ještě Jules Verne, byl by jistě potěšen, antisemita jeden.. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

3.4 || Typické pro filmy Karla Zemana - vizálně velice zajímavé, osobité až fascinující, dějově spíše nudné, triviální a nezajímavé. Líbil se mi nápad s "hrncovými zbraněmi" - to jsem se prostě musel smát a kroutit hlavou. Také herci jsou tu výborní, ale jinak mě to moc nebavilo, i když jsem rád, že jsem to viděl. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)
  • Karel Zeman sa inšpiroval pri výtvarnom spracovaní rytinami Edouarda Rioua a Léona Benetta, ktorými bola ilustrovaná pôvodná verzia Verneových románov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama