Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ nápaditosti z ktorého som unesený. Presne tá štylizácia na ktorú nedám dopustiť. Presne tu sa objavuje niečo brilantné. Ed Wood-ten excentrik, čo prevracia Hollywood naruby ako nohavice pred praním. Ed Wood-ten snaživec, čo sa márne (ne)pokúša stvoriť náročnú fil. väzbu a nezdary kompenzuje neutíchajúcou vášňou k profesii. Ed Wood-Maniak/milovník. Vzdať mu hold s takým neodmeraným dôrazom na jeho prazvláštne vlastnosti, neodbytné zaujatie alebo roztopašnú negramotnosť zvládne len neohroziteľný suverén. Keď mu k tomu hrá do karát úsečná mimická virtuozita (Landau) a vysoká osobnostná kvóta (Depp), tak sa rodí čosi posvätné. Navyše prihliadnuc k vybrúsenosti identikitu slávnych päťdesiatok či k dvornému prelnutiu dvoch na míle vzdialených zručností značí, že sme svedkami výstavy 24-karátového šperku-poctenia filmového neba. Tim Burton, Tim Burton, Tim Burton. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která každým zhlédnutím zraje jak víno. Naprosto špičkové herecké výkony, výprava a skvělé vyprávění Tima Burtona. Mnoho kouzelných hlášek a situací u kterých jsem si bandu v čele s Ed Woodem zamiloval a výrazně mi změnil pohled na díla Ed Wooda, jež se u jeho filmů více bavím. Můj nejoblíbenější Burtonův film, mé hodnocení silných 5 hvězdiček… ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Ed Wood nie je dokonalý. V poslednej štvrtine mu mierne dochádzajú baterky. Ale aj tak - pocity, ktoré vo mne vyvoláva každá spomienka naň, podnietená hlavne počúvaním roztomilého soundtracku, predstavujú zážeh tej najväčšej filmovo-fanúšikovskej nadšeneckej iskry. Tým, čím je pre Spielberga Schindler's List, je pre Tima Burtona Ed Wood. A pre mňa - fanúšika aj veľmi zlých filmov - je nakrásnejším vzdaním holdu filmárčine. Každou postavou, každým úšklebkom Johnnyho Deppa, každou kúzelnou a zároveň komickou scénou, ktorú Burton servíruje ako na horskej dráhe. It's a treasure! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Filmy sa majú točiť hlavne s láskou. Občas to však nestačí a niektorí filmári sa stávajú kvôli svojím počinom vysmievanými a nenávidenými. No občas sa stanú aj kultom, podobne ako Edward D. Wood Jr. Pocta Béčkovej legende, ktorá si vyslúžila titul „najhorší režisér všetkých čias" je najlepším dielom Tima Burtona. Čiernobiela trefa do čiern... do čierneho je takisto paradoxne jeho komerčne najmenej úspešným filmom, no srdce filmového fanúšika pri ňom zaplesá. Ponúka nahláškovanú („Is there a script?" „Fuck no. But, there's a poster."), dojímavú a elegantne natočenú zábavu okorenenú jednou z najlepších úloh Johnnyho Deppa. Hereckého Oscara sa však dočkal Martin Landau ako umierajúca bývalá hviezda Bela Lugosi. Druhá soška putovala do rúk maskérov. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborný, stylově vybroušený klenot z dílny Tima Burtona, jeden z nejlepších filmů celé dekády. Jde o komedii, zároveň paradoxně o hold filmovému řemeslu a filmařským nadšencům všeho druhu. Snímek je skvěle obsazený a zahraný, má výborný scénář a divákovi nabídne řadu neobyčejně vtipných scén, které utkví v paměti. Film sice nebyl u počátků vzniku legendy o Edu Woodovi, ale výrazně napomohl jejímu rozšíření a vzniku určitého kultu tohoto poděsa na režisérském postu. Úspěchu filmu hodně napomohl herec-chameleon John Depp v hlavní roli, který svému hrdinovi vtiskl neodolatelný půvab. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)
  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama