Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Edward D. Wood, Jr. by byl jen další zajímavá postava ze snímků Tima Burtona, jenže tady jde o biografii člověka, který už více než čtvrtstoletí drží ve filmovém řemesle (ne)záviděni hodný titul "Nejhorší režisér všech dob". Naproti tomu se hodí dodat, že Tim Burton je filmový mág a ani v tomto případě rozhodně nezklamal! Ed Wood byl podivín, ale v Hollywoodu přesto nezapadl. Postrádal talent, ale vše vyvažoval přehnanou, odzbrojující snahou a neutuchající radostí nad vlastní prací. Johnny Depp dává jeho postavě nezaměnitelné kouzlo a on sám jednoduše exceluje. To stejné, navíc dvakrát podtržené, lze říct k výkonu Martina Landaua v roli zestárlé hvězdy. Působivá dobová stylizace, atmosféra, dokumentární pohled na neotřelý tvůrčí postup a hudba Howarda Shore jen umocňují kvalitní zážitek. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obecně panuje názor, že Ed Wood je dobrý film, ale Johnny Depp to v něm krapet přehnal. Vidím to úplně opačně - ten film je tak dobrý, jak přesvědčivý je Depp v titulní roli. Podívejte se na to tak - Ed Wood byl objektivně vzato autistický magor s ujetými nápady, talentem, který tak tak stačil na uvedení kamery v chod a s nulovou sebereflexí. Kdyby vás chtěl někdo takový zlanařit ke spolupráci, předpokládám, že bez krucifixu byste se k němu ani nepřiblížili. :o) Jenže musel mít maniakální charisma všech sociopatů, jinak by nedosáhl toho všeho. I přes katastrofálně průkazné neúsoěchy dokázal přimět tytéž lidi k OPAKOVANÉ spolupráci. Každá z postav má ve scénáři nějakou berličku v podobě konce kariéry, touhy se zviditelnit za každou cenu atd., ale mě by úplně stačilo konstatování, že je všechny přesvědčilo Edovo charisma. Kdyby za mnou přišel tenhle energický mladík, začal zběsile rozkládat rukama při líčení svých plánů a zorničky by se mu rozšiřovaly nadšením, asi by přesvědčil i mě. :-D Entuziasmus je nakažlivý jako škytavka. 100% ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Neskutečně milý a laskavý portrét filmaře bez špetky talentu - zato s obrovským nadšením pro věc. Johnny je ve své roli dokonalý - a aniž bych osobu Eda Wooda znala buhvíjak dobře, řekla bych, že jeho postavu ztvárnil nanejvýš sympaticky a Ed by na něj byl snad i hrdý - tím svým neodolatelným, až dětsky bezelstným způsobem. Při sledování snímku mě co chvíli přepadávalo šílené nutkání okamžitě vidět nějaký z Woodových "skvostů" - což je, myslím, ta nejlepší možná vizitka pro filmovou poctu nějakému tvůrci. Navíc scény s Lugosim mě občas snad až dojímaly (jeho poslední záběry) - a ačkoli to na plný počet necítím, fakt, že jsem z filmu měla podivně silný, příjemný pocit dobré nálady, je jedním z několika pádných důvodů, proč opravdu stojí za zhlédnutí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelné spojení Johnnyho Deppa a S.J. Parker se stalo skutečným(pro mne teprve v roce 2012)a přestože pod velením Burtona, tak to dopadlo všelijak. Možná, že byl Ed Wood opravdu nejhorším filmovým režisérem, ale ten můj nejoblíbenější jej vylíčil jako dobráka od kosti a přestože to není tak špatné, vůbec mi to nesedlo. S Burtonovým stylem to nemá moc společného, humor je na bodě mrazu a celé to působí lacině. Staré černobílé filmy až na výjimky nemusím a tak pravděpodobně v tom tkví ten (můj) problém Včetně toho, že pro mne "Ed Wood" představuje vleklou nudu v hlavní roli s Johhnym,který do toho nedal srdce. Na druhou stranu pěkná atmosféra filmu (taková správně béčková) a skvělí Martin Landau a Parker. Přesto.. Ed Wood je možná do roku 1994 pro někoho nejlepším Burtonovým filmem, ale celkově zatím tím nejhorším (pro mě určitě). ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Skutečný Conrad Brooks, jehož postavu hraje Brent Hinkley, ztvárnil ve filmu barmana. V barové scéně se objeví i Orson Welles (Vincent D'Onofrio), který si Edovi Woodovi (Johnny Depp) stěžuje, že po něm studio chce, aby natočil film s Charltonem Hestonem v roli Mexičana. Řeč je o filmu Dotek zla (1958). Orson Welles byl nejprve osloven studiem Universal, aby si ve filmu pouze zahrál. Heston nicméně trval na tom, aby Welles film také režíroval. Obsadit Hestona do role Mexičana byl ve skutečnosti Wellesův nápad (Hestonova postava byla v literární předloze „Badge of Evil“ Whita Mastersona americké národnosti). (don corleone)
  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama