Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele strom-z k tomuto seriálu (10)

Fidži (2007) (S14) 

Řada, kterou jsem sledoval až jako jednu z posledních kvůli obecně špatný pověsti, a která mě nakonec velmi slušně bavila, byť souhlas, že patří spíš do dolní půlky žebříčku. Opravdu pestrej cast, jeden all-star hráč v podobě Yau-Mana a několik velmi dobrejch tribal councils - pořád slušná sezóna. ()

San Juan del Sur – Blood vs. Water (2014) (S29) 

ježiši! 42%?? hodnocení míň než poloviční oproti Cagayan (povedená série, ale zas tady malinko nadhodnocená imo) a zdaleka nejhorší ze všech sérií, to je opravdu antihype, nebo jak to nazvat:) aktuálně po 10. epizodě a zdaleka to neni tak špatný.. nenudila mě prakticky ani jedna epizoda, po sloučení se dějou opravdu zajímavý věci, blood vs. water twist tomu opět dodává zcela nový rozměry, díky absenci redemption islandu maj tribal councils opět koule... z hlediska strategickejch hráčů je cast rozhodně slabší, ale zároveň i někteří vyloženě slabí hráči mě vlastně bavěj. pro mě řada, kterou bych zatim umístil sice asi do spodní půlky, ale určitě jí nezatracuju a v mnoha ohledech je mi sympatická (např. Jeff Probst tu na mě působí fakt ve formě!). ()

Worlds Apart (2015) (S30) 

Obsahuje SPOILERY: Zatimco San Juan del Sur se tu těší mírnýmu podhodnocení, tohle mi zas připadá jako poněkud nadhodnocená série, slušnej nadprůměr, ale určitě ne taková sláva, jakou sliboval Jeff Probst. Souhlas s Tomem Riddlem, že problém nastává hlavně v druhý půlce, která je neskutečně předvídatelná, resp. hlavní aliance se udrží a nedojde k žádnejm zábavnejm otřesům - až na to, že Mike přes imunity dokráčí až na konec, což je do týhle míry vcelku bezprecedentní, ale zároveň to trochu sráží jeho vítězství v tom ohledu, že hrál vlastně špatnou sociální hru (přesto jsem mu - a Carolyn - ke konci stopro fandil). Pár velmi fajn momentů (úspěšný zahrání immunity idolu Jenn, což se stalo v historii jen párkrát - Yau Man, ..), ale na druhou stranu pár hráčů, do kterejch člověk mohl vkládat naděje nakonec docela zklamalo (bohužel právě Jenn, stejně tak Sierra). Jinak dlouhodobě mi už fakt začíná vadit recyklace challenges - všechny ty tyče a pozzles už člověk několikrát viděl a sráží to dojem, stejně jako u San Juanu tu vyloženě za to stál snad jen challenge úvodní, u kterýho jsem se mylně domníval, že Survivor Team konečně zas pochytil nějakou originalitu. Stejně tak tropický prostředí už začíná bejt ohraný a chtělo by to změnu typu Gabon.. 65-70% ()

Cambodia – Second Chance (2015) (S31) 

Spoilery Dobrá all-star série, kterou bych celkově asi zařadil na sdílené 3. místo s All-Stars za dvojici HvV a Mikronésie. Online volba prostřednictvím fanoušků byla hodně vzrušující moment - byť to znamenalo i v některejch případech celkem kontroverzní cast (ale tomu se nevyhnuli ani Heroes vs Villains). Několik památnejch tribal councils včetně jedný naprosto bezprecedentní kmenovky ve Final 6, jeden brilantně nalezenej, skrývanej a zahranej idol (Kelley), pár dalších hodně povedenejch blindsides (Fishbach). Pár výbornejch nápadů produkce v čele s idols ukrytejch na challenges, naopak palec dolu za příliš málo zajímavejch výzev, hlavně až tragická trojice téměř shodnejch "ballance a ball/something on your head" hned po sloučení, stejně tak dlouhodobej problém s velmi generickym prostředim (v globalizovanym světě, kde už nikoho nic moc nepřekvapí, je to asi částečně přirozenej vývoj, ale přesto - co zas nějakej Gabon nebo Guatemala? aspoň kambodžský chrámy byly mírnym osvěženim, i když opět prostoupený nesnesitelnym Spencerovym "tranformation story"). Pokud tu něco scházelo oproti Heroes vs Villains, byly to Survivor legendy jako Rob, Parvati, Cirie nebo Russell (neřešim, jakej je to hráč, ale byl klíčovou ingrediencí svejch prvních dvou řad). Na 5 hvězd to pro mě nakonec neni i tim, že v posledních epizodách nedojde k úspěšnýmu převratu trojice J-S-T a závěrečná kmenovka s celkem jasnym vítězem je jedna z těch míň zajímavejch. Best hráči: Jeremy, Kelley (kteří si to de facto přímo rozdali o výhru v poslední výzvě) Příjemný překvapení: australský old-school duo Varner (she's hitting the gas/what just bit my ass) a Kimmi (na to, že v původní sezóně před mnoha lety nepředvedla vůbec nic má velký plus, že se oproti "stratégům" typu Tasha odvážila ke klíčovýmu kroku, odstranit Jeremyho. Škoda, že provedení připomínalo slona v porcelánu, jehož přítomnosti si nevšiml pouze Jeremy (největší chyba za hru). Zklamání: Tasha - po velmi dobře zvládnutý krizi jménem Angkor se spokojila s hrou "dostat se do final 3 i když třeba nevyhraju", za to jasnej palec dolu; Wigglesworth - už jenom její účast byla úspěchem produkce, bylo celkem vzrušující ji takovou dobu po Season 1 vůbec vidět - jenže po slibný úvodný epizodě se ukázala jako naprosto nezajímavej hráč, hlavně na ní nebyla vidět motivace... ()

Kaôh Rōng (2016) (S32) 

SPOILERY: Dojmy těsně po: docela i slušná sezóna, vidim to z hlediska rankingu někde tak 18-20. místo z 32 sezón. Dost zajímavejch hráčů/postav i blindsides, nový twisty hodnotim celkově velmi dobře - kombinovanej super idol je rozhodně lepší než "simple" super idol a twist ve Final 3 jsem fakt nečekal a přišel mi dost zajímavej, byť ne extrémně zásadní. Pár zábavnejch, inovovanejch challenges, ale přesto se tu dostavuje stereotyp, stejně jako v případě tropickýho prostředí, který je už totálně nudný a generický. WIshlist: chtělo by to fakt změnu typu zimní Survivor a skutečně zajímavější a mnohem víc outside-the box inovací co se týče vůbec celýho Survivoru (jehož základní premisa - přežít v divočině prakticky bez ničeho a sáhnout si na dno, je nadčasová) Vítězka: za mě úplně v pohodě, poměrně zasloužená výhra. Internety řvou, že Aubry byla okradena, já ten pocit rozhodně nemám a byl bych spokojenej jak s Michelle tak Aubry. Koho bych chtěl vidět znova: Julia - podle mě velkej potenciál. Neni mi stopro sympatická, ale na to, že je jí 18 hrála úžasně. Poznámka: Aubry je superfan a nedošlo jí, že všechno co Jeff (ne)vypouští z pusy naznačuje Final 2? Meh. ()

Millennials vs Gen X (2016) (S33) 

SPOILERY Sezóna, která mě v první půlce přiváděla spíš k myšlenkám, že americkej Survivor už se nějak vyčerpává - a v půlce druhý dost nečekaně zabrala a v mym hodnocení slušně stoupla. Nakonec velmi slušnej cast s minimem "duds" (Figtails) a spoustou fandů (i u lidí, u kterejch by to na 1. pohled člověk neřekl jako Sunday a Bret) a několik skutečně památnejch tribal councils (rocks!, Davidův fake idol = TOP). Z finální šestky/sedmičky mi (obzvláť po zhlédnutí pár post-game interviews, třeba s Kenem) sympatičtí nakonec byli snad úplně všichni a je docela unikum, že všichni ve Final 3 měli určitej "case" (byť Hannah ho nedokázala prodat a Ken byl moc pasivní). PS: Adam NEvyhrál díky "sob story", víceméně celá porota se pro něj chystala hlasovat už před FTC. Znova chci v budoucnu vidět: Hannah (dokonale vtipná holka, která má do 2. řady velkej potenciál:), David, Jay, Michelle, (Bret - slušně hrající gaybear, co má asi o 200% víc testosteronu než David:)). Po delší době (naposled - asi pořád o něco silnější - Cagayan) ode mě newbie sezóna bere 4 hvězdy. ()

Game Changers (2017) (S34) 

Spoilery. Strašně rozporuplná sezóna. Uvidíme, jestli jí třeba trochu prospěje zub času, ale v tuhle chvíli to nevidim víc než na ***. Tak tedy: téma "Game Changers" dost nešťastný, evidentní důsledek tlaku na Survivor Team přicházet s novejma tématama stůj co stůj - ale prodat jako GCh hráče jako Hali, Sierru nebo Culpeppera by asi nezvládli ani sebelepší spin-doctors; byť účast náhradnice Sierry byla důsledkem nešťastnýho odstoupení Natalie A. těsně před začátkem. Ale kašlat na téma - takovej Caramoan byl s názvem "Fans vs Favorites" snad ještě větším výsměchem, ale po merge to byla stejně ohromná jízda - a vždycky je tu šance, že z původně nevýraznejch hráčů se vyklube někdo jako Parvati. Jenže právě oproti třeba Caramoanu tu od mnoha těhle diskutabilních hráčů typu Brad nebo Troyzan prostě chybělo dost zajímavejch herních nebo osobnostních momentů, který by ten výběr ospravedlnily - a nemyslim tim jen výhru imunit nebo nalezení idolu (byť během challenge je to vždycky zábava). Sierra pár momentů měla, ale taky to neni žádná supervýrazná osobnost; Troyzan mi zpočátku jako tak blbej nápad nepřišel, ale ten dopadl chudák snad nejhůř - a hře uškodil tim, jak neodhadl svý nulový šance na výhru a stejně se vezl do finále (hi, Tasha). Jinak oproti Millenials vs Gen X mě tady fakt nepotěšil edit, nevim, jestli se z toho fakt nedalo získat o tolik víc, ale třeba prakticky nulovej vývoj před vyloučenim Andrey mě fakt naštval; celkově na tolik vývoje bylo 42 minut děsně málo, fakt myslim, že by s timhle Survivor měl začít líp pracovat, uvolňovat dejme tomu mnohem víc bonusovejch materiálů na internet a třeba se trochu přiblížit Big Brotherovi. Jak zmiňujou prakticky všichni - přehnaně idolů a výhod; legacy advantage neni nutně úplně blbej nápad, ale v momentě, kdy o její existenci 99% hráčů nemá šanci vědět je to stejně velká sviňárna... vyřazení Cirie bez jedinýho hlasu mluví za vše, podobně vyřazení Malcolma, byť tady chválim určitou odvahu vyzkoušet něco novýho, což Survivor potřebuje. Plusy - druhá půlka premiérovýho dílu, tj střet Sandry a Tonyho, byla luxusní, bohužel takovejch momentů bylo pak už celkem minimum; nicméně účast těhle legend, stejně jako pár skvělejch momentů Cirie, bylo rozhodně ozdobou sezóny; a předevšim Sandra paradoxně právě touhle sezónou asi umlčela hodně kritiků. Nesmim zapomenout na vyřazení JT-ho - parádní klasická blindside okořeněná dokonalym Tea With Michaela B;) a navzdory výsledku byla i ohromně epická ta dvojitá kmenovka. Možná nejlepší "game changer" (z toho jména si dělali srandu i hráči, viz Malcolm;) byla podoba finálního tribalu - rozdělení na outwit/outplay/outlast sice haprovalo podobně jako název sezóny, ale změna to byla osvěžující. Bohužel v tuhle chvíli pro mě celkově ale asi nejhorší all-star sezóna - na ty jsem se vždycky konzistentně těšil, ale prostě to tu navzdory fajn momentům nějak nefungovalo; plus stínem sezóny pro mě ještě zůstává kmenovka s vyoutovánim Zekea... Oblíbenci: Sandra, Michaela (paradoxně ale hodně až díky Ponderose, post-game rozhovorům a jejímu podcastu), Cirie, Andrea, Malcolm, JT, Tony Zklamání: Troyzan, Ozzy, Brad, Tai (ne, že by tihle dva hráli tak strašně, ale nebavili mě), brzký vypadnutí Malcolma, způsob vypadnutí Cirie, a samozřejmě Jeff Varner (na kterýho jsem se přitom těšil) Vítěz: 4,25/5 hrál(a) výborně, přesně tak, jak vítěz týhle sezóny asi musel hrát. podle mě ne až tak dobrej výkon na finální kmenovce, v jakej jsem doufal, ale tou dobou už bylo stejně rozhodnuto. přesto i mě tu zůstává určitá pachuť - ovšem možná i díky editu, kterej nedostatečně zobrazil veškerý vztahy, porušený sliby, atd... PS: Wolflssene na rovinu - jseš ubohej idiot. přečti si laskavě, jak vzniká u člověka transsexualita a s čim se lidi před "přeměnou" potýkaj, než začneš psát podobný zoufalosti... () (méně) (více)

Heroes vs. Healers vs. Hustlers (2017) (S35) 

SPOILERY Sezóna, který opravdu uškodil ten závěr. Aby bylo jasný, absolutně z ničeho nevinim vítěze - ten prostě navzdory mezerám v sociální hře tvrdě makal a nacházel jeden idol za druhym... ale strašně mi to vadilo ze strany produkce - jeden snadno nalezitelnej idol za druhym a finální twist byl prostě velkou sviňárnou pro Chrissie (byť jsem nechtěl, aby vyhrála) a měl bejt ohlášenej dopředu (což napraveno v Ghost Island). Jinak se většina sezóny nesla podle mě v mírnym nadprůměru, aby nabrala naprosto skvělej drajv s párem epizod, kdy Lauren spíchla alianci s Devonem, Benem a Ashley a Bena nasadili jako dvojitýho agenta - v Survivoru ojedinělej moment a fakt perla; bohužel Lauren si pak hru parádně podělala, zatimco Devon se ještě blýskl vynikající sebe-záchranou při zahrání Benova x-týho idolu. Nebejt toho nešťastnýho finiše jdu s hodnocenim určitě na 3 hvězdy. ()

Ghost Island (2018) (S36) 

SPOILERY Fakt 85%?? Pro mě zde nepochopitelně přehodnocená sezóna, která zpočátku vypadala hlavně z hlediska castu celkem nadějně, ale hlavně v post-merge se aspoň pro mě proměnila ve velkou nudu. Světlym okamžikem bylo samozřejmě finále, pak taky úvodní (opravdu výtečná) post-merge epizoda, ale jinak... I po hře přetrvává naštvání na Laurel (která hru podělala nejen sobě, ale i hráčům jako Chelsea, Kellyn a Desirée - byť její pokus o flip sice dával smysl, ale provedení zcela příšerný) a Angelu (naprostej idiot). Téma Ghost Islandu nebyla taková tragédie, ale chvílema to přece jenom bylo dost směšný a hru to opět zavalilo přehnanym množstvim výhod... Pro mě celá sezóna stále dost možná někde v nejhorší desítce, ne-li dokonce pětce (ano, takovej San Juan del Sur mě bavil o dost víc a One World nejspíš taky, protože tam furt bylo víc dramat. Tohle bylo s výjimkou pár lidí jako Chris Noble jedna velká gamebot show.)............................................................. Chci opět vidět: Donathan... a dál vlastně moc nevim. Wendell určitě do all-winner sezóny, rozhodně zase uvidíme Michaela, ale vlastně nemůžu říct, že by mě ten kluk přes jeho skvělej výkon vyloženě bavil. Dom hrál samozřejmě skvěle, ale když už člověk jednou viděl Tonyho, tak ho někdo jako Dom prostě tak nevezme. Stephanie a James byly určitě smolný pre-merge boots, obzvlášť Stephanie je určitě kandidát do 2nd Chance. Nechci už v životě vidět: Kevin Hart a jeho !@#$% show. ()

Edge of Extinction (2019) (S38) 

SPOILERY Zpočátku jsem týhle sezóně fandil, fakt. David vs Goliath byl skvělej příklad toho, co dovede s trošku eye-roll tématem udělat skvělej cast, ale zároveň mi přišlo (hlavně v druhý půlce post-merge, kdy hráči už tradičně tak trochu nemaj co dělat), že by to chtělo nějakou KVALITNÍ inovaci a risk. A edge-twist podle mě zpočátku fungoval výborně - přistála na něm v úplný tmě a beze slova a jídla geniální vztekající se Reem, která, stejně jako my diváci, netušila, jak to přesně bude probíhat, což do předvídatelnýho herního mustru vneslo fajn nejistotu. Edge podle mě šel dolu, jakmile se "záhadně" zjevila harpuna, přesto ho v pre-merge hodnotim celkem kladně, i díky skvělýmu Outcast revivalu v merge epizodě, kdy byl ten challenge fakt napínavej a emoce na hraně. JENŽE.... v post-merge produkce ten twist fakt nezvládla, což kulminovalo v příšernou endgame zavalenou idolama a téměř vítězství pro mě už tou dobou nesnesitelnýho Ricka; kombinace fire twistu (Final 4) a nacházení idolů bez nápověd (do Final 5) vedlo k děsnýmu precedentu, kdy soutěžící nemusí projít ani kolo čistou diplomacií. Bleh. PLUSY: twist v pre-merge a merge epizodě / první část post-merge s celkem zázračnym přežívánim Lesu, kulminující šílenou kmenovkou, kdy letěla Julia / Reem, Wardog, Wendy / první "captain" sezóna od Filipín byla podle mě relativně fajn osvěžení / Wardogova házecí technika a skoky do vody. MÍNUSY: twist v post-merge a příšernej závěr s nezvládnutym počtem výhod / Wardogova krátkozraká blindside Kelley, což vedlo k evakuaci prakticky všech schopnejch a zajímavejch hráčů a endgame plnou goats / dlouho krásně schovávaný idoly Kelley a Lauren přišly zcela vniveč / většina newbies byla nevýrazná Vítěz: největší mindfuck v historii Survivoru; pokud se dá říct něco pozitivního, tak skutečnost, že tohle byl teda opravdu jeden velkej "fuck off" všem hledačům winner-editů (jestli tohe někdo v průběhu post-merge odhadl, tak má asi křišťálovou kouli - Chris byl i na Edge naprosto neviditelnej!!). Každopádně to, že strávil moře času se zbytkem poroty, je neskutečnej prohřešek proti nějakejm zásadám Survivoru; pravda je ovšem i ta, že Gavin působil celkem nemastně-neslaně a Chris po opuštění EoE zahrál celkem bezchybně. Ale i tak je to celý jak z jinýho vesmíru. Oblíbenci: Reem, Wardog, (Kelley, David, Lauren, Victoria, Ron) Nejlepší hráči asi Victoria, David, Kelley. Victoria měla zdaleka nejsnadnější cestu, ale neudělala prakticky jedinou chybu; můj favorit Kelley už byla méně fanditelná a víc iritující než v S31, ale až na minelu v merge se dlouho až zázračně držela s idolem v kapse. David mě štve, ale hrál hlavně v pre-merge skvěle. Wardog hrál dlouho na vítězství a pak absolutně přetaktizoval. Rick mě neskutečně irituje, ale musim uznat, že kmenovku, kdy vylítla Julia, zvládl mistrovsky - a "hustler" sezóny je to bezesporu. Meh: Gavin, Julia, Eric, Joe, Aubry... Nevermore: Rick. Second Chance: Wardog, Reem, Victoria, (Ron, Lauren) ()

Reklama

Reklama