Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (268)

  • Podle původního scénáře měl s Kylem Reesem (Michael Biehn) do roku 1984 cestovat ještě jeden voják, ale kvůli chybě stroje času se měl zhmotnit pod chodníkem v zemi a zemřít. (Jan.Kanak)
  • Jedná se o jediný díl série, kde byla ještě použita stop-motion animace. Všechny ostatní díly už měly animaci počítačovou. (Jan.Kanak)
  • Režisér James Cameron si na snímku vyzkoušel i leccos, co chtěl později využít ve svém dalším filmovém počinu – Vetřelcích (1986). Příkladem prý může být scéna, v níž se Sarah Connor (Linda Hamilton) plazí mezi stroji. (Azurovydrak)
  • Tvůrce speciálních efektů Stan Winston a režisér James Cameron strávili hodně času na vrakovišti hledáním částí strojů s podivnými tvary, které byly následně využity v návrhu postavy robota T-800. (TheSlezy)
  • Industriálně metalová kapela Fear Factory uvedla, že album „Demanufacture“ je inspirováno filmem Terminátor. (Fenk)
  • Na začátku filmu ukradne Kyle Reese (Michael Biehn) v obchodě tenisky. Jednalo se o Nike Vandal High v černo-stříbrné barevné kombinaci. Stejná reedice se poté objevila i v Terminator Genisys (2015). (Eldrick)
  • V přestávce natáčení si Arnold Schwarzenegger (Terminátor) odskočil do restaurace v centru Los Angeles. Obsluha působila dost vyděšeně. Pak mu došlo, že je namaskovaný – s chybějícím okem, opálenou kůží a železem na půlce tváře. (ČSFD)
  • Šéf marketingu filmové společnosti Orion nenáviděl film tak moc, že ho nechtěl ani pustit recenzentům. V podstatě řekl: „Stydíme se to vydat. Je to ubohé laciné béčko. Jakmile se to roznese, zmizí to z kin po prvním víkendu. Nevydržíte do druhého víkendu, takže nebudeme na ten víkend chystat žádnou reklamu,“ popsala producentka Gale Anne Hurd tehdejší paniku ve studiu. (Duoscop)
  • V časopise Time se film probojoval na seznam 10 nejlepších filmů roku 1984. (asdfasdf)
  • Terminátor měl premiéru týden před Halloweenem, ale na prvním místě žebříčku nejnavštěvovanějších filmů se udržel celých 6 neděl a málem jen v USA vydělal celých 100 milionů amerických dolarů. (asdfasdf)
  • Arnold Schwarzenegger si myslel, že film není moc zábavný, proto chtěl v záběru, kdy jde Terminátor kolem ledničky, aby ji otevřel, vyndal z ní pivo, ochutnal a pár vteřin se choval divně. Režisér to ale zatrhl a řekl mu, že Terminátor není lidská bytost, a proto se nemůže opít. (asdfasdf)
  • Když se měla natáčet scéna, kdy Terminátor (Arnold Schwarzenegger) ukradne auto, tak štáb neměl dost peněz a času na to, aby si vyžádal od města povolení pro uzavření ulic, a tak musel scénu natočit bez povolení. (asdfasdf)
  • Během psaní scénáře k Terminátorovi byl James Cameron bezdomovec. Práva prodal za jeden americký dolar producentce Gale Anne Hurd s podmínkou, že bude moci snímek režírovat. (Duoscop)
  • V roce 1985 získal Terminátor hlavní cenu na festivalu fantastických filmů ve francouzském Avoriazu. (Locksley)
  • Jedna z nejslavnějších filmových hlášek: „I'll be back,“ vůbec nemusela existovat. Arnoldu Schwarzeneggerovi (Terminátor) se totiž nelíbilo, jak zní a chtěl říkat: „I will be back.“ Dneska je rád, že James Cameron trval na svém. (mmajjkii)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama