Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, mám pocit, že naposledy se u Mazaného Filipa větší skupina lidí bavila při jeho natáčení. Pronásleduje mě myšlenka, že někdo se snažil využít doménu Červeného Trpaslíka - šílená, nelogická a především vtipná přirovnání a spojit to s "drsnou školou". A neuspěl. Humor je sušší než ono příslovečné martini a jaksi se z něj vypařila i ona sklepácká vtipnost. Jediná šance na jakési nadšení z mé strany je u stylizace postav - Tomášem Hanákem počínaje a Bohumilem Kleplem konče. Poměr cena-výkon opravdu nic moc...Limonádový Joe lepší Mazaného Filipa. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip má jediný problém - nedovede si udržet tempo a nerozlišuje mezi dobrým vtipem a vtipem, který tak nějak vyšumí. Dobře, to jsou vlastně dva problémy, ale co už, nikdo není dokonalý :-) A teď trochu vážně - ze začátku fajn, sem tam lepší hláška a hlavně povedená stylizace do žánru noir (Marhoul evidentně tento žánr nejenže miluje, ale má ho i načtený od A po Z) prostě vše bylo fajn, ale postupem času film začne nudit, hlášky přestávají být vtipné a já, přiznám se, jsem usnul. Jeden z mála filmů, u kterých jsem usnul a probudil mě až konec. Když jsem to zjistil, tak jsem film posunul, abych navázal, kde jsem skončil (dobrých 20 minut) jen proto, abych zjistil, že jsem mohl klidně dál spát. Takhle, na české poměry to není tak špatné, ale přesto lepší hodnocení než 50 % zkrátka nevykouzlím, ani kdyby se mi Marhoul pověsil na paty. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

„Na jednu stranu to dávalo smysl... na druhou stranu už to smysl nedávalo...“ Já se teda spíš přikláním na tu druhou stranu, zápletka je opravdu taková nijaká a ve filmu toho moc smysl nedává. Což by se ještě dalo unést, ale Mazaný Filip je hlavně zoufale nevtipná parodie plná otravného pitvoření herců, což je něco, co mě v českých komediích hodně vytáčí. Nebýt mnohých popkulturních odkazů (mimo jiné i na South Park, to jsem vážně nečekal), asi bych u toho nevydržel. Mongoloidní mumlání Pavla Lišky a Hanákův unaveně monotónní a rádoby vtipný monolog mě ještě pár nocí budou strašit ve snech. Tohle si Raymond Chandler asi nepřál. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako divadelní hra to asi může být podařené představení, ovšem převedení této hry na filmové plátno se mi příliš nezamlouvalo. Zpracování příliš očividně dávalo najevo, že se jednalo o kýčovitou parodii, bez jakékoli šťávy. Jediným plusem tak jsou herecké výkony. V mnoha miniaturních roličkách se objevují výteční herci, na kterých je vidět, s jakou chutí své postavičky zahráli. ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Stylem humoru připomíná Limonádovýho Joea !! Průměrná komedie, je vyvážena mnoha odkazy na slavné filmy, skvělé herecké výkony (ve kterém českém filmu z poseldních let, hrálo tolik dobrých herců ?) a hudba ke které není co dodat.... Film dostupný i pro nenáročné diváky, kteří neznají divadlo SKLEP - ten je v několika záběrech hodně připomínán... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • v 31. minutě ma Velma (Vilma Cibulková) v záběru poté, co je odhozena Philem (Tomáš Hanák) na pohovku, rtěnku zcela rozmazanou. V dalším záběru je však opět v pořádku. (JarA*)
  • Jen v roce 2004 se prodalo celkem 17 tisíc kusů DVD. (hippyman)
  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)

Reklama

Reklama