Reklama

Reklama

Orwellova děsivá futuristická vize světa v roce 1984 popisuje svět rozdělený na tři velké státní útvary, jimž vládnou svrchované a všemocné elity. Život je redukován na nejnutnější schválené a povolené funkce, jednotlivec je pod neustálým dozorem Strany a Velkého bratra, všude jsou odhalováni nepřátelé a zrádci, kteří se po převýchově a před popravou přiznávají ke svým hrůzným zločinům. Winston a Julie se do sebe navzdory přísnému zákazu jakýchkoliv citů zamilují, a když je jejich vztah odhalen, jsou rovněž podrobeni tak důkladné převýchově, že nakonec zradí i sami sebe... Pro adaptaci patrně nejslavnějšího dystopického románu všech dob, Orwellova 1984 (poprvé vyšel v roce 1949), se ve stejném roce, jaký stojí v názvu knihy, rozhodl režisér Michael Radford. Roli Winstona Smithe, drobného úředníčka, který se rozhodne totalitní mašinerii vzepřít, strhujícím způsobem ztvárnil John Hurt. (Česká televize)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Hodně nadčasový snímek. pasuje perfektně i do současnosti a do fašistické totality a zvrácenosti, která se všude šíří neskutečným tempem totálně a fanaticky ničící každého se zdravým rozumem.

Proste..Jana

Proste..Jana (hodnocení, recenze)

Strašný, těžký film a skoro přesně kopíruje knihu, kterou jsem před několika dny dočetla. 

Uživatel shuster smazal svůj příspěvek.

BY100

BY100 (hodnocení, recenze)

kto sem pridal ten linka na CZ verziu? ako s ak nej dá dostať?
narovinu - nechce sa mi tak ťažký film sledovať v ENG
práve čítam knihu a až skončím, chcem zhliadnuť film

vďaka

JurajKa

JurajKa (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Ja s tebou suhlasim... Ovsem, je treba si uvedomit, ze EU k tomu fasizmu speje svojim liberalizmom... V niektorych slovach staci citat iba zamienku - liberalizmus v sucasnej podobe nie je liberalizmom, tak ako sucasna demokracia nema nic spolocne so skutocnym vyznamom slova demokracia.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

JurajKa

No myslím si, že to nebude přímo o EU, ale spíš o fašistické Evropě (Itálie, Německo), které zažil. Koresponduje to i s jeho názorem, že jakýkoliv kapitalismus časem spěje k fašismu. Vzhledem k době není divu, že byl zarytým socialistou.

Co oceňuji bylo, že jak v 1984, tak ve Farmě zvířat a dalších méně známých knihách vyjadřoval odpor nejen ke kapitalismu individuálnímu na Západě (USA, Evropa), tak ke kapitalismu na Východě (Stalinismus - "Napoleon" ve farmě zvířat).

Možná proto tak často vnímáme tyto dvě knihy jako kritiku komunismu. Jenže se jednalo o kritiku kapitalistické totality (obzvláště Stalinovy).

Navíc, sám Orwell kdesi řekl, že IngSoc byl právě tou kapitalistickou politikou, která se vydávala za socialistickou, ale nebyla. A zde narážel na jednu britskou stranu (ne na východní socialismus) - jméno strany si teď z hlavy nevybavím. :)

na příspěvěk reagoval JurajKa

JurajKa

JurajKa (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Presne tak ako pises. Ja si myslim, ze Orwell predpovedal skor kapitalisticke zriadenie blizkej buducnosti. V podstate zijeme ranne obdobie romanu 1984 akurat, ze tomu hovorime Europska unia.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Jak čtu ty komentáře, je mi smutno, že v tom každý vidí satiru na socialismus/komunismus a přitom se jedná o znázornění kapitalismu v jeho nejryzejší formě. Přesně tak, jak ji viděl Orwell, zapřísáhlý socialista... Stejně tak s Farmou zvířat.

Po letech jsem si oba tyhle filmy opět pustil a nechápu, že to v tom není vidět. Asi bych doporučil i knihy, ale i tam to jsou lidi schopní přirovnávat (a dokonce to učit ve škole) ke kritice komunismu/socialismu.

na příspěvěk reagoval JurajKa

Furi

Furi (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Mně se film ve finále líbil, protože jsem to pojal jako pouhou vizualizace díla. Můžeš si tam všimnout, že se to všechno snaží dost držet knihy a jak říkáš, pro nezasvěcené by to nedávalo absolutní smysl. 

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

1984 je možno výborná kniha, od Orwella som zatiaľ čítal len Zvieraciu farmu, ale táto adaptácia na mňa nezapôsobila. Ako tu mnohí už podotkli, je to trochu neprehľadné a pre neznalca predlohy je to značne veľmi pochopiteľné, obzvlášť záver z ktorého nie je jasné, čo sa ním myslí.

Tento film by si zaslúžil novú adaptáciu s veľkolepejšou výpravou a kvalitou ako obrazu tak aj zvuku. Hopkinsová účasť v roli O'Briena by bola znamenitá. 

na příspěvěk reagoval Furi

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Takhle to jede v severní Korei v takové míře, že si to ani nedovede představit natož zápaďáci. Naprostý a totální peklo a vygumovanost. Boj za záchranu lidství a svobody ještě zdaleka neskončil.

6Bor6gia6

6Bor6gia6 (hodnocení, recenze)

Memphisz: Absolútny súhlas. Dočítala som to predvčerom a chcela som vidieť film.. ale BEDA! Po 10 minútach som sa na to nemohla pozerať dej preskakoval myšlienkové pochody....teda chápem, že tej omáčky je v knihe dosť veľa, ale o tú predsa ide. Je NUTNÉ pochopiť, a po pochopení je NUTNÉ jednohlasne odmietnuť takú budúcnosť(aj keď s EÚ to bude ťažký boj)... A ešte ma napadlo: John Hurt tu hrá ideozločinca, zatiaľčo vo Vendete je Kancelár...sranda :-P Asi sa fakt zamiloval úprimne do VB :-P

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

Pokud si odmyslíme geniální alarmující předlohu , vyjde nám pouze průměrný snímek , který ovšem není pro průměrného diváka . 

Brrr.... odmyslete si montérky , dosaďte tepláky s třemi pruhy , srovnejte si hodinky a vyžívejte pracovní čas plně a efektivně  , sledujte jak hrdinní spojenci vítězí na cizích frontách .....

Crazymike

Crazymike (hodnocení, recenze)

Tohel se poanu režisérovi velice povedlo, každý kdo pořádně poslouchal a díval se na tento snímek, musí vědět, o čem se dnešní svět točí. Je to ten malinký rozdíl mezi pravdou a lží, čemu říkáme televize...

Memphisz

Memphisz (hodnocení, recenze)

Nejvěrnější adaptace?? Spousta postav chybí, děj je občas zpřeházený, chybí podstatné scény, některé scény se liší docela podstatně... pro neznalce knihy to musí být peklo, které však skončí dřív, než se rozkoukají, aniž by pochopili, co to vlastně právě viděli... film absolutně neukazuje atmosféru v knize.. navíc nesympatičtí herci a špatná kamera a to i na 84 rok... pokud by mela kniha 100% tak tato její adaptace tak 50%...

sundrift

sundrift (hodnocení, recenze)

Vize ???? ne blízká budoucnost !!!! až přijde Nový světový řád....pochopíte.

brtko

brtko (hodnocení, recenze)

Myslím, že keby som nečítal knihu, tak by som mal z filmu len tretinovy zazitok a hodnotil by som ho podstatne nizsie.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Já to čet asi šestkrát, myslim, že na dobrou znalost to stačí. Ale film - třeba poslední scéna, kdy se Winston prostě otočí na kameru a zadeklamuje Já ho miluju. Kde je síla závěru knihy: "Byl zase na ministerstvu lásky, všechno bylo odpuštěno, duši měl bílou jako sníh. Stál před soudem, přiznával všechno a každého obviňoval. Šel bíle kachlíkovanou chodbou a měl pocit, že svítí slunce. Za ním kráčel ozbrojený dozorce. Dlouho očekávaná střela mu vnikala do mozku. Vzhlédl k té obrovské tváři. Čtyřicet let mu trvalo, než pochopil, jaký úsměv se skrývá pod černým knírem. Jak kruté a zbytečné nedorozumění. Jak sveřepě a tvrdohlavě prchal před laskavou náručí. Dvě slzy, nasáklé ginemmu stékaly ke kořeni nosu. Ale to bylo v pořádku, boj skončil. Zvítězil sám nad sebou. Miloval Velkého bratra."

Nosdrolomo

Nosdrolomo (hodnocení, recenze)

Mně osobně vadilo že nebyla dostatečně ukázaná ta Winstonova nenávist k bratrstvu, jeho myšlenky. Jinak souhlasím že to je skvělá adaptace, k jejímuž plnému pochopení je třeba znát knihu.

dobytek

dobytek (hodnocení, recenze)

Jestli vám tohle připadá tak strašně špatný, tak se podívejte na verzi z roku 1956. Potom budete tenhle film pokládat za veledílo.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Naprosto souhlasím s #47, snad kromě dobře udělaných dvou minut nenávisti (úvodní scéna filmu) je to nesmírně slabé dílko, které nemít za sebou slavnou knihu, nikdo po něm neštěkne.

#47

#47 (hodnocení, recenze)

Jedno z nejvěrnějších zpracování knihy vůbec...co to proboha melete???...pro mě bylo tohle největší zklamání v celém mém filovém životě...to jak odflálkli mojí nejoblíbenější knihu je až trestuhodné!!!

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Musím souhlasit s tím,že se jedná o jednu z nejlepších adaptací vůbec. Ale stejně u filmu něco chybí .....nevím co to je ale u knihy jsem měl permanentní špatný pocit a téměř až depresi ...zatímco u filmu se to tak mocně neprojevilo ale film je to dozajista dobrý.

Atominator

Atominator (hodnocení, recenze)

Mne se nelibi konec. Nedycha z toho az takova mraziva atmosfera jako z knihy. I kdyz to by asi vetsina divaku nerozdychala. A navic mi to prijde prilis stesnane.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Tento film snad musi byt z nejvernejsich zfilmovani knihy vubec. Asi taky proto, ze k plnemu pochopeni je treba knihu dobre znat. Obvykle jsem kriticky k adaptacim kniznich predloh, ktere nesplni me ocekavani, tento film jej vsak skoro predcil. Mam jedinou vyhradu, a to je ze Winston je stale stejny, i kdyz je s Julii, porad stejne zamraceny a nestastny. S ni zazil nejvetsi stesti a melo by se to podle me projevit i nejakym usmevem. Pro znalce predlohy: jaka dalsi mista vam vadi (vernosti originalu) a co se naopak velice povedlo?

na příspěvěk reagoval lepo

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Caine a Demi jako zloději?

Caine a Demi jako zloději?

17.03.2006

Dvojnásobný držitel Oscara, britský vysloužilec Michael Caine, se objeví v kriminálním dramatu FLAWLESS po boku Demi Moore, nabírající v posledních letech druhý dech. Oba si již zahráli před více než… (více)

Reklama

Reklama