Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (114)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Základná koncepcia príbehu je plná potenciálov a možností pre natočenie veľmi zaujímavého filmu. Teraz však „produkcia HBO“ „mierne“ sklamala. Prvá polovica filmu bez väčších problémov, ale druhá polovica (hlavne vďaka záveru) zaostáva. Celé to nad vodou drží „vedľajšák“ M. Shannon, ktorý pre rolu kapitána Beattyho je ideálnou voľbou. Ale v tomto prípade ani to nemusí stačiť. PS.: Prvé 2 citáty na začiatku filmu sú veľmi zaujímavé. Osobné hodnotenie: 69% (**) ()

krauset 

všechny recenze uživatele

Michael B. Jordan, ač jinde charismatický, zde působí nepatřičně. Jeho přerod není úplně věrohodný, protože zde chybí jeho pochybnosti ještě před dějovým spouštěčem. Spíš než obsah zakázaných knih vám hlavu zaměstná otázka: čím to, že je tato adaptace tak neuspokojivá. Je to ironie, že scénář filmu, v němž téměř zaniklo tištěné slovo, tolik šustí papírem. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mne produkce HBO celkem zklamala.. "451 stupňů Fahrenheita" jako nízkorozpočtové béčko ostudu neudělá, ale jinak nic nového shlédnutí nepřinese.. Dobrá sci-finka na televizní obrazovky.. Napínavé to bylo natolik, že jsem posledních 20 minut prospala a ani nemám chuť si pustit závěr znovu.. Postavy jsou nevýrazné, nudné a jednoduché.. Řemeslně dobře natočeno, ale všeobecně hodně ploché dílko určené po shlédnutí k zapomnění.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tesne po prečítaní knihy a druhom pozretí prvej adaptácie musím zmeniť názor aj na túto ultra modernizáciu látky. Bavilo ma sledovať zmeny oproti predlohe, a samozrejme aj oproti prvej adaptácii, ako aj porovnávať, aké zmeny urobil Truffaut a aké Bahrani s Naderim. Následne mám dojem, že toľké zmeny majú vzhľadom na to, kam sa spoločnosť posunula, opodstatnenie. Montag je single, knihy sú aj elektronické, hlavná ženská hrdinka nie je tak nevinná, pretože všetko je prepojené. A dokonca aj Jordan so Shannonom mi pripadali na druhýkrát akceptovateľní. Má to stále svoje chyby, ako napríklad menej uveriteľný prerod Montaga, ale ako látka na analýzu ma skrátka nový Fahrenheit bavil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Truffautova adaptace mě zase tolik nechytla, takže na ní netrvám jako na "definitivní" verzi. Tenhle film je ale bohužel dobrý jen tím, co s ní sdílí - tedy budování světa a vztahů. Shannonova postava je pak dokonce o level výš, byť nikam nevede. Film ztrácí svým slabým protagonistou a inklinací k akci v závěru. Není to nějaká svatokrádež, mělo to našlápnuto, ale nakonec už jsem se nudil a jen přemýšlel, jak by šlo vlastně dystopické sci-fi udělat, aby ještě fungovalo. Zdá se, že tenhle subžánr ztratil osten. 2 a 1/2 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama