Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédl, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlel nad tím, zda je to vůbec možné. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré", jak z nějakého bizarního pornofilmu (úchylům by se to určitě mohlo líbit). Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Příběh je velice zajímavý, zaujala mě scénka kdy nacistický nad-samec byl impotent a musel za něj zaskočit židovský vezeň. Také mě zaujala dosud, pro mě zcela neznámá Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděl. Opravdový pramen života. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédla, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlela nad tím, zda se to vše skutečně událo. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré." Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Zaujala mě především, mě dosud zcela neznámá, Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděla. Velká škoda, že není více v podvědomí a nedostává výraznější role. Fenomenální rovněž nacistická doktorka v podání Vilmy Cibulkové. ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Čétéčka včera potěšila, a tak jsem si mohl po letech znovu vychutnat tento výborný český film o ne tak známých, ale o to více zajímavých událostech za druhé světové války. Musím mrknout co se stalo s hlavní představitelkou, ta svou roli zahrála na jedničku a nijak si ji nevybavuju z jiných filmů. Jak píše gogo76, přidat trošku více akce a napětí a byl z toho dokonalý pětihvězdičkový zážitek. I tak ale tento ne tak známý film stojí určitě za vidění! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pramen života ma nenadchol. Samotný námet je veľmi príťažlivý na filmové spracovanie vhodný, ale súčasne je to veľmi háklivý materiál, na ktorom je okamžite poznať figúrkovitosť, schematickosť, tlačenie na pílu, čo sa podľa mojej mienky plne prejavilo aj na tomto filme. Neveril som príbehu ani veľmi konaniu jednotlivých postáv a tak mi bolo jedno, čo sa stane a ako to skončí. Monika Hilmerová hrala dobre, ale to na film nestačilo. Veľmi slabé tri hviezdičky. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále skvělý film - i po dvaceti letech, kdy se dočkal dobrého zrestaurování. Monika Hilmerová, Vilma Cibulková a Karel Dobrý tvoří fantastický herecký trojúhelník, i když já si už dávno zamiloval tehdy mladičkého polského herce Michała Sieczkowskiho, který mě jednoduše upoutal svou bezprostředností. Asi jediný dobrý Cieslarův film, kterému pomohl silný scénář Vladimíra Körnera. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)

Reklama

Reklama