Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Eawy 

všechny recenze uživatele

Film, postavený výlučne na príbehu, ktorý zaujme najmä spôsobom akým bol natočený, ale najmä faktom, že bol skutočný. Pri dokumente sa herecká stránka nedá kritizovať. Ale čo sa týka myšlienky a scenáru, to bolo veľmi podarené. Osobne by som film rozdelila na také dve polovice, lebo, nie je nudný, len je vyčerpávajúce prijať toľko dramatických scén naraz. Ale inak veľmi pekné 70% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mám rád horolezecké filmy, i když nabízejí v podstatě pořád to samé, ale Pád do ticha je pro mne velkým zklamáním. Nepopírám zajímavý příběh ani obdivuhodnou vůli k přežití (to jsou ty dvě hvězdy), ale způsob zpracování byl tragický. Dokumentární forma vytvořená dokola opakovaným stylem (týpek ve studiu řekne: "Pak mi to podklouzlo" a následně je zobrazen, jak mu to podklouzlo) mě do příběhu nedostala a skutečnost, že jsou od začátku snímku všichni spokojeně živí ve studiu, dávala i retardovanému divákovi nenápadné znamení, jak to asi tenkrát dopadlo. Pro mne je to tedy pouze nuda o dvou naivních manících, kteří nebyli připraveni na to, že by mohli mít problémy při výstupu, který se ještě nikomu nepovedl. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Závislost a opojné vzrušení z lezení, což já v tomhle směru nejsem schopná pochopit, spolu s bezstarostným mládím oba kluky motivovala k výstupu na horu v Andách, kterou ještě nikdo nepokořil. A i když se jednalo o hraný dokument, tak to byla stejně nervy drásající podívaná, kde jsem na konci neměla daleko k tomu jít si pro kapesník. Nechápala jsem, co všechno je člověk schopen podstoupit, pokud jde o přežití, to bylo něco neskutečného. Já nejsem žádný skalní horolezecký fanda, ale tenhle film určitě za zhlédnutí stojí. A pokud se jedná o ty nádherné scenérie, to bych už jen opakovala druhé uživatele. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Toto je moje srdeční záležitost! Hory miluju. Sice „pouze“ jako vysokohorský turista (byť pár lezeckých pokusů již proběhlo), ale i tak dokážu plně (d)ocenit krásu (vele)hor a vžít se (alespoň částečně) do pocitů obou zůčastněných a představit si, co museli oba hlavní aktéři prožívat (viz dilema při odříznutí lana). „Tam nahoře“ jste (když dojde na lámání chleba) sami za sebe a stačí i mnohem méně (než prožívali oba hlavní aktéři), aby to bylo neřešitelné! Snímek je natočen na motivy knihy stejného názvu od samotného zůčastněného J. Simpsona (btw, ještě působivější) a je důkazem (ne)skutečné, (nezdolné) síly lidské vůle přežít. Kevinu MacDonaldovi se podařilo natočit téměř dokumentární formou (kdy hlavní hrdinové vypráví v prostřizích svůj příběh) nesmírně emotivní živočišnou podívanou, které se nevyrovná žádný hollywoodský celovečerák typu Vertical limit apod. slátaniny. Touching the void je působivě zpracovaná rekonstrukce příběhu dvou chlapů (horolezců), kteří se rozhodli v roce1985 zdolat vrchol 6365m vysoké Siula Grande (do té doby neslezené), kdy se při sestupu dostali do pořádné sloty, Joe spadnul, zlomil si nohu v koleni a kdy se (po nekonečném slaňování) dostal Simon Yates před nejsložitější rozhodnutí svého dosavadního života. To vše navíc prokládáno přesně načasovanými nádhernými scenériemi peruánských And, jenž nemůžou ponechat chladným ani člověka, co „vylezl“ max do 1patra rodinného domku. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zrádne úpätia peruánskych Ánd neďaleko Juhoamerického Peru mrazivo odkrývajú zvesť o hrdinstve, vôli, priateľstve a závažných rozhodnutiach. Neamerická rekonštrukcia zdárneho pokorenia západnej steny Siula Grande a už oveľa menej priaznivého zostupu z nej. Joe Simpson/Simon Yates sú tými odvážlivcami, ktorí sa roku 1985 zapisujú do horozeleckých dejín nielen fyzikálne hraničným lezením, ale hlavne úkrutnou dôverou a obzvlášť jeden z nich až nemysliteľným zocelením/zrehabilitovaním tela i duše. Beznádej, agónia, ani rezignácia, nič z toho tu nemá nárok na uplatnenie a každá uplynutá minúta nás spolu s Boney M len utvrdzuje o relatívnosti týchto pojmov. “Dotknite sa prázdnoty” a vedzte, že zázraky - človeka ako tvora vynaliezavého - naozaj existujú. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Dokument se natáčel dva roky na vícero místech v Peruánských Andách a Alpách. (imro)
  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama