Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)
  • Od Motion Picture Association of America získal certifikaci R, tedy pro diváky mladší sedmnácti let je vpuštění do kinosálu podmíněno přítomností jejich rodičů. To všechno za neslušné vyjadřování ve filmu. (imro)
  • Dokument se natáčel dva roky na vícero místech v Peruánských Andách a Alpách. (imro)
  • Na konci devadesátých let minulého století připravovala společnost Castle Rock Pictures hranou verzi knihy pro Warner Bros. a podle scenáře Gavina Scotta měl Joea Simpsona ztvárnit Tom Cruise. Film se dostal do stádia tzv. turnaround a putoval od studia ke studiu, ale bez výsledku. (imro)
  • Celý název knihy, podle které byl film natočen, zní: "Touching the Void: The Harrowing First-Person Account of One Man's Miraculous Survival." (imro)
  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Joe Simpson si při pádu zlomil nohu na třech místech. (imro)
  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)
  • Dokument získal Cenu Alexandra Korda za Nejlepší britský film na oceněních BAFTA. Trailer byl nominován na cenu Golden Trailer. (imro)
  • Polohraný dokument zachytávající horolezecké drama si během opening víkendu (23.-25.1. 2004) odnesl z amerických kin 97 tisíc dolarů. Promítal se až do konce května, kdy se výdělek z kin vyšplhal na 4,5 milionu dolarů. (imro)
  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)
  • Počas tohto výstupu prišiel Joe o tretinu svojej váhy. (Karush)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama