Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Toto je moje srdeční záležitost! Hory miluju. Sice „pouze“ jako vysokohorský turista (byť pár lezeckých pokusů již proběhlo), ale i tak dokážu plně (d)ocenit krásu (vele)hor a vžít se (alespoň částečně) do pocitů obou zůčastněných a představit si, co museli oba hlavní aktéři prožívat (viz dilema při odříznutí lana). „Tam nahoře“ jste (když dojde na lámání chleba) sami za sebe a stačí i mnohem méně (než prožívali oba hlavní aktéři), aby to bylo neřešitelné! Snímek je natočen na motivy knihy stejného názvu od samotného zůčastněného J. Simpsona (btw, ještě působivější) a je důkazem (ne)skutečné, (nezdolné) síly lidské vůle přežít. Kevinu MacDonaldovi se podařilo natočit téměř dokumentární formou (kdy hlavní hrdinové vypráví v prostřizích svůj příběh) nesmírně emotivní živočišnou podívanou, které se nevyrovná žádný hollywoodský celovečerák typu Vertical limit apod. slátaniny. Touching the void je působivě zpracovaná rekonstrukce příběhu dvou chlapů (horolezců), kteří se rozhodli v roce1985 zdolat vrchol 6365m vysoké Siula Grande (do té doby neslezené), kdy se při sestupu dostali do pořádné sloty, Joe spadnul, zlomil si nohu v koleni a kdy se (po nekonečném slaňování) dostal Simon Yates před nejsložitější rozhodnutí svého dosavadního života. To vše navíc prokládáno přesně načasovanými nádhernými scenériemi peruánských And, jenž nemůžou ponechat chladným ani člověka, co „vylezl“ max do 1patra rodinného domku. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zrádne úpätia peruánskych Ánd neďaleko Juhoamerického Peru mrazivo odkrývajú zvesť o hrdinstve, vôli, priateľstve a závažných rozhodnutiach. Neamerická rekonštrukcia zdárneho pokorenia západnej steny Siula Grande a už oveľa menej priaznivého zostupu z nej. Joe Simpson/Simon Yates sú tými odvážlivcami, ktorí sa roku 1985 zapisujú do horozeleckých dejín nielen fyzikálne hraničným lezením, ale hlavne úkrutnou dôverou a obzvlášť jeden z nich až nemysliteľným zocelením/zrehabilitovaním tela i duše. Beznádej, agónia, ani rezignácia, nič z toho tu nemá nárok na uplatnenie a každá uplynutá minúta nás spolu s Boney M len utvrdzuje o relatívnosti týchto pojmov. “Dotknite sa prázdnoty” a vedzte, že zázraky - človeka ako tvora vynaliezavého - naozaj existujú. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pseudodokument, který by mnoho nefungoval kdyby ho však nevyprávěli přímo Simpson s Yatesem. Díky tomu má snímek dle skutečných událostí roku 1985 ohromnou výpovědní hodnotu. Začátek je klasický horolezecký příběh. Dosud nepokořená hora a těžký výstup na ní. Tam kde začíná výjimečnost tohoto počinu je při sestupu, který se změní v peklo. Nezdolná touha po životě versus naprostá beznaděj, zranění, dehydratace, hlad, ubývající fyzické i psychické síly a především naprostá osamocenost uprostřed Andských velehor. K tomu navíc nejedno zásadní morální dilema, ke kterým se oba účastníci bez servítek či dělání se lepšími vyjadřují. Tady je prostě vše a k oběma horolezcům nelze než mít obdiv; a to i k Simonu Yatesovi. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem si přečetl obsah filmu, jsem se maličko obával toho, co mi bude naservírováno. Naštěstí jsem se nedočkal žádné další holywoodské eskapády, ale výborně zpracovaného popisu událostí dokumentární formou. Je skvělé, že se autoři snímku drželi jen toho podstatného a celým průběhem diváka provází skuteční aktéři oné fascinující události. Myslím si, že není mnoho podobně kvalitních snímků, které ukazují sílu a nezdolnost lidského ducha, alespoň mne tedy žádný okamžitě nenapadá... Výborné. 8/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Joe Simpson | Hudba: Alex Heffes | Produkcia: John Smithson | Distribúcia: Pathé (UK), IFC (US), MGM (US) | Štúdio: | Rozpočet: £400,000 | Tržby: 13,885,802 $ | S minimálnou hudbou okorenený videoklip o nebezbečenstvách a kráse horolezectva. Zároveň zrkadlo ľudských fyzicko-psychických možností výdrže a odhodlania jedinca. Objavuje sa tu nádherne vykreslenie nástupu pudu sebezáchovi človeka, a šialene trefné stvárenie divných blúznení (np. prečo nám hraje v hlave pred smrťou pesníčka, ktorú neznášame...) Jedniný dôvod, prečo tomuto kusu nedať za 5* je, že príbehy tohoto typu ma vedia nielen zaujať, ale i neuveriteľne naštvať bezohladnosťou hlavných hrdinov, ktorí egocentricky, nemysliac na svoje okolie, rodinu, priateľov sa vrhajú do sebezáhubných výprav s maximom rizika za jediným účelom: Ukojit svoju túžbu po dobrodružstve. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)
  • Polohraný dokument zachytávající horolezecké drama si během opening víkendu (23.-25.1. 2004) odnesl z amerických kin 97 tisíc dolarů. Promítal se až do konce května, kdy se výdělek z kin vyšplhal na 4,5 milionu dolarů. (imro)
  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama