Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ale no ták, prosím vás...Presne tieto komentáre o pevnej vôli a sile ľudského ducha som tu očakávala, ako je možné, že sú ľudia tak smiešne predvídateľný? Jediné o čom tento príbeh naozaj bol je sila prírody! To proti čomu zúčastnení,okrem svojej vlastnej blbosti, stáli-bola matka príroda a to bolo zároveň aj tým, čo ich udržalo pri živote-pud sebazáchovy! Musím vás všetkých sklamať, ale nepovažujem za inteligentného a už vôbec nie obdivuhodného jedinca, ktorý si vezme poloprázdnu plynovú bombu na dlhatánsky výstup bez zastávok aspoň v jednom základnom tábore. Tak isto nezamieňam snahu o prežitie, ktorú máme geneticky zakódovanú za akúsi silu ľudského ducha. Nie som naivná a vidím, že jediný boj, ktorý sa tu odohral zviedli sily prírodné medzi sebou a to vinou ľudskej hlúposti. Musím priznať, že ponaučenie tu ozaj nechýba a to hlavne pre tých, ktorí necítia rešpekt a pokoru pred veľkoleposťou našej matky Zeme. Je múdrejší ten, kto pred veľkou horou sklopí v úcte zrak, alebo ten, kto sa ju pokúsi zdolať v smiešnej snahe dokázať si svoju vlastnú cenu a schopnosť ju pokoriť? Odpoveď je dosť jednoznačná. V tomto boji človek nikdy nemal šancu vyhrať, pretože ak aj výstup zvládol, opustil horu s vedomím svojej vlastnej slabosti.Ak by som mala písať o sile ľudského ducha-musel by sa Simon pre Johna vrátiť aj napriek tomu, že by riskoval svoj vlastný život. Filmu sa však nedá uprieť vizuálne nádherné spracovanie, uchvátili ma prekrásne zábery divokej prírody a pohoria Ánd. Preto navzdory tomu, že z každého rohu sálala ľudská blbosť, nemôžem inak, než dať plný počet, rozhodla som sa totiž, že budem celý snímok vnímať ako oslavu moci Prírody! ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem si přečetl obsah filmu, jsem se maličko obával toho, co mi bude naservírováno. Naštěstí jsem se nedočkal žádné další holywoodské eskapády, ale výborně zpracovaného popisu událostí dokumentární formou. Je skvělé, že se autoři snímku drželi jen toho podstatného a celým průběhem diváka provází skuteční aktéři oné fascinující události. Myslím si, že není mnoho podobně kvalitních snímků, které ukazují sílu a nezdolnost lidského ducha, alespoň mne tedy žádný okamžitě nenapadá... Výborné. 8/10 ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zrádne úpätia peruánskych Ánd neďaleko Juhoamerického Peru mrazivo odkrývajú zvesť o hrdinstve, vôli, priateľstve a závažných rozhodnutiach. Neamerická rekonštrukcia zdárneho pokorenia západnej steny Siula Grande a už oveľa menej priaznivého zostupu z nej. Joe Simpson/Simon Yates sú tými odvážlivcami, ktorí sa roku 1985 zapisujú do horozeleckých dejín nielen fyzikálne hraničným lezením, ale hlavne úkrutnou dôverou a obzvlášť jeden z nich až nemysliteľným zocelením/zrehabilitovaním tela i duše. Beznádej, agónia, ani rezignácia, nič z toho tu nemá nárok na uplatnenie a každá uplynutá minúta nás spolu s Boney M len utvrdzuje o relatívnosti týchto pojmov. “Dotknite sa prázdnoty” a vedzte, že zázraky - človeka ako tvora vynaliezavého - naozaj existujú. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Horolezci jsou magoři! Ale myslím to v dobrém slova smyslu, ale jak nazvat lidi, kteří se dobrovolně podrobují neuvěřitelně těžkým zkouškám fyzické i psychické odolnosti! A to i pokud jde všechno podle jejich plánu, bez komplikací, je to nadno sil! A pokud se něco posere, tak to většinou končí tragicky - jinak teda samozřejmě nic nevím o horolezectví, ale tohle si myslím!...Samotnej film je vlastně branej jako hraný dokument (něco na způsob Přežít, co běží teď na čt1, ale velmi profesionální) o tom, když se něco posralo a jak člověk dokáže čelit smrti! Vždycky jsem bral jako nejlepší a nejrealističtější horolezecký film K2, ale tohle předčilo všechna moje očekávání! Rozjezd je pomalej a nudnej a díky formě dokumentu to vypadá, že to až do konce bude pěkná otrava, ale pak je to najednou uplně strhující! Perfektní "film" a devět z deseti! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Co se týče lidí, co jsou posedlí horolezectvím, tak mě těší, že jsem dvěma horolezcům před pár lety pomohl dostat se na vrchol skály. Učili se to, a já dole pod skálou kouřil a oni jeden po druhém bojovali a když se dostali pak na vrchol, tam mi mile poděkovali. Je to vzrušující a nebezpečné. Tedy když se někdo motá v Alpách či zde v Andách. A i když o tom nebezpečí více či méně ti, do něho jdou ví, tak stejně jim to nedá a jdou zase do akce. Opouštějí pohodlí civilizace, a jdou do rizika, které běžný konzument společnosti nikdy nepodstoupí. Pro hraný film je to mnohdy nudné, neb děj je zpravidla jasný a čitelný, ale některé dokumenty jsou přesvědčivější, než takový film, kde tedy rozhodně neumění v oboru horolezectví nemíním fandit, protože se měli ještě před výpravou lépe připravit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • Celý název knihy, podle které byl film natočen, zní: "Touching the Void: The Harrowing First-Person Account of One Man's Miraculous Survival." (imro)
  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama