Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (720)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Unikátní drama o přerodu několika maloměstských charakterů poté, co jsou vystaveny peklu vietnamské války. Nevratnost takového postižení, včetně bolesti pramenící z nutnosti sledovat kamarády, kteří dopadli ještě hůř, je tu vykreslena fantasticky a všichni fenomenálně hrají. Úvodní svatební hodina filmu je pro mě ale absolutně k nepřežití... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najviac ma bavila prvá hodina v Pensylvánii pred odchodom na vojnu. Tvrdá robota, svadba, pijakovanie, lov, všetko dýcha človečinou, kulisy a postavičky sú mimoriadne autentické a ešte k tomu rusínska (Lemko Hall!) komunita. V dobrom to dýcha starým českými a juhoslovanskými filmami. Akonáhle sa ale príbeh presunie do Vietnamu, je to hollywoodska fantazmagória niekde medzi Apocalypse Now a Rambo II. Prvá ruská ruleta je ešte celkom pôsobivá, ale to, že sa na to fixuje celý zvyšok filmu, je úplný bizár. Návrat domov a osudy po vojne už nemajú tú citlivosť a vierohodnosť prvej tretiny filmu a čím ďalej tým viac som pozeral na hodinky. Navyše celé to pôsobí dosť nesúrodo (strašne vidieť, že pasáž s ruletou pochádza z iného scenáru, ktorý sa odohráva v Las Vegas). Ale casting je úplne parádny! ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se neskutečně těšil. Meryl Streep, Robert De Niro a Christopher Walken spolu v jednom filmu, který ještě ke všemu zobrazuje ne válku ve Vietnamu, ale to, co se potom dělo s lidmi, kteří ji zažili? Upřímně jsem doufal, že tohle bude další silný snímek, podobně jako Apocalypse Now, Platoon či Full Metal Jacket. Bohužel, nestalo se. Jednak snímek zabila stopáž (která mi například u již zmíněné Apokalypsy nevadila) a jednak je ten film strašně chladný. Vy ty postavy chápete, víte a vidíte, co chtěl režisér či scenárista říct, ale zkrátka a dobře nepůsobí to. Což je vzhledem k tématu a k obsazení zvláštní. Po většinu filmu jsem se nudil a říkal jsem si, kdy se asi něco začne dít. Ta slavná scéna s ruskou ruletou byla působivá, to nepopírám, ale to je prakticky to jediné, co si z tohoto filmu zapamatuju. Možná jsem jen nebyl v náladě, možná jsem nebyl připravený, nevím. Faktem zůstává, že jsem čekal opravdovou bombu, která nepřišla. Filmu dám ještě jednu šanci za pár let, do té doby tu musím nechat 50 %. A to jsem se opravdu těšil… ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý film. Nemůžu říct že není, i když z něj mám místy trochu rozporuplné pocity. Je velmi odlišný od válečného pekla zobrazené v Četě, Apokalypse i Full Metal Jacket. Je to spíš normální, lidský příběh o pár kamarádech žíjících normální životy jako kdokoliv z nás. Pak ale prošli šílenstvím války a ta je navždy poznamenala a změnila. Film nenese žádné poselství, nesnaží se vnutit nějakou pravdu o životě, je to prostě jen příběh. Příběh, který baví, dojímá i nutí k přemýšlení. Příběh velmi silný. Příběh který z hlavy jen tak nedostanete. A přesně takové mají příběhy být. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý atypický válečňák, kde se celou první hodinu v pravoslavném blue collar podhůří Pennsylvánie zdánlivě nic neděje, ale mělo pro mě takový mírně znepokojivý DELIVERANCE nádech a skvěle uvádí následný střih do pekel Vietnamu, který pak nenávratně naruší životy tří přátel a jejich okolí, kdy už se nic nevrátí do svých starých kolejí. Válečná pasáž je drsná, vypjatá, temná smrťácká, ruská ruleta pak slouží skvěle dramaticky i symbolicky. "Tlumení" De Niro, Walken a Streepová prvotřídní herecky, do paměti se mi dále vryje Valliho "Can't Take My Eyes Off You" a nádherné lovecké sekvence, točené v horách státu Washington. Nějakou dobu jsem byl rozhozený roztahaností, ale zpětně i ta tu měla dobrý smysl. Takže nejednoduchý, ale zároveň velmi podnětný a srdceryvný film o přátelství v kontextu povinných vojenských odvodů - "they had no choice; the idea of sacrifice permeates everything, along with the cruelty and horror." Pozn: 3. z pěti klasik po zhlédnutí PBS Vietnam War ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Podle Michaela Cimina si Robert De Niro (Michael) vyžádal pro scénu, v níž jeho postava podrobí Stanleyho (John Cazale) ruské ruletě, ostrý náboj do revolveru, aby zvýšil intenzitu situace. Cazale souhlasil, ale před každým záběrem obsesivně kontroloval zbraň, aby náboj nebyl v pozici, ze které by mohlo dojít k výstřelu. (StarsFan)
  • Robert De Niro (Michael) v rámci příprav na svou roli navštěvoval společenská setkání skutečných ocelářů, kterým byl představen jako Bob. Nikdo z dělníků herce nepoznal. (Tygrys)
  • Film byl v předpremiéře promítán ve dvou verzích. V kratší (dvou a půl hodinové) a delší (tříhodinové) verzi. Producenti se nakonec rozhodli pro nasazení delší verze. (Tygrys)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno