Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Konečně ta správná potterovská atmosféra. Snímek sice doznal hodně změn oproti knižní předloze, ale funguje mnohem lépe, než předchozí dva snímky rutinéra Columbuse. Absolutní věrnost předloze zkrátka vždycky není výhrou, Columbus ukázal kudy cesta nevede a výtečný Cuarón ve třetím díle názorně předvedl, jak natočit poutavou adaptaci. Odchylek je tu hodně, Cuarón si dokonce dovolil zcela pozměnit výpravu - od kostýmů až po dekorace, a natočil film, o jakém se fanouškovi knížek nezdálo ani v těch nejkrásnějších snech. Pár výhrad sice mám, ale ty se většinou týkají jen trikové stránky snímku, a celkový dojem příliš nekazí. Daniel Radcliffe se konečně naučil hrát, Gary Oldman je v roli Siriuse Blacka přesně takový, jak jsem si ho představovala při četbě knih a herecky vévodí snímku vynikající David Thewlis v roli profesora Lupina. Konečně Harry Potter, jak má vypadat. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Harry dospel do puberty a hodil za hlavu rodinný feeling prvých dvoch častí. Toto už nie je vyhukaný "Kevinovský" cute face, ktorého babylook doteraz maskoval absenciu talentu a charizmy Daniela Radfliffa. Harry má strach a Cuarón ho dávkuje divákovi bez jediného prešlapu v neskromných dávkach (výrazne mu sekunduje exelentný John Williams). Najatmosférickejši, najpríbehovejší, zatiaľ najlepší Potter. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Třetí díl převyšuje předchozí díly skoro ve všem. Jednak to autoři měli snazší už proto, že třetí díl knihy patří k tomu nejlepšímu – naopak druhý díl, který zfilmoval Columbus, je asi nejslabší díly i co se knižní verze týká. Tvůrci tedy měli k dispozici daleko zajímavější příběh. Tento příběh je ovšem i daleko lépe převeden na filmové plátno. Režijní styl je daleko svižnější, dětští herci už umějí mnohem lépe hrát (zvláště je to vidět u Radcliffa), lepší je výprava (ne tak studiová jako v předchozích dílech), civilní kostýmy mi přišly jako výborný nápad a i hudba Johna Williamse je nejlepší ze všech tří dílů. Nicméně základem je již zmíněný příběh. Zatímco finále ve dvojce mi přišlo přiblblé, zde je poslední půlhodina vyloženě lahůdková záležitost. To byl také hlavní důvod, proč jsem zůstal sedět po skončení filmu s pocitem, že tak pěkný divácký zážitek už jsem dlouho nezažil. Pravda ovšem je, že jsem si dopřál film s titulky a poloprázdném kině bez vřískajících dětí (to mi třeba dvojku taky dost otrávilo). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď som knihy nečítal, musím uznať, že na nich asi niečo bude, keď každá časť, ktorá sa natočí, má zaručený úspech, navyše sa pri nich vystrieda skoro celý štáb. Každým filmom stúpa aj moje hodnotenie, tak to hádam niekedy bude aj za päť. Nebyť detských postáv, dostal by film určite väčšieho uznania aj od hrdých dospelých. Atmosféra temnie, a kúzla a mágia sú už nielen o otváraní knižiek. Dokonca sa film obišiel aj bez naťahovačky, ktorú vždy vyplní "metlobal". 80%. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

O třídu výš než Columbusovské shity. Skvělá stmosféra, celá řada velmi zajímavých nápadů, záběrů a režijních vtípků (třeba ta ruční kamera v prvních sekundách). Mám sice spoustu výhrad, ale takovýhle Potter se mi líbí. Narozdíl od jednotky a dvojky, kde mě nezaujala snad žádná scéna, mi ve trojce přišlo několik momentů geniálních (vlak, hrátky s časem), takže děkuji Cuarónovi za napravení série a těším se na další díl. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Když se teta Marge (Pam Ferris) jako balón nafukuje, tak je Dudley (Harry Melling) trefen jejím knoflíkem a padá k zemi směrem od stolu. Vleže se snaží plazit pryč, ovšem v dalším záběru se zvedá ze země pod stolem, jako kdyby spadl přímo pod něj. (Jimmy15)
  • Profesor Remus Lupin (David Thewlis) vyučuje kouzlo Ridiculous a v detailu vidíme Harryho (Daniel Radcliffe) a Hermionu (Emma Watson) stojící v řadě. V následujícím záběru, kdy Parvati Patel (Sitara Shah) proměňuje hada na klauna, stojí místo Daniela Radcliffa a Emmy Watson dvojníci. (rybicka11)
  • Jedná se o poslední film ze série o Harrym Potterovi nadabovaný do islandštiny. (cihlenka)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama