Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

ripo 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba poznamenať, že je to všetko iné, len nie rozprávka. Do popredia sa viac dostáva tajomno a mystično a to posúva tento film všade inam, len nie do sféry rozprávok pre deti. V tejto časti sa všetky pôvodné postavy dostali z detských liet do tínedžerských časov. Začiatok filmu dáva možnosť tým, ktorí nedávno videli predchádzajúce diely porovnávať zmeny vizuálu hlavných postáv. Harry je dospelejší, Hermiona čím ďalej , tým viac príťažlivejšia .... Takisto ma prekvapil úvod i nečakanou dávkou suchého, ba niekedy až čierneho humoru, ktorý bol soľou filmu a v niektorých okamihoch slúžil na odľahčenie napätej atmosféry. Hudba bola oproti predchádzajúcim dvom dielom prepracovanejšia, temnejšia, sýtejšia a , pravdupovediac hudobný HP-motív mi dokonca už vadil. Lenže to už je značka a preto si ju Cuarón nemohol dovoliť vynechať. Viac začínajú prežívať svoje postavy aj všetci hlavní predstavitelia, je vidieť, že na sebe pracujú. Trošku ma sklamal Gary Oldman, resp. jeho postava, ktorú by zahral hociktorý z klasických filmových záporákov. Naopak , veľmi príjemne ma prekvapil výborný David Thewlis v role profesora Lupina. Podotýkam, že knihu som nečítal..... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,855 // Otvárací Víkend USA: $93,687,367 // Prisoner of Azkaban je najlepšia časť všetkých Poteroviek vôbec. Výborne rozvité vizuálne efekty dodávajú deju oveľa lepšiu a temnejšiu atmosféru,než akú sme mohli vidieť pri prvých dvoch dieloch. Je vidno, že zmena režiséra dokáže film vyniesť na úplne inú úroveň..... 100% ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra Harrymu Potterovi vyloženě prospěla. Je to napínavé od začátku do konce ( a to znám předlohu ), krásně drsné a tajuplné prostředí, výborný Gary Oldman jako moje nejoblíbenější postava Sirius Black a má to fakt spád, není tam chvilka oddychu a jediné nudné místo. Navíc ten úchvatný let na hypogrifovi, krásná scéna, jako bych letěla s Harrym. Jinak tenhle díl už přestává být pohádka, takže nechápu rodiče, co berou do kina ty malé děti . Chudinky asi pak hrůzou nespí. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nalijme si čistého vína, Cuarón měl velkou oporou v předloze, která je nejchytřejší z celé série, ale je to borec, o tom žádná. Už na samém začátku se blýskne naprosto zběsilou jízdou Záchranným autobusem. S nástupem Mozkomorů přichází přesně ta tíživá a temná atmosféra plynoucí celou knihou, a kterou ještě podporuje strašák v podobě Siriuse Blacka a také mystické hodiny profesorky Trelawneyové. Možná ty úplně nejlepší nápady Rowlingové jsem však ještě nezmínil. Pobertův plánek, Prasinky a Chroptící chýše, jakožto pevné základy pro odpálení mytologické bomby a hlavně úžasné finále v podobě hrátek s časem. Nikdy jsem při čtení knihy nezažíval tak opojné pocity a Cuarónovi se je z velké části povedlo přenést i na plátno. Ale abych jen nechválil. Pro nečtenáře chybí některé důležité informace, scéna, kde Hermiona přehazuje Harryho, je úplně mimo a nemůžu si pomoct, pokud se někde měly natočit dva filmy, tak to mělo být v případě Vězně z Azkabanu, ty famózní nápady si zasloužily větší prostor. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě vynikající knižní zpracování plné napětí, mystiky, magie a zábavy zároveň. Věk dětského diváka bych ale posunula výš. Už to není zase tak naivní dětské představení malého čarodeje jako jednička nebo ještě dvojka. Tajemnou atmosféru příběhu podtrhuje ve všech dílech Harryho i super hudba. Bavila jsem se :-) ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Emma Watson (Hermiona) a Emma Thompson (profesorka Trelawneyová) se narodily ve stejný den – 15. dubna. Emma Thompson je o 31 let starší. (bizal)
  • Režisér Alfonso Cuarón nad nabídkou natáčet další film o Harrym Potterovi váhal. Žádnou knihu nečetl, neviděl ani jeden film o čarodějnickém učni, proto se mu do režie příliš nechtělo. Přesvědčil ho až jeho přítel, slavný režisér Guillermo del Toro, když ho označil za "nenormálního". Cuarón poté během týdne přečetl všechny dosud vydané díly a na nabídku kývl. (ricky4)
  • Profesor Remus Lupin (David Thewlis) vyučuje kouzlo Ridiculous a v detailu vidíme Harryho (Daniel Radcliffe) a Hermionu (Emma Watson) stojící v řadě. V následujícím záběru, kdy Parvati Patel (Sitara Shah) proměňuje hada na klauna, stojí místo Daniela Radcliffa a Emmy Watson dvojníci. (rybicka11)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama