Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film má o hodně temnější atmosféru, jen se mi zdá, že ta atmosféra byla místy temná až moc. Některé obrázky také vypadaly spíše jak z nějakého hororu, což se mi taky moc nelíbilo. U tohoto Harryho se mi také vybavily dvě věci: proč se zápletka každého filmu (knihy jsem nečetl, takže nemám "předstih") musí v podstatě týkat Harryho dávno mrtvých rodičů? A také ty neustále stejně antagonistické postavy Harryho strýčka a tetičky či Malfoye se mi nezdají příliš nosné a ani už moc zábavné. Za závěrečný závod s časem bych rád přidal na hodnocení, ale nějak to nejde... ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Návrat k celé sérii po drahně letech znamenal poměrně velké přehodnocování, především směrem od jednotlivých filmů k celku. Harry Potter není Marvel a působí spíše jako opadaná mozaika než jednolitý obraz. Bez ohledu na to, jak je Vězeň z Azkabanu oblíbený a jiný, rozbíjí předešlé dva soudružné díly. Pohádkové kouzlo je pryč, klíčové vztahy jak z rychlíku a zásadně degraduje hudbu, se kterou se ztrácí i význam - postav, prostředí, emocí. Jako film funguje, ale paradoxně by se celá série nejvíce obešla právě bez třetího dílu. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba poznamenať, že je to všetko iné, len nie rozprávka. Do popredia sa viac dostáva tajomno a mystično a to posúva tento film všade inam, len nie do sféry rozprávok pre deti. V tejto časti sa všetky pôvodné postavy dostali z detských liet do tínedžerských časov. Začiatok filmu dáva možnosť tým, ktorí nedávno videli predchádzajúce diely porovnávať zmeny vizuálu hlavných postáv. Harry je dospelejší, Hermiona čím ďalej , tým viac príťažlivejšia .... Takisto ma prekvapil úvod i nečakanou dávkou suchého, ba niekedy až čierneho humoru, ktorý bol soľou filmu a v niektorých okamihoch slúžil na odľahčenie napätej atmosféry. Hudba bola oproti predchádzajúcim dvom dielom prepracovanejšia, temnejšia, sýtejšia a , pravdupovediac hudobný HP-motív mi dokonca už vadil. Lenže to už je značka a preto si ju Cuarón nemohol dovoliť vynechať. Viac začínajú prežívať svoje postavy aj všetci hlavní predstavitelia, je vidieť, že na sebe pracujú. Trošku ma sklamal Gary Oldman, resp. jeho postava, ktorú by zahral hociktorý z klasických filmových záporákov. Naopak , veľmi príjemne ma prekvapil výborný David Thewlis v role profesora Lupina. Podotýkam, že knihu som nečítal..... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Harry Potter a väzeň z Azkabanu", v poradí tretí snímok z rozsiahleho príbehu o mladom, anglickom čarodejovi. Filmová séria slávneho románu anglickej spisovateľky Joanne Rowlingovej pokračuje ďalej. Táto časť je pre mňa tou najlepšou. Videl som ju už asi pätnásť krát a ešte stále ma baví. A to nie len to stránke filmových trikov, kamery a réžie, ale i po tej dejovej. Scenár sa zahráva s pohybom postáv v časopriestore a to sa mi veľmi páči. Má to výborný nápad, ktorý doržuje logiku, obsahuje dostatok napätia a miestami aj trocha postraší. Najlepší Harry Potter. ***** ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Poté, co Harry (Daniel Radcliffe) použije na Snapea (Alan Rickman) odzbrojovací kouzlo Expelliarmus., Hermiona (Emma Watson) se zděšením poznamená, že právě napadl učitele. Zrovna od ní je to celkem úsměvné, protože konkrétně Snapeovi v prvním ročníku při famfrpálovém zápasu podpálila plášť v domnění, že Snape chce Harryho zabít. (Nick321)
  • Režisér Alfonso Cuarón nad nabídkou natáčet další film o Harrym Potterovi váhal. Žádnou knihu nečetl, neviděl ani jeden film o čarodějnickém učni, proto se mu do režie příliš nechtělo. Přesvědčil ho až jeho přítel, slavný režisér Guillermo del Toro, když ho označil za "nenormálního". Cuarón poté během týdne přečetl všechny dosud vydané díly a na nabídku kývl. (ricky4)
  • Keď Harry (Daniel Radcliffe) a Hermiona (Emma Watson) hľadajú Rona (Rupert Grint) v škriekajúcej búde, je možné si všimnúť rôzne stopy na podlahe (odtlačky prstov či stopy po ťahaní nôh), ktoré sa v rôznych záberoch výrazne menia. (Miagy)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama