Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

BLOKBASTER (Radomír Kokeš)

"Trošku ma mrzí, že keď už sa filmári s predlohou tak pohrali, chýba nejaký moment skutočného prekvapenia a sympatické facky čitateľovi v štýle "teraz sme ťa dostali, to si nečakal." Navyše na avizovaný temný film je v ňom málo naozaj nebezpečných momentov, kedy by ste sa o postavy mohli báť. Medzi…"

Diakritika.cuni.cz (Igor Faltus)

"Vězeň z Azkabanu rozhodně jako přívěšek ke knižnímu vydání nepůsobí, a tak musí být Potterovi věrní příznivci tak trochu v rozpacích z toho, jak se k němu stavět. Nedokáží totiž s jistotou říci, zdali se jim film líbil nebo nelíbil a proč tomu tak je. Hravě sice vyjmenují, na co filmaři zapomněli,…"

FantasyPlanet.cz (Ondřej Jireš)

"Film je rozkolísaný, což může být i vinou střihu. Některé pasáže působí zdlouhavě, jiné překotně, některé mají hutnou atmosféru, jinde překvapivě zcela chybí emoce (například při popravě kladného hrdiny!). Dozvěděl jsem se, že film zcela vynechává některé důležité souvislosti. Zůstávají v něm scény…" více

Filmpub.cz (Tomáš Vyskočil)

"Harry Potter a Vězeň z Azkabanu není úplně bezchybný a z některých změn nemusí být ortodoxní fanoušci zrovna nadšení, ale svěží přístup nového režiséra a posun do další dospělejší úrovně je krok správným směrem. Mike Newell, již dnes ohlášený režisér čtvrtého dílu (Ohnivý pohár) bude mít velice,…"

Filmweb.cz (Kateřina Grosmanová)

"Jako velký fanoušek světa Harryho Pottera a knih jsem filmovým zpracováním Vězně z Azkabanu naprosto nadšena. Konečně ta správná potterovská atmosféra, zajímavá režie a spousta invence, po které jsem celou dobu volala. Alfonso Cuarón zfilmoval knihu jak nejlépe dovedl a byť bych měla pár výhrad k…" více

Kritiky.cz (Jiří Borový)

"Tak jako každým rokem začínají nové období, tak jako končí rok Vánocemi, tak i každým rokem k nám přichází film s příběhem o Harry Potterovi. Ale to už není taková pravda, že každé vánoce přijde nový díl. To bylo u prvního a druhého dílu. Ten třetí už byl o půl roku opožděn a tak na pokračování…" více

Metalopolis.net (Vít Schmarc)

"Těžko přesně shrnout dojmy z třetí příspěvku do potterovského eposu. Z řemeslného hlediska je zatím nejcennější a nejvyzrálejším dílkem, ale sráží ho slabší příběh. Přesto budí jisté naděje směrem do budoucnosti. Pokud se i v pořadí třetí režisér chopí příběhu se stejnou vervou jako Alfonso Cuarón,…" více

Tiscali.cz (Tomáš Seidl)

"Podobně jako v případě mnoha inspiračními vzory poučených románů J. K. Rowlingové, jejímž cílem není vytvářet velkou literaturu (byť řada o Harrym Potterovi je skrytě opředena hustou pavučinou intertextuálních odkazů), je nutné i u jejich filmových zpracování přistoupit na hru s předem danými…"

Tiscali.cz (Stanislav Buzek)

"O charakterech postav se nic nového nedozvíme, místo toho se kamera i hudba soustřeďují na vykreslení místa tak bizarního a tajemného, jakým jsou Bradavice. Poezie dětství je pro Harryho nadobro ztracena, před ním se rýsuje cesta do dospělosti, k převzetí morálního odkazu rodičů. Chlapec odhaluje…"

Volny.cz (Ivana Herglová)

"Film je neuvěřitelně půvabný v detailech. V blízkosti mozkomorů se okna pokrývají ledovými květy, rozkvetlé jarní louky se jako mávnutím kouzelného proutku mění v pustinu pokrytou jinovatkou a jezero pod hradem zamrzá. Vrba mlátička známá už z Tajemné komnaty (tehdy na ní skončilo auto Harryho…"

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama