Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jestli mě čeká peklo, budu tam taky hrát na piano !" ----- Dravá a živelná, divoká a pobuřující ... víc než zdravě sebevědomá - až arogantní ... a především VELICE rytmická záležitost, která svůj výraz vědomě připodobňuje naturelu své ústřední postavy. Nicméně - jak všichni dobře víte - každý svého štěstí strůjcem, jiný kraj, jiný mrav a pýcha předchází pád ... nebo - lépe řečeno - nikdo není nedotknutelný, moc médií je nezpochybnitelná (někdy až trochu děsivá), hlad po bulvárních informacích neutuchající a přízeň fanoušků i štěstěny povrchní a nestálá. Víte ... nebyl prvním ani posledním, kdo si do sytosti užil letu v oblacích i tvrdého a nedobrovolného návratu na pevnou zem ... mezi obyčejné smrtelníky - poté, co se provokativně přiblížil ke slunci. Ovšem -.prodělanému karambolu navzdory ... jeho nespornou výhodou zůstalo MLÁDÍ - deviza, kterou si za peníze nekoupíte ... a NADÁNÍ - dar, který můžete přičíst na vrub Bohu stejně jako Ďáblu ... záleží toliko na úhlu pohledu. Ale ... ruku na srdce: Kdyby tím nejúspěšnějším a nejznamenitějším Ďáblovým počinem bylo vynalezení rock´n´rollu a následné vyslídění vhodných adeptů, kteří ho uvedou na světovou scénu, byla by Země dobrým místem pro život ... tím nejlepším. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu mám neskutečnou chuť sehnat si někde DVD s koncertem Jerryho Lee Lewise. Protože jestli mu prsty jezdily po klavíru takovou závratnou rychlostí jako Quaidovi (jakože asi ano), jestli házel podobné ksichtíky (jakože asi ano) a jestli byl stejný sympaťák (uvidí se), dokázala bych mu bez problému prominout i aférku s 13ti-letou sestřenicí. Jeden z nejlepších životopisných filmů, co jsem kdy viděla. ()

Reklama

Murphy722 

všechny recenze uživatele

Vidět takovéhlo bouřliváka v akci je radost pohledět, že měl nějaké pletky s mladšíma holkama a taky si ji i vzal, to už mě v dnešním světě nepřekvapuje :-) Jsou naopak horší věci. Dennis Quaid zářil jak světlo nad čističkou ve svém projevu a byla radost ho sledovat!! Když jsem s odstupem sledoval uvedení Jerryho do rockové síně slávy, tak nic z jeho kouzla se neztratilo. Potvrdil to tím, že jak dohrál a dozpíval, tak se vší grácií ve svých 80 letech odkopl piánovou židličku kdesi do háje !! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rock 'n' Roll je hudba mojej mladosti a Jerry Lee Lewis patrí medzi jeho najvýraznejších predstaviteľov. V mladosti sa k nám záznamy ich koncertov nedostávali a tak nemôžem posúdiť, či grimasy a gestá inak vynikajúco hrajúceho Dennisa Quaida boli autentické alebo z nejakého dôvodu preháňal. Cítil som sa pri nich trochu trápne. Inak sa filmu dá ťažko niečo vytknúť. Poskytne dnešným teenagerom predstavu, ako to v tých rokoch vyzeralo. A nabúra vžitú predstavu, že hudba šesťdesiatych rokov je mŕtva. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Paráda, takový hudební filmy mám fakticky rád. Tohle si navíc nehraje na dokument, nýbrž je to skvěle stylizovaný, od Quaidovy blonďatý vlny a geniálně uhozených ksichtů přes rezignujícího Elvise až po Baldwinova bratránka kněze. Taky Winona je krásně legrační, hlavně když se bojí vodíkový pumy (moje oblíbená scéna) nebo při sexu. Hudební čísla tam bezchybně pasujou a soundtrack je skvěle vybranej. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • S výjimkou několika složitějších scén Dennis Quaid ve filmu skutečně hrál na piano. Nicméně aby svou postavu realisticky zvládl, učil se od Jasona D. Williamse, který ho právě v těžších partech zaskakoval. V době natáčení uměl Quaid hrát na piano sotva dva roky, zatímco na kytaru hrál 20 let. (StarsFan)
  • Jerry Lee Lewis nenáviděl film i knihu své exmanželky, podle které byl film natočen. Stejný názor měla i jeho sestra a spoluautor knihy Murray Silver Jr. snímek zas považoval za odtržený od reality. Režisér Jim McBride později přiznal, že svůj film nechtěl stavět na faktech, ale knihu použil spíše jako odrazový můstek. (StarsFan)
  • Jerry Lee Lewis pro tento film znovu nahrál a nazpíval některé své písně. (StarsFan)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama