Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me naprosty prekvapeni a totalni pecka. O Lewisovi jsem nic moc nevedel, mozna jsem jen nekdy nekde zahlid jeho jmeno, ale po skouknuti filmu jsem mel chut si hned sehnat nejaky jeho cd. Tohle je sice zivotopisnej film, ale hlavne je to komedie a to naprosto dokonale svizna a zabavna. Navic to nejede podle klasickejch koleji looser, hvezda, kaslani na kamose, drogy a pad. Lewis je celou dobu ultimatni sympatak a jediny, co proved, ze se ozenil se sestrenici. Takze se sice taky kona pad, ale neni to to klasicky schema, coz je hodne prijemny. Navic celej film zni perfektni pisnicky v podani samotnyho Lewise a ten hral na piano a zpival fakt jak dabel, ze by zved z zidle i chromyho. Navic krome roztomiloucky Winony a vtipnyho Baldwina si celej film pro sebe krade Quaid v jedny ze svejch nejlepsich roli, kterej ma ultimatni blondaty haro, neustale hazi na vsechny strany xichty a hlasky a to, co predvadi za pianem, sem snad jeste nevidel. Pro me jeden z nejlepsich zivotopisnejch filmu, u kteryho jsem se i pres trochu smutnejsi zaver celou dobu skvele bavil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já bych se musela mrknout, kolik filmů jsem viděla s Dennisem Quadem, ale mám pocit, že tohle byla jedna z jeho životních rolí, jak se s tou rolí senzačně porval. Vidět ho hrát u klavíru, notabene jak jsem četla, tak něco hrál i v reálu, byl obrovský zážitek sám o sobě. Já nevím do jaké míry byl Lee takový živel, ale to co se s ním zachovalo v originále tomu nasvědčuje. Ta jeho živelnost a rock'n'rollový duch se přenesl i na mě, protože to byla fakt báječná jízda s jednou hvězdou minulého století. Já nikdy nevím, do jaké míry jsou tyhle životopisné filmy autentické a co je už mírně přibarvené, protože tady to závěrečné finále včetně jeho cesty do Anglie a tamní reakce obyvatel na jeho život byla přece jen trochu přehnaná. Nicméně Winona Ryder hrála moc roztomile tu malou třináctiletou, poblázněnou a naivní holčinu a ty její kukadla, které vrhala na Leeho při jeho prvních koncertech byly kouzelný. Taky nevím jestli byl skutečně ten jeho bratránek až takový naboženský fanatik, protože ten mě fakt dost iritoval a chudák Alec Baldwin měl v tomhle případě dost nevděčnou roli. Po delší době je to film, který strašně ráda doporučím a to nejen fanouškům Dennise. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Spolu s Bobby Darinem zřejmě nejznámější muzikant se slabostí pro mladší ženy. To ovšem nemění nic na tom, že je to jeden z nejlepších rock’n’rollařů všech dob. Jeho hudba je geniální a jeho výstupy plné energie. Věděl jsem, že ho z Anglie vykopali, ale takovýhle velký skandál jsem si zase nepředstavoval. Dennis Quaid Jerry Leeho ztvárnil celkem slušně. Ono u takovýhlech živých osobností je to hodně obtížné. Překvapila mě Winona Ryder, která se 13 lety prala víc než obstojně. I Baldwin jako bratránek kazatel. Příběh mi nepřišel až tolik životopisný, ale nu což. Hned si jdu poslechnout nějakýho toho Lewise. -"Well, if I'm going to hell, I'm going there playing the piano." ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Rokenrolová hvězda mě neskutečně štvala. Předpokládám, že Dennis Quaid nepřehrával, myslím, že skutečný Jerry Lee Lewis byl opravdu magor. Třináctiletá manželka je přece jen příliš silný kafe. Bez ohledu na to, jak dobře ji hrála Winona Ryder. Drogy, alkohol, domácí násilí, sedm manželek...Tohle všechno sice ve filmu nebylo, ale to, co jsem viděla, mi stačilo. Nedokázala jsem si ho oblíbit. Ale zpěvák byl vynikající. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Po dlhom uvažovaní musím ísť na silných 90%. Celý tím na čele s dokonalým Dennisom Quaidom odviedol sakra dobrú prácu. Atmosféra a šialenosť tej doby je nastavená vynikajúco. Navyše by som upozornil na výkon nenápadného Johna Doea (už len to meno :)). Jeho zobrazenie Jerryho bratranca J.W. Browna bolo na jednotku. All in all, vynikajúci biografický snímok o jednom bláznovi, ktorý zmenil hru na piane na dosť dlhú dobu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Winoně Ryder bylo v době natáčení téměř dvacet let a od její filmové matky, kterou ztvárnila Lisa Blount, ji tak dělilo pouze necelých čtrnáct let. (Cherish)
  • Jerry Lee Lewis nenáviděl film i knihu své exmanželky, podle které byl film natočen. Stejný názor měla i jeho sestra a spoluautor knihy Murray Silver Jr. snímek zas považoval za odtržený od reality. Režisér Jim McBride později přiznal, že svůj film nechtěl stavět na faktech, ale knihu použil spíše jako odrazový můstek. (StarsFan)
  • S výjimkou několika složitějších scén Dennis Quaid ve filmu skutečně hrál na piano. Nicméně aby svou postavu realisticky zvládl, učil se od Jasona D. Williamse, který ho právě v těžších partech zaskakoval. V době natáčení uměl Quaid hrát na piano sotva dva roky, zatímco na kytaru hrál 20 let. (StarsFan)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama