Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Raný Leonardo mně vyráží dech víc a víc, i když zůstává skvělým hercem s množícími se zkušenostmi, něco se vytratilo - něco, jako čistá živočišná radost a dychtivost, která z mladého Lea přímo prýštila, zrovna, jako ve Rváčově deníku - který se přes dobrý scénář a skvělou kameru stává nezapomenutelným právě díky jeho výkonu, kdy umožňuje vnímat každičké hnutí mysli, odehrávající se v jeho filmové postavě. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

DiCaprio zde potvrdil, že má vskutku výjimečný herecký talent. Snímek Rvačův (Basketbalový) deník se věnuje problematice drog a s nimi souvisejícími problémy a destrukcí lidské osobnosti v různých oblastech života. Příběh je založen na skutečném příběhu, což dodává na poutavosti a ačkoliv filmy o drogách už mne nebaví tolik jako dřív (je jich zkrátka nějak moc), zde musím přihodit i čtvrtou hvězdičku, nejen skrz herecké výkony, ale právě kvůli skutečným událostem, které se staly předlohou pro vznik tohoto počinu. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Lenonardo DiCaprio zde byl naprosto přesný a naprosto mě udivuje, že už v takhle útlém věku byl naprosto fenomenálním hercem a postupem času se stále zdokonaluje. Naprosto boží splynutí s rolí, kdy jsem mu věřil každičkou grimasu tváře. Ostatní herci ho příjemně doplňovali. Zejména Mark Wahlberg zde byl velmi dobrý. Nad samotným příběhem jsem se poté rozplýval blahem. Je z něj cítit, že ho napsala sama ulice. Divák dokonale chápe motivace a jednání jednotlivých postav i jejich vývoj v průběhu času. Pokud tohle měl být snímek, kterým se Scott Kalvert poprvé uvedl do povědomí, tak je věčná škoda, že toho nestvořil více, protože v tomto filmu byly jeho jednotlivé složky v dokonalé symbióze, a to je dokonalá vizitka právě režiséra. Mimořádně silný příběh seznamující diváky s dobou, kdy bylo velmi snadné nasednout na vlak narkotik. Tento vlak obvykle jezdil bez zastávek a vyskočit zvládli jen ti nejsilnější kusy. Neskutečně rychle to celé uteklo. Snímek je napráskaný akcí a stále se něco děje. Když jsem viděl scénku, kde se objevil samotný autor knižní předlohy Jim Carrol (což jsem tehdy ještě nevěděl), tak jsem si řekl, že skoro až není možné, jaké skvělé typy lidí režisér obsadil, protože ten člověk měl naprosto typický vyfetovaný ksicht ala glum. Nezbývá mi tak nic jiného, než sem prásknout takových slabších 5 kousků, protože jsem se nenaudil ani 1 pikosekundu. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

VÝZVA 2015: Je možné, že jsem byl zrovna ve špatném rozpoložení k tomuto filmu. Dalším důležitým faktorem mohlo být také očekávání, jelikož jsem do filmu šel takzvaně "bez přípravy" a očekával jsem o něj tedy úplně něco jiného, než jsem nakonec dostal. Uznávám, že vidět Lea válet už takhle za mlada, mě velice potěšilo, ale celkový dojem z filmu je spíše negativní, proto tak nízké hodnocení. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně Leo ve 20/21 letech? Vypadá skutečně jako malej kluk.. ne jako ti dnešní frajeři, kterým je 28 hrají 16ti leté kluky s takovou maskulinní postavou, které je stěží možné uvěřit. Já jsem chvíli i pochybovala o tom, jestli Leo není sjetej doopravdy, protože to bylo neskutečné, jak přesvědčivý byl! Nemohla jsem z toho, když poprvé nasadil svůj proslulý zamračený a hluboký výraz. Tohle bude jen a jen óda na Leonadra DiCapria! Je famózní! Tenhle film by nebyl tím, čím je teď, nebýt jeho. Každopádně vývoj příběhu se mi nelíbil, nebavilo mě dívat se neustále na zdrogované lidi a může to být smutné, výchovné a poetické jak chce. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Údajně má být film natočen v zimě, jsou však viditelné zelené listy listnatých stromů. (bfa)
  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)
  • Film se stal jedním z několika předmětů v soudním řízení podaném krátce po natáčení v roce 1997 na Heath High School, kde byla skupina čtrnáctiletých studentů zastřelena, když se modlili. Známý advokát Jack Thompson, který podal žalobu, tvrdil, že tento film, stejně jako několik společností pro videohry, dvě internetové stránky s pornofilmem a film Takoví normální zabijáci z roku 1994, byly přímo zodpovědné za ovlivnění střelce. Případ byl ale v roce 2001 uzavřen. (Delock)

Reklama

Reklama