Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je dobre, že som film videl koncom februára a nie koncom decembra. Chápem, že ľuďom, ktorí si nevedia Vianoce predstaviť bez tejto komédie, sa páčil. Veď Clark Griswold mal tiež veľmi konkrétnu predstavu, ako pripraviť a stráviť Vianoce. Aj som sa zo začiatku zasmial. Bohužiaľ vtipnosť veľmi rýchlo prešla do trápnosti a moje hodnotenie z mierne nadpriemerného do nekompromisne podpriemerného. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Clark Grisworld je dobrák od srdca, no strašný smoliar a vždy mi ho bolo ľúto. V tomto filme sa snaží mať čo najlepšie Vianoce, no vyzerá to tak, že to budú najhoršie možné, aké si človek dokáže predstaviť. Tragikomické situácie, ktoré potom nastávajú, sú nesmierne vtipné, aj keď nie ste typ človeka, ktorý sa smeje na nešťastí druhých. Bohužiaľ veľa vtipov stavia len na tom, že Clark spadne, Clarka udrie doska, či rebrík a niekedy na dosť fekálnom humore, preto "len" 4*. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Bekonkurenčně nejlepší film s vánoční tématikou všech dob. I po několikátém shlédnutí slzím smíchy...ano, chápete správně, ani já ho nikdy na Vánoce nevynechám, stařičká kazeta je už pěkně ohraná, ale bratránek Eddie a teta Bethany stále dobře baví (a jako v předchozích filmech i tento připomíná lecos z mého života). Imho nejlepší díl nejpovedenější série v historii americké filmové komedie. Po Vánočních prázdninách přišlo dlouhé trapné období, které pozvedli až kluci z fret packu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s tím, co už bylo řečeno - výborná komedie plná povedených gagů, ale ten dabing! První verze, kde Chevyho Chase namluvil Tomáš Juřička, je povedená, za tu druhou (se sípavým hlasem přesluhujícího Petra Olivy) bych věšel! Praktická ukázka toho, jak může špatný dabing poškodit dobrý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27miliónovTržby USA $71,319,526Tržby Celosvetovo $72,500,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $38,929,706Tržby za predaj DVD v USA $99,329,525║ strašná povrchná slabota ako toto môže niekoho baviť, fakt baviť a 83% na csfd, hmmm dobré /20%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • V scéne, keď Clark (Chevy Chase) začína ozdobovať dom a stojí na rebríku, je mu vidno na hodinky s hýbajúcou sa sekundovou ručičkou, rovnako je vidno zobrazený čas 6:45. V tomto zimnom období ale nikde v USA nie je taký jasný slnečný deň. Aj v tej najjužnejšej časti Spojených štátov počas decembra slnko nevychádza skôr ako o 7:00. V scéne je už vysoko nad horizontom. (megacik)
  • Rebrík do podkrovia je očividne zasúvací, avšak scéna v podkroví bola natočená v úplne inom podkroví, keďže Clark, potom, ako ho zavrú do podkrovia, robí s rebríkom pohyby, ktoré so zasúvacím rebríkom nie sú možné. Tieto pohyby sú možné jedine so skladacím rebríkom. (megacik)
  • Poté, co se Clark (Chavy Chase) neúspěšně snaží rozsvítit 25 tisíc žárovek na domě, požádá svého syna Rustyho (Johnny Galecki), aby mu je jednu po druhé pomohl zkontrolovat. Následující gag, kdy Rusty sleduje zápěstí, předstírá, že na něm má hodinky, a začne se vymlouvat, je typický právě pro Chaveyho Chase, který jej používá celou svou kariéru. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama