Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi svižně natočený akční horor, který ani chvilku nenudí (málokdy se mi stane, že kouknu na hodinky, kolik zbývá do konce, až po skoro hodině filmu), jen mne mrzí, že konec je poněkud odfláklý (jak Araba vítali doma? Vzal si s sebou tu bloncku domů? Na rohy si měl dát pozor ne u bohyně, ale vůdce...), protože pár otázek zbylo a šlo to ještě trošku poposunout v samotném doznění do dokonalosti. Mně se na tom líbilo, že film nebyl pojat až tak drsné, jako třeba Maso a krev od Verhoevena (tedy surově a syrově naturalisticky), ale že se drží nějaká rytířská čest (čímž snímek odkazuje spíše ke středověkým legendám o Artušovi) a že filmu nechybí ani občasný humor. Téma berserků vůbec by stálo za větší zpracování, ostatně tento kult měl vliv i na Tolkiena při psaní Pána prstenů. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě Vikingové bavili mnohem více, dneska mě vadí souboje ve tmě, ve kterých není skoro nic vidět. Také se ukazuje, že Banderas kromě Desperada a Nájemných vrahů nic zas tak světoborného nenatočil. Škoda že film začne nudit ještě dříve než se něco začne dít. Za zmínku stojí snad jen ranní hygiena seveřanů a řešení pracovního sporu. Konec je zcela na hlavu, vždyť přesila nepřátel je obrovská. Navíc jsou na koních, takže je nereálné aby se jí naši bojovníci dokázali ubránit. 45% ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Už původní literární předloha není zrovna žádný zázrak, ale přesto se domnívám, že z ní šel "vytáhnout" více než slušný historický thriller. Na výsledné podobě filmu, která je příšerná, se pak určitě nikterak pozitivně neprojevilo ani vystřídání McTiernana Crichtonem. Tento jinak jistě velmi talentovaný, úspěšný a tím pádem i vlivný spisovatel, je známý svým necitlivým zasahováním nejen do průběhu natáčení, ale také do osudů režisérských nešťastníků, kteří si dovolí onen přepych v podobě odlišného názoru. Pro Johna McTiernana, ale bylo asi jen chabou náplastí, že podobně jako on dopadl také Philip Kaufman s Vycházejícím sluncem. A poté čekal sedm let na další režii. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Old Bagdad ,2. Exiled ,3. Semantics ,4. The Great Hall ,5. Eaters of the Dead ,6. Viking Heads ,7. The Sword Maker ,8. The Horns of Hell ,9. The Fire Dragon ,10. Honey ,11. The Cave of Death ,12. Swing Across ,13. Mother Wendol's Cave ,14. Underwater Escape ,15. Valhalla/Viking Victory ,16. A Useful Servant , ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas je pre rolu stredovekého hrdinu ako stvorený, hudba Jerryho Goldsmitha je fantasticky monumentálna a aj jednotlivé (hlavne akčné) scény sú veľmi slušne nakrútené. Nepostrádajú dynamiku, temnú atmosféru a občas naháňajú zimomriavky. Scéna v jaskyniach nemá chybu. Ale všetky tieto slušne sfilmované momenty sú zvláštne pozliepané do nekompaktného a deravého celku, ktorý vyvoláva rozpaky. Údajne je to vinou Michaela Crichtona, ktorému zmluva umožňovala zasahovať režisérovi do výslednej podoby filmu. Naštvaný John McTiernan preto odstúpil z projektu skôr, ako bol hotový. Výsledok tým pádom nie je McTiernanov, ale Crichtonov. A úprimne, nestojí za veľa. Škoda. Mohol byť bombastickým dobrodružstvom. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Vendolovia útočia na dedinu Vikingov na koňoch, a to v obrovskom počte. Vikingovia však pri preskúmaní ich jaskyne a útoku na matku Vendolov žiadne kone nevideli. (Gareth_Jones)
  • Režisér John McTiernan v čase premiéry filmu komentoval své nahrazení autorem knižní předlohy Michaelem Crichtonem: "Nebylo s ním možné spolupracovat. Často jsem to probíral s Barrym Levinsonem, který měl během natáčení Koule Crichtonova 'vměšování' už tak plné zuby, že se projektu s těžkým srdcem vzdal a místo toho natočil raději Vrtěti psem. Byl rozumný a já jsem to udělal stejně. (...) Jsou lidé, kteří za své filmy bojovali a byli svědky toho, jak se jim hroutí kariéra. Phil Kaufman je velmi talentovaný režisér - a od spolupráce s Crichtonem na Vycházejícím slunci nenatočil film. Totéž se stalo Franku Marshallovi s Kongem." McTiernan tyto příběhy už dříve slyšel, ale "věřil jsem Crichtonově publicitě a myslel jsem si, že Kaufman a Marshall byli neschopní pitomci, kteří neposlouchali, když Crichton vysvětloval látku. Ten člověk je proslulý tím, že očerňuje režiséry adaptací svých románů. Jen Spielberg byl dost mocný, aby toho zůstal ušetřen. Během příprav a natáčení Jurského parku se o Crichtonovy návrhy vůbec nestaral a prostě ho vynechal." (NIRO)
  • Ačkoliv to skutečný ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) ve svých zápiscích zdůrazňuje, ve filmu ani jeden ze seveřanů nemá žádné výrazné tetování. Stejně tak jsme ochuzeni i o poněkud pikantnější průběh pohřbu velmože na začátku. Obětovaná dívka totiž musela strávit noc se všemi muži z jeho družiny než byla zabita a spálena na lodi plné darů. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama