Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Silně ahistorické (kde by se vzali Tataři v Evropě počátku 10. století, když Avaři byli zničeni, po Mongolech ani stopa, to Maďaři tehdy řádili ve stepích). Zbroje šílený mix vysokého i pozdního středověku z dob reconquisty, jedna přilba z gladiátorských zápasů, uff. Historici a odborníci museli po této stránce trpět. Rád bych si sehnal knihu, abych mohl posoudit úroveň znalosti, autora. Jenže přes všechny tyhle výtky mě ten film stále i po letech baví (nedávno viděno poprvé v originálu), jasně můžeme se bavit i tom, že střih mohl být udělán lépe, temnota některých záběrů neměla vůbec být atd. Přesto všechno má film atmosféru, baví, skvělý Banderas v hlavní roli, Jerry Goldmisth dodal monumentální a kulervoucí OST. Příběh zajímavý, souboje dobré, je to napínavé, občas vtipné. Stejně by mě hrozně zajímalo, jak vypadala nesestříhaná verze do které nezasahoval Crichton. Vzhledem k tomu, že je už 11 let mrtvý mohl by někdo verzi vyhrabat z trezoru a vydat na DVD. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

So severskou mytológiou to má síce málo spoločné, ale ja to beriem skôr ako fikciu, fantasy film ľahko inšpirovaný severskými legendami. A vôbec to nie je až také zlé, ako som po tunajších komentároch o pokazení Crichtonom a podobných veciach čakal. Samozrejme, že je to miestami chaotické, akčné scény sú neprehľadné, mnoho motívov zaniká a po stránke scenáristickej a budovania príbehu to občas zadrhne, ale má to atmosféru, má to pár dobrých scénok, sympatických hercov a príjemnú výpravu. V rámci povinného domáceho oddychu sa na to dalo pozerať bez nároku na hlbšie posolstvo alebo niečo viac, ako len relaxačnú zábavu v šate akčného fantasy. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt nechapu to nizky hodnoceni, i kdyz to nema kdovijak promakanej scenar, tak je to zabavna, svizna a napinava podivana. Vsech 12 vikingu mi prislo docela nabusenejch, ale trochu drsnejsi jeste bejt mohli a Banderasovi role skvele sedla. Bitvy jsou hodne dobry a ve spojeni s vybornou hudbou hodne svizny a drsny. Mozna bych dal i 5*, ale precejen mam k filmu trochu kritiky. 3 sceny jsou hodne naivni - nauceni vikingskeho jazyka, nabrouseni mece, dokazani vikingum jak ma Banderas skvelyho kone. A co se tyce triku, ty byli dobry, ale nezdala se mi ta vikingska lod, to bylo hodne pocitacovy. Taky to je misty zbytecne roztahany. Ale krome tohohle nemam filmu co vytknout. Mozna kdyby se do rezirovani necpal Crichton mohlo to bejt jeste lepsi. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film že je propadák?? Bandaska výbornej, Omar super a není to jen z patriotismu, ale Vláďa Kulich :) je opravdu král Vikingů. Pokaždý mi běhá mráz po zádech, když se v závěru naposledy zvedne a po vítězný bitvě usedne na ten kamennej trůn, silnej okamžik!!! Sakra, možná je to zastydlá puberta, ale vždycky chci bejt jeden z těch třinácti borců, taková ta chlapská romantika. V tom případě mám kolem sebe dostatek adolescentů na to, abychom tu Medvědí svini dostali...i s nožem a na psovi jak Ahmed. Úžasnej film, z nějakýho záhadnýho důvodu podceňovanej, atmosféra, tajemno, hrdinství, čest...ten film má všechno!!! Koukněte se povinně všichni znova ! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Himbajs šúviks, řekl by někdo od kresleného příběho J.Foglara :-) ... Atraktivní téma, nadprůměrná hudba, dokonce i Banderas mě přesvědčil, že není napomádovaný seladon a tajtrdlík a miláček bulváru, režisér, co sem tam umí (má své chvilky), solidní předloha a podpořená Crichtonem a hle: film propadl do komerčního i uměleckého podprůměru, kde se stala chyba? Levoboček Tiernanův? I to je možné, vidím na podceněnění jak cílové skupiny tak tématu, jasné detailové nedotažení... život a doba vikingů je mimořádně atraktivní téma, tenhkle film beru průkopnicky, i když mě osobně (jen mě) vcelku zklamal, čekal jsem víc díky reklamě, v žádném případě tenhle film i přes mírně negativní hodnocení nezatracuji, škoda balastních věcí a věřím, že další film ala Vikingové bude lahůdka.... přeji si to a držím palce ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Jednoho z bojovníků zdobí tzv. skotský pléd. Tato část oděvu se ovšem nenosila až do 16. století. (Conspi)
  • Vikingové se posmívají Arabovi, že má malého koně. Ve skutečnosti by tomu mělo být naopak. Arabové měli (a dodnes mají) krásné a velké koně, kdežto Vikingové té doby jezdili na drobných zvířatech, přípomínajících větší poníky. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama