Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma, zlé spracovanie. Takto zjednodušene by sa dal popísať inak komplikovaný vznik filmu, ktorý je vlastne McTiernanov iba napoly, ak vôbec. Pre Vikingov mám slabosť rovnako ako pre historické filmy celkovo, ale od McTiernana sme všetci čakali viac. Film zbehne, nenudí, ale výsledok naozaj vyzerá ako zlepec a jediné nezabudnuteľné na ňom je nádherne monumentálna Goldsmithova hudba. 60%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No nakoniec sa to dalo vydržať, hlavne kvoli povesti filmu som čakal úplnú hrôzu. Keď vikingovia smrkali do spoločnej nádoby na umývanie (keď si dobre spomínam), musel som na chvíľu prepnúť. Omar Sharif myslím povedal, že dvadsať rokov nenakrútil dobrý film a Vikingovia na tom rozhodne nič nezmenili. Začiatok McTiernanovho konca. Keď Vikingovia, tak jedine tí z 50tych rokov s Kirkom Douglasom a Tonym Curtisom. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je točen podle knihy Michaela Crichtona - Pojídači mrtvých a rozhodně jsem se u něj tak nebavil jako u knihy. Přiznávám, že Banderas arabského vzdělance, který si ze zažitých příhod píše pro sebe a pro svého kalifa denník zahrál na jedničku. To že arabaští cestovatelé a vyslanci se dostali do skutečně vzdálených a podivných končin od Arábie není žádný blábol. Jsou toho důkazem právě různé denníky, cestopisy i popisy oněch podivných zemí v knihách a kronikách arabských učenců... První boje po boku Normanů celkem ušly. Vše táhne napětí a strach z tmy, ve které jsou - oni. Pak už mně to ale bavilo čím dál méně. Konec mi přišel (stejně jako kniha) rychle ukončený. Inu - jako dobrodružný filmík na nějaké odpoledne či podvečer proč ne. Víc od toho ale nečekejte. Standard, který rychle odezní. * * * ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vám, ale mně se to líbilo. Nevím, čí je zásluha, že McTiernan opustil svoje dítě, ale ani nevím, jestli to tomu prospělo nebo nikoliv, protože nevím, jaký úpravy udělal Crichton a jaký by ještě případně udělal McTiernan. Takže mluvit o tom, že kdyby to dotočil McT, tak by to byl supr biják je hloupost. Vlastně by mě zajímalo, v čem je to horší třeba než Gladiátor? Gladiátor mi přišel ještě mnohem víc nereálnej, ale pravda, jsou tam mnohem velkolepější triky. Příběh mě nijak svou idiocií nebušil do hlavy, prostě proto, že až tak idiotskej prostě není. Tohle není historickej dokument, ale dobrodružnej epos (a to má jiný nároky, v Excaliburu se taky nikdo nepozastavuje nad tím, že rytíři ze čtvrtého století mají ocelová brnění). Zábavný to je, dobrou atmosféru to má, narozdíl od většiny ostatních diváků jsem pochopil, že se Banderas ten jazyk nenaučil za jeden večer, ale za víc, který byly všechny sestříhaný vedle sebe (nezapomeňte, jednu chvíli mu tam tekla po obličeji dešťová voda a v druhou byl suchej). Pravda, mohl to být velkolepější velkofilm, ale mně tento střídmější styl nijak nevadí. Trója měla megatriky a je to takovej blábol, že mu ještě dlouho nebude rovno. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Sice se knížka jménuje Pojídači mrtvých a v originale je film nazván 13 bojovník, tak se u nás objevil pod názvem Vikingové, což zas tolik nevadí. Wendovolé by sice měli být neandrtálci, ale taky mi taky spíše připomínají nějaký prastarý kmen z doby bronzové, což taky nevadí. Herecké obsazení je slušné Antonio Banderas, Vladimír Kulich, Omar Sharif a dokonce dá se říct potomci Vikingů: Maria Bonnevie, Dennis Storhøi a Sven-Ole Thorsen, což není škodu, ale spíš naopak. Jerry Goldsmith složil zajimavou hudbu, což není vůbec na škodu. Škoda je, že k pěti hvězdičkam něco chybí. Něco málo, ale chybí. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Filmový štáb se dopustil kartografické chyby, když na mapě v úvodu filmu umístil Bagdád do kavkazského pohoří - mezi Černé moře a Kaspické moře. Ve skutečnosti město leží jihozápadním směrem, na řece Tigris. (Conspi)
  • Většina Vikingů nosí meče na zádech. Tímto způsobem se však nikdy a nikde nenosily. Dlouhý meč je nemožné z této pozice tasit. Ve filmech to bývá řešeno střihem nebo upraveným pouzdrem. (Rawen616)
  • Režisér John McTiernan v čase premiéry filmu komentoval své nahrazení autorem knižní předlohy Michaelem Crichtonem: "Nebylo s ním možné spolupracovat. Často jsem to probíral s Barrym Levinsonem, který měl během natáčení Koule Crichtonova 'vměšování' už tak plné zuby, že se projektu s těžkým srdcem vzdal a místo toho natočil raději Vrtěti psem. Byl rozumný a já jsem to udělal stejně. (...) Jsou lidé, kteří za své filmy bojovali a byli svědky toho, jak se jim hroutí kariéra. Phil Kaufman je velmi talentovaný režisér - a od spolupráce s Crichtonem na Vycházejícím slunci nenatočil film. Totéž se stalo Franku Marshallovi s Kongem." McTiernan tyto příběhy už dříve slyšel, ale "věřil jsem Crichtonově publicitě a myslel jsem si, že Kaufman a Marshall byli neschopní pitomci, kteří neposlouchali, když Crichton vysvětloval látku. Ten člověk je proslulý tím, že očerňuje režiséry adaptací svých románů. Jen Spielberg byl dost mocný, aby toho zůstal ušetřen. Během příprav a natáčení Jurského parku se o Crichtonovy návrhy vůbec nestaral a prostě ho vynechal." (NIRO)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama