Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nijak zvláštně natočené a příběhově neoslňující válečné drama má hodnotu jedině snad v tom, jak příšerné zajatecké tábory vedené Japonci byly, a že bychom měli vzdávat aspoň v duchu úctu mužům, kteří jimi prošli. Stejně jako filipínskému odboji. Film má dvě niťky: jednu ze zajateckého tábora, jednu z odbojového hnutí, které se nakonec kratičce protnou v závěru. Osobně bych dala přednost, kdyby osvobozovací operace dostala větší prostor, naopak vykreslování prostředí okupovaných Filipín, stejně jako hrůz v táboře i mimo něj, mohlo být kratší, protože nepřineslo právě nic jiného, než aby si divák uvědomil, jak šílené to bylo a jak zrůdně se mohou lidé (zde Japonci) chovat, pokud mají totální moc a neodůvodněný pocit vlastní nadřazenosti. _____ V takových filmech hrával John Wayne, ty však byly točené za války a jejich přímočarost a jednoduchost se dala z propagandistických a oslavných důvodů pochopit. SHRNUTÍ: Nic nového pod Sluncem. Bohužel. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Vojnový film podľa skutočnej udalosti zobrazuje vydarenú a precízne naplánovanú operáciu druhej svetovej vojny v tichomorí, pri ktorej bolo zachránených 500 amerických zajatcov z japonského zajateckého tábora a pri ktorej zo záchranného oddielu zomrel len jediný vojak. Otrasné podmienky v ktorých museli zajatci žiť v tábore sú tu zobrazené rovnako pôsobivo ako v legendárom filme Most cez rieku Kwai. Tentoraz sú to americkí zajatci, ktorí padli do zajatia v roku 1942 na Filipínách a mnoho ich v zajatí zomrelo na následky podvýživy, mučenia, chorôb alebo vyčerpania. Film ma prekvapil kvalitnými hereckými výkonmi de facto začínajúcich hercov Benjamina Bratta a Jamesa Franca (Harry Osbourne zo Spidermana) a svižnou akciou. Napriek tomu že film v amerických kinách prepadol na celej čiare, je to jednoznačne vydarený vojnový film. ()

Reklama

sonoluca 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách absolutně rutinní záležitost, která místama dost nudí - snaha pojmout celou událost ze široka (dějová linie týkající se odboje) je jenom na škodu. Čekáte-li alespoň kvalitní závěrečnou akci, budete nejspíš zklamaní jako já. A Connie Nielsen nemá štěstí na role, nebo si je prostě neumí vybírat. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé a moc utahané, tak by se dal tento film shrnout. Některé postavy dostaly zbytečně moc místa (např. major v podání Bratta nebyl nakonec pro příběh tak potřebný), a celý film byl až moc upovídaný. Vždyť plánování na útok na tábor trvalo skoro hodinu a celý útok (velmi dobře a svižně natočený) trval asi jen 10 minut!! Film naštěstí zachraňují dobré herecké výkony a dobrý konec. Z námětu se dalo ale vytěžit daleko víc. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Totálne zabudnutý a nenápadný film, pričom pojednáva o značne veľkej záchrannej akcii počas 2. svetovej vojny a navyše je hviezdne obsadený. Sám sa divím, že mi v minulosti tento kus unikol. Je to medzi 3 a 4, ale rád prihodím pol hviezdičky navrch, lebo film ma napriek jeho dĺžke bavil, zároveň som sa dozvedel niečo nové z histórie o čom som doteraz nevedel a plus, všetci zúčastnení podávajú fakt dobré herecké výkony - aj James Franco, aj Benjamin Bratt (!), aj vychudnutý Joseph Fiennes (kvôli tejto roli schudol 10 kíl) a aj vždy výborný Marton Csokas. Je fakt škoda, že o tomto filme sa nevie viac. A inak pre tých, ktorým by bol film počas sledovania príliš dlhý - posledná polhodinka stojí za to! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Jedním ze zajatců v cabanatuanském zajateckém táboře byl i hluchý britský voják Edwin Rose, který celý útok a následnou vysvobozovací akci jednoduše zaspal. Když se ráno probudil a zjistil, že je celý tábor prázdný, dostál pověstnému „klidu Angličana“, oholil se, oblékl uniformu a vydal se poklidným krokem po silnici pryč. Všimli si ho Filipínci a doprovodili ho za americké linie. Ve filmu tato událost není zachycena. (Rollo_Tomasi)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)
  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)

Reklama

Reklama