Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Miquila

Miquila (hodnocení, recenze)

Zdá se, že se lidi rozdělili do dvou táborů na ty, co film komentují (více méně negativně), a na ty, co o něm diskutují (s kladným hodnocením). Já se musím přidat k diskutujícím, protože film má vážně spoustu pozitiv, a i když nejsem příznivcem milostných linek kdekoli jinde než v romantických komediích, tady mi ta menší linka ani nevadila, naopak mě potěšily překvapivě přesvědčivé výkony herců, solidně vyprávěný příběh (a nádech pravdivosti tomu vždycky dodá něco navíc), závěrečná osvobozovací akce neměla chybu a dokázala mě vtáhnout natolik, že jsem skoro skočila do obrazovky, abych pomohla tomu chlapíkovi, kterému se v nejdůležitějším okamžiku zasekla zbraň =) snad jen kdyby se to povedlo trochu citlivěji nadabovat, za mě 4*...P.S. opravdu jsem si uvědomila, že nejen v Evropě a nejen nacisti měli koncentrační tábory, tihle vojáci v Japonsku měli úplně stejný osud

MasterHowl

MasterHowl (hodnocení, recenze)

Tenhle film jsem viděla až včera, ale zanechal na mě hluboké stopy. V pozitivním slova smyslu. Nechápu, jak se někomu může nelíbit.Je ta snad ten nejlepší válečňák, který jsem kdy viděla. V lidskosti u mě předběhl i Vojína Ryana. Navíc tam jsou skvělí herci a herečky a krásná příroda.

Kostiiik

Kostiiik (hodnocení, recenze)

Evidentně nepochopený film. Když někdo hodnotí válečné filmy podle počtu padlých a brutálnosti jejich úmrtí, je to smutné. Ale válečný film je od slova VÁLKA, nikoli od slov FRONTA, ZABÍJENÍ, AKCE. Jde o atmosféru doby a u filmů dle skutečných událostí to platí dvojnásob.

_Josh_

_Josh_ (hodnocení, recenze)

Presne tak,nechapu,co tady kdo mekotal,ze je to nejhorsi atd. Zaslouzi si 3 '> a pul... na konec jsem se rozhodl udelit 3. Dobry film.

Hartmann

Hartmann (hodnocení, recenze)

Film mi přišel skvělej. Samozřejmě to není hvězda, ale těm negativním ohlasům zde nerozumím. Patetismus jsem nezaznamenal. Osobní souboj velitele tábora s americkým seržantem - to bych řekl, že to k filmu toho druhu patří. Líto mi bylo toho zachráněného zajatce, který jako jediný umřel a neumřel by, kdyby dostal den předem chinin proti malárii. Naprosto jedinečný byl film v tom, že ukázal nejen hrdinství američanů, především odvahu a obrovské zásluhy filipínských partyzánských jednotek.

Hartmann

Hartmann (hodnocení, recenze)

Bezva film. Nic extra patetického jsem tam neviděl. Osobní zápas velitele jednotky s americkým seržantem se dal vcelku čekat. Útok na tábor byl zpracován skvěle, byla vidět palbná síla US samopalů Thompsonů proti Japoncům vyzbrojeným Arisakami. V neposlední řadě musím pochválit, že konečně někdo vyzdvihunul zásluhy a hrdinství filipínských partyzánů.

Reklama

Reklama