Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám docela ráda válečné filmy, málokterý mě zklamal... Ovšem "6. Batalionu" se to povedlo dokonale. Jak může být válečný film tak nezáživný, tak nudný? Vzhůru mě udrželo jen očekávání, kdy už se konečně začne něco dít. Když jsem se ke konci dočkala, žádné nadšení se nedostavilo. Hrdinové mi byli naprosto ukradení a sledovat tento druh filmů zcela bez emocí, bez zájmu, prostě není to pravé "ořechové". Zkrátka od válečných filmů čekám něco jiného než 100 minut plácání, 15 minut akce... a zbytek zaberou titulky. Zhruba před 10-11 lety jsem viděla TV snímek v USA/Maďarské koprodukci "Když utichly trumpety" - špína, krutost a válečné šílenství kapaly z každého záběru, pamatuji si ten film dodnes a ráda bych jej viděla znovu. O "6. Batalionu" si chci pamatovat jediné: abych se mu v budoucnu obloukem vyhnula. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nechával tento film s tím, že na něj mrknu, až bude pohoda a hodně času. Právě jsem si ho pustil a mohu odpovědně. Prohlásit, že jde o 110 minut nudy a o 18 minut rádo by bojové akce. Tento námět si jistě zasloužil lepší scénář a lepší režii. Nebudu popisovat chyby, které byly učiněny, tržby mluví za vše. Mrzí mě, že jsme čekal tak dlouho na tu bojovou akci a ta byla natočena hodně amatérsky.... ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, který si na nic nehraje a prostě ukazuje válku takovou, jaká je.. Možná byla bitva o osvobození vězňů moc dlouhá, ale jinak to bylo super. Všiml jsem si i Sama Worthingtona v miniroličce, dávno předtím, než opanoval Avatar. A že to nemělo ten správný happy end, alespoň co se týká Connie Nielsen - no, to válka prostě nemá...80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečná nuda, v které se válčí pár minut na konci a jinak sledujeme spíše hromadu dilemat, které jednotka vyslaná na záchranu zajatců musí zvládnout. Herecké obsazení svou mladostí a dravostí potěší a to hlavně v podobě Jamese Franca. Jemu dobře sekundují Benjamin Bratt a Joseph Fiennes. Od válečných filmů čekám vždycky něco víc. Ať je to ohledně akce nebo plánování finální taktiky, ale 6tý batalion mé očekávání nesplnil ani zdaleka a pravděpodobně nebudu jediný válečný fanoušek, který si raději pustí Most přes řeku Kwai nebo Tenkou červenou linii(a to nemluvím o Zachraňte vojína Ryana). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neskutečná prasárna, co tomuhle filmu udělali. Oni tvrdí, že je to válečný velkofilm. Zachraňte vojína Ryana je válečný velkofilm, 6. Batalion se může rovnat maximálně tak nějaký televizní zplácanině, která se od televize vloží na nedělní odpoledne, ale zase proč žejo. Celý film se neděje vůbec nic, furt se tam jenom kecá a kecá. Sice je tam hezky vybarvená ta džungle a to prostředí, ale když je to nuda, tak je to nuda a taková, že prostě nemůžu jinak. Já mám rád válečné filmy, ale k čemu koukám na opravdový válečný film, kde je jediná akce až na konci a ani tak nestojí za nic. Prostě válečný velkofilm jak má být, no... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)
  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)

Reklama

Reklama