Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mohl někdo z takového příběhu a komplikované spy game za ním natočit cosi tak plochého a neemotivního... Nechápu, proč ten film vznikl. Jestli to měl být pomník hroznému utrpení skutečných lidí v tom skutečném příběhu, tak je mi z toho až stydno. Proč raději nevznikl dokument? Nechápu, že to má na svědomí režisér mých oblíbených seriálů: Dexter, Californication, True Blood... Všechny hýří inteligencí, city, vtipem - a napětím. Batalion působí zpackaně a trapně. Přitom námět snad po lidské stránce ani silnější být nemohl: skupina lidí v extrémní situaci, kdy jde o holý život a naději... vybrané minipříběhy, které ho měly vyprávět, však byly šablonovité, umělé a křečovité. Samy ani společně nepředávaly nic. A ten patetický soundtrack, ach jo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedno se filmu musí nechat: má fakt poctivou výpravu čítající desítky herců a stovky komparzistů a parádní obrazovou stránku. Dějově je to ale takové divné a dost těžko se do filmu dostává a orientuje, ačkoli je to vlastně v zásadě docela banální příběh. Prostříhat to o půl hodiny, vyřadit veškeré nicneříkající kecací scény a bylo by to asi o dost lepší. Minimálně finální "the great raid," o kterém má tenhle být především, je natočenej dost dobře a stojí za to si na něj počkat. Do té doby se to ale často fakt neúměrně vleče. ()

Reklama

RAiken 

všechny recenze uživatele

Ne všechno, co je barevné, muselo nabýt barev. 6. Batalion je totiž ve skutečnosti černobílý film. Japonec zde prezentovaný je ZLÝ japonec a američan je ze samotné podstaty filmu DOBRÝ člověk. Nic mezitím se ve filmu bohužel neobjevuje, a to ho sráží a zcela se příčí celému konceptu filmu, který je „inspirován“ skutečnými událostmi. Celý film zbytečně zahlcují tři roviny příběhů, z nichž minimálně jedna je zcela zbytečná, druhá je klišovitá, a ta třetí je ta, na kterou celý film čekáte. Bohužel dostávají všechny linie zhruba stejně prostoru. I přes tyto zápory je příběh celkem zajímavý a lze se pro něj snadno nadchnout. Závěrečná scéna naplánování, vyčkávání, samotného úderu a válečné mašinérie je zpracována nadprůměrně a určitě pohladí lecjakou „zelenou“ dušičku. Vojáci jsou totiž chlapáci, jak už jsem říkal, jsou to totiž američani. Celek tak neodráží skutečné dění na frontě za 2. světové války, ale jako film funguje víc než dobře a navzdory dlouhé stopáži i méně akci nabízí zajímavé scény z válečného běsnění. Možná je to tím, že jsem od něj čekal tak málo podle hodnocení, ale stojí za to. Samozřejmě za předpokladu, že přehlédnete americkou agitku a patos. To vám ale bylo jasný už před filmem, že? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když zjistím jaké válečné filmy se točily dříve a jaké se točí teď, vhání mi to slzy do očí. "6. batalion" patří mezi dno válečného žánru. Už hodně dlouho jsem neviděl takhle nepřesvědčivé herce, naprosto sterilní akci a naprosto ploché vyznění. A samozřejmě nemůžou chybět patriotistické atributy jako je srdceryvný závěr s vyvěšením vlajky. Ach jo. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Á, tady si někdo ukousl větší sousto, než byl schopen polknout. Válečný „malofilm“ podle skutečného příběhu sice nenabízí ani milimetrovou atmosféru, za to disponuje dvěma neatraktivními liniemi, ukazující na jedné straně skupinku uvězněnou v japonském zajateckém táboře plus na druhé vojáky vyslané na záchranou misi za jejich vysvobození . A teď to „nejlepší“, obě dvě partičky jsou mi úplně volné a jejich story mne nechává totálně chladným. John Dahl zkrátka ještě nedorostl takového tématu a jím vybraní herci mu to nijak neusnadňují. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Austrálii a Číně. (Terva)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)
  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)

Reklama

Reklama