O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem (TV film)
O chytrém Honzovi
(Československo)
Pohádka / Hudební
Československo, 1985, 67 min
Ludvík RážaHudba:
Jaroslav UhlířObsah
Parafráce lidové pohádky o Honzovi, kterému se líbilo povalovat se celé dny na peci, ale na konce přece jen s pomocí pohádkových bytostí zvítězil nad drakem, je humornou podívanou plnou hudby a pěkných písniček. (oficiální text distributora)
Faye
Hodně moderní „pohádka“, ve které se vyřádila spousta dobrých herců a Obejda (teda Jitřní hvězda) Molavcová.(18.7.2005)
Pohrobek
47-letý Nárožný jako chytrý Honza, který, probudiv se, světu ukázal, že nic důležitého nezaspal. Dost šílená a potrhlá pohádka - kupodivu stále v mezích "přijatelného" vkusu.(19.7.2005)
AngelAngie
Tahle pohádka nikterak světová není, ale i tak potěšila...(14.8.2008)
Radek99
Těžko říci, zda parafráze pohádky je ještě stále pohádkou, ale kupodivu v tomhle případě funguje obé - jak moderní autorská pohádková variace na klasický pohádkový syžet, tak i právě to zesměšnění jeho podstaty - mladého Honzu hraje téměř padesátiletý plešatící kmet, lidový námět se zvrhává v řetězení absurdit, pohádka má mnohdy až dadaistický rozměr, často se tu objevuje metajazyk (úvodní píseň, v níž jsou zmiňováni herci a třeba i autor hudby!) a ryze nepohádkové předměty (rádio, televize, vysavač...), jejichž použití v pohádkovém kontextu je zdrojem komičnosti... Ludvík Ráža touhle pohádkou hodně zabodoval...(16.12.2008)
Oskar
Úvodní píseň, kde se zpívá mimo jiné "...přední pražští herci se tu snaží pod vedením režiséra Ráži nadělat vám na bránici puchýře, hudba je od Jaroslava Uhlíře..." signalizuje, že to nebude docela normální pohádka. Brzy se ukáže, že není normální ani trochu, že je to vlastně jakási parodie na pohádku; smluvená hra s divákem. Proto může hrát Honzu plešatý a tehdy už šestačtyřicetiletý Petr Nárožný, jeho rodiče jen o málo starší Somr a Bohdalová, v perníkové chaloupce může bydlet vodník (Josef Dvořák, kdo jiný) a Červená Karkulka může mít podobu Stelly Zázvorkové. Co sejde na tom, že podstatnou část dramatického děje - souboj Honzy s drakem Kvadrátem - vůbec neuvidíme, jen o ní slyšíme z rádia, které napjatě poslouchají princezny? :-) 70%(22.3.2006)
berg.12
Ježišmarjá, tohleto byl děs. Vše negativní z pohádkových inscenací sneseno na jednu hromadu. Místo nadsázky totální trapas.(7.12.2008)
petaspur
Už obsazení Petra Nárožného, který v době natáčení této "pohádky" stříhal metr do důchodu, do role teenegera Honzy dávalo tušit, že tentokrát dramatičnost díla bude přebita hravostí autora. Pohádková říše nám neuvěřitelně technicky vyspěla a tak je možné sledovat Honzovy hrdinské kousky na tehdy nedostupných barevných televizorech nebo s uchem přilepeným u rádia. Honza i princové Bajaja a Banene se jako první Češi, dokonce ještě daleko před Engem, kvalifikují do závodu F1. Honzovo následné historické vítězství bylo takovým překvapením, že ho ani nestranní statistikové nestihli zavést do análů, což považuji za jednu z největších tragédií našeho národa.(21.6.2009)
LiVentura
Taková milá blbůstka.. :-))(6.5.2011)
duklak2
Z této pohádky šlo rozhodně "vytřískat" více. Nárožný zde nepůsobil dokonale. Myslím, že na jeho roli měli obsadit někoho jiného. Jinak chválím pěkné písničky a celkem i pohádkovou atmosféru.(10.2.2012)
triatlet
Ta nadsázka scénáristy Jana K. Sýkory mě absolutně odrovnala. Petr Nárožný v roli Honzy bezkonkurenční. A songy Uhlíře a Svěráka? Jednoduše - vypalovačky. Sice bláznivé, ale vtipné. A výprava je na jedné straně poctivě ladovská, z druhé strany střihnutá dekoracemi Studia Kamarád od Stanislava Holého. Neskutečné množství hlášek, které asi docení spíš odrostlejší diváci. Stejně jako výběr rodinného trojlístku: matka (Bohdalová), otec (Somr), syn (Nárožný) - Já jsem Honza, hloupý ne. Jedíný syn chalupníka Krále. ... Honza se odhodlává:Tak já se za toho draka Kvadráta provdám. -To je slovo chlapa, odvětí otec, chalupník Král. Paní hostinskou Karkulku hraje Stella Zázvorková. Vodník (kdo jiný než Josef Dvořák) žije v perníkové chaloupce na kuří nožce - Honza ji přirovnává ke karavanu:-) I když se jedná o absurdní pohádkový myšmaš, tak nakonec je originální - i tím soubojem Honzy s Kvadrátem (Jiří Krampol), v němž vystupuje Robert Bakalář!:-D Brát si draka v luftě je horší než kupovat zajíce v pytli.(6.7.2009)
Ištván87
Petr Nárožný jako Honza. Každý ihned pochopí, že i výraz "nadsázka" je v tomto případě nedostačující tvrzení.(19.3.2009)
blackrain
Hodně zábavná pohádka s pěknými písničkami. Herci se museli opravdu vyřádit, protože co tady přédváděli, to se v jiných pohádkách hned tak nevidí. Už jenom samotný Honza je hodně komická figurka, ale byl charakter. Všem pomohl a draka Kvadráta přemohl a to se s ním musel utkat v nelehkých úkolech. Poslední mě vážně dostal. Honza závodil s drakem ve Formuli 1 a všechno jim to komentoval sportovní komentátor Robert Bakalář.(20.7.2009)
honajz
Tuhle pohádku "dělá" nadhled a písničky. Ale na Strach má velké oči nemá. :-)(20.7.2010)
Radiq
Nesnášim pohádky, ale protože v tomhle hraje Nárožnej, tak tomu se nedalo odolat. A taky že to stálo za to. Je to jak pro děcka, tak pro zasmání. Obzvlášť tam exceluje ten Nárožnej, jehož hlášky a hlavně Honza v jeho podání jsou neodolatelné. Nebo ty dvojsmysly, chch: "Kvadrát si nás vzal za ženy všechny 4, protože má 4 hlavy a vůbec všechno má 4x."(5.10.2009)
6thSun
Nejvtipnější crazy pohádka z české produkce.(4.6.2008)
otík
Dostat do pohádky jména osob jako Bajaja, Banene a Banejo, Brebenda, Treperenda, Obejda, jména království Saab a Volvo, či jméno bitvy u Kanystru - tak to chce buď geniálního nebo šíleného scénáristu. A musí se nechat, že taková pohádka v pohádkce - to se jen tak nevidí a málokdy se podaří něco tak kvalitně šíleného natočit. Každá scéna s Nárožným je plná hlášek, je parádně vtipná, scény bez něj už přeci jen postrádají toho šíleně vtipného ducha, ale to nic nemění na tom, že tato pohádka je výbornou netradiční pohádkou, vtipnou zábavou a hlavně dospělí si jí budou užívat. Škoda jen pár těch prázdných a trošku nudnějších pasáží. Ale jinak opravdu paráda. Hudba: Jaroslav Uhlíř(9.8.2011)
Iks
Nemám rád vymydlený pohádky. Vlastně nemám rád pohádky natáčené v interiérech, kde třeba Honza, tedy pan Nárožný, vstává z keramické pece a ona se celá hýbe, protože je to hrouda pomalovaného polystyrenu. Kdyby se to natáčelo real v nějakém dobovém domě, vypadalo by to mnohem líp. Zjevně jsem ale nechytil myšlenku této "pohádky" a jsem úplně mimo. 40%.(7.8.2011)
Mrkvič
Absolutně nejlepší česká pohádka!!! Jedna absurdita za druhou. Vtipné písničky. Česká herecká elita. Ale hlavně to moderní pojetí, které je na tom všem to nejlepší. Souboj hloupého Honzy s drakem. Při plaveckém závodě mu pomůže vodník... Potom závody formulí, mile přenášené radiem nebo televizí. A nakonec vzdušný souboj, kdy Honzovi zase pomůže čarodějnice a pučí mu svůj létající vysavač. Možná si některé věci už tak dobře nepamatuju, takže hned jak to v telce pojede znovu, zkouknu to, a to doporučuju naprosto všem.(26.6.2008)
giovanni3
Nevím jak to hodnotit... Chvílemi sype Nárožný z rukávu jednu hlášku za druhou a v kontrastu s tím závodí s drakem na komunistickém vysavači, pak s ním závodí v F1 po boku Mensela, Senny a kdo ví koho ještě + trapné písničky... Do toho obrovská koncentrace známých herců a hereček, ale zase na stranu druhou strašné zatahování ,,moderna,, do pohádky.. Prostě jsou tu skvělé věci co velmi pobaví a pak kupa trapnosti... Silnější 2z5(7.8.2011)
Wishkah
Tak trochu jiná pohádka. ale docela zábavná(10.8.2009)