Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, zda parafráze pohádky je ještě stále pohádkou, ale kupodivu v tomhle případě funguje obé - jak moderní autorská pohádková variace na klasický pohádkový syžet, tak i právě to zesměšnění jeho podstaty - mladého Honzu hraje téměř padesátiletý plešatící kmet, lidový námět se zvrhává v řetězení absurdit, pohádka má mnohdy až dadaistický rozměr, často se tu objevuje metajazyk (úvodní píseň, v níž jsou zmiňováni herci a třeba i autor hudby!) a ryze nepohádkové předměty (rádio, televize, vysavač...), jejichž použití v pohádkovém kontextu je zdrojem komičnosti... Ludvík Ráža touhle pohádkou hodně zabodoval... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipná originální moderní pohádka o českém Honzovi, tentokrát v podání jako vždy vynikajícího P. Nárožného, jenž nesporně patří mezi nejvýznamnější velikány české veselohry. Jedná se o oddechovou záležitost, při níž se musí bavit děti i dospělí, stejně jako se bavili herci při natáčení. Závěrečný souboj Honzy s fiktivním drakem Kvadrátem, skvěle mluveným rozzlobeným J. Krampolem, byl skutečně zábavný. Za zmínku rozhodně stojí čtveřice roztomilých princezen, v čele s půvabnou L. Krbovou. Tradičně skvělá práce pro děti jak autora hudby (Lesem chodím, lidem škodím, taková jsem já nebo Čtyři vozy, čtyři kozy, čtyři krásné princezny), skladatele J. Uhlíře, tak i Mukačevského rodáka, režiséra Ludvíka Ráži. ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Televizní vysílání z Prahy / v důsledku své celoroční snahy / baviti vás od soboty do pátku / nabízí vám zbrusu novou pohádku / O chytrém Honzovi / přední pražští herci se tu snaží / pod vedením režiséra Ráži / nadělat vám na bránici puchýře / hudba je od Jaroslava Uhlíře. --- Texty písniček, které napsal Zdeněk Svěrák levou rukou (a pořád jsou dobré), destilovaný hovadismus televizuálu osmadesátých let, Petr Nárožný na raketovém vysavači. Nonsensová pohádka par excellance. A mimochodem, je docela možné, že moje náklonnost k Ferrari se datuje právě k tomuto snímku, neboť Honza si zvolil právě tuto značku, kdežto drak Kvadrát dal přednost Lotusu :-) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ta nadsázka scénáristy Jana K. Sýkory mě absolutně odrovnala. Petr Nárožný v roli Honzy bezkonkurenční. A songy Uhlíře a Svěráka? Jednoduše - vypalovačky. Sice bláznivé, ale vtipné. A výprava je na jedné straně poctivě ladovská, z druhé strany střihnutá dekoracemi Studia Kamarád od Stanislava Holého. Neskutečné množství hlášek, které asi docení spíš odrostlejší diváci. Stejně jako výběr rodinného trojlístku: matka (Bohdalová), otec (Somr), syn (Nárožný) - Já jsem Honza, hloupý ne. Jedíný syn chalupníka Krále. ... Honza se odhodlává:Tak já se za toho draka Kvadráta provdám. -To je slovo chlapa, odvětí otec, chalupník Král. Paní hostinskou Karkulku hraje Stella Zázvorková. Vodník (kdo jiný než Josef Dvořák) žije v perníkové chaloupce na kuří nožce - Honza ji přirovnává ke karavanu:-) I když se jedná o absurdní pohádkový myšmaš, tak nakonec je originální - i tím soubojem Honzy s Kvadrátem (Jiří Krampol), v němž vystupuje Robert Bakalář!:-D Brát si draka v luftě je horší než kupovat zajíce v pytli. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Honza se na peci pěkně prospal, aby byl vyspinkaný do růžova, až pošupačí k drakovi Kvadrátovi jako jeho nevěsta, konec konců, jmenují se Královi, tak je stejně dobrým adeptem na svatbu, jako kdejaká nanicovatá princezna. Strašlivého čtyřhlavého draka, předbíhám ději a spoileruji, hraje Krampol, a pak, že nikdo není dokonalý. Drak tedy, jak to tak v pohádce bývá, s Honzou prohraje, ale s grácií. Jeho čtyři rozmazlené manželky si rozeberou více méně náhodně se vyskytnuvší samečci libovolného druhu, co se vyskytli ve špatnou dobu na špatném místě (kdo jen hrál prince Banejo?). A po dobře vykonaném týrání zvířat se všichni sešli na gálbík v hospodě, kterou vede Červená Stella, paráda. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)
  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)

Reklama

Reklama