Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (734)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Komorní film vyprávěn pomalým tempem, který sází na psychologii postav a na herectví hlavních zúčastněných a musím říci, že se vše až na vyjímky povedlo. Nejisté chování Jesseiho Jamese zvládl Brad Pitt dobře, ale největším tahounem byl samotný Casey Affleck, který zbabělce zahrál fantasticky, opravdu se mě jeho postava příčila (nominace na oskara zasloužená). Hlas vyprávěče příjemný a úhly kamery a osvícení se mě těž velice líbilo. Největším nepřítelem tohoto filmu je dlouhá stopáž, jež ze začátku se film táhne velice pomalým tempem, ale k závěru film rychleji a rychleji nabírá na tempu a rázem je konec. Mé hodnocení 4 hvězdičky… ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dekonstrukcia mytu o Jesse Jamesovi nevyvazenim spracovanim od Andrew Dominika. Parafraza nazvu, z ktorej Vam v prvej hodine bude dlho, ovsem v zavere hlavne luto, ze to mohlo byt vyborne, keby strihac dostal viac priestoru na zasahy. Krasna kamera, vyborne minimalisticky soundtrack, presvedcive herectvo vsetkych zucastnenych v prvej polovici narazaju na reziserove ambicie byt "art", aj ked to nie je vobec potreba. Dokazom je nielen ambivalentnost uzitia voiceoveru, ale i posledna hodina, ktora putavo vyuziva nacrtnute charaktery nielen Jesseho a Roberta. Najvacsim uspechom snimky je pre mna to, ze dokazala vo mne vyvolat pochopenie a precitenie Fordovych motivov, ako i neidealizovanie Jesseho postavy. V smrti druheho, nachadzas smutok, odcudzenost a vlastnu samotu, ktora je ti najobjektivnejsim sudcom. 7/10 ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný snímok, ktorý keď budete brať ako životopisnú drámu, mapujúcu život svetovo známeho psanca v súmraku divokého západu, a odhliadnete od faktu, že žiadny pokus o klasický western (plný bankových, vlakových prepadnutí, či nemilosrdných odplát) sa konať nebude, budete zaručene spokojní. Srdečne nadelená dávka napätia a prekliate strhujúceho rozprávania ma strhla vždy vtedy, keď pomalá réžia, melancholická kamera a podmanivo hypnotizujúca hudba začali hrať prvé husle. Westernový nádych má však film nepochybne a to mu dáva nevídaný šmrnc, vyváženosť a pocit, že westernový žáner sa ešte stále hlási o slovo. Herecky s prehľadom a ja som až po skončení filmu zistil Caseyho oscarovú nomináciu, ku ktorej môžem len dodať, že bola oprávnená. 85%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak jestliže tohle mělo pomalé tempo, tak to bych asi radši ani nechtěl vidět onu 240 minutovou verzi, která jistě prohloubí náhled do duší onich dvou slavných pistolníků, ovšem já bych to asi nedal. Brad Pitt a Casey Affleck skvělí, kamera Rogera Deakinse parádní, jen jsem čekal vyšší hodnocení, ale tohle mu celkem sedí. Dlouho jsem film opomíjel a udělal jsem dobře, že jsem se těšil poměrně opatrně...7/10 ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Už je to několik dní, co jsem se stala svědkem Jesseho zabití, ale střelný prach z Bobovy pistole na mně stále ulpívá. Miluju, když na mě film takhle mocně zapůsobí, když není snadné zapomenout, když se při snaze hodnotit nedostává slov. Dominikův film je básní o mnoha strofách, z nichž každá je malým uměleckým dílem nezbytným ke komplexnímu pochopení zbabělcova aktu. První jsou naplněny bezmezným obdivem, který postupně slábne, až dochází k nežádoucímu vystřízlivění, to když Bob poznává, že i ten slavný desperát z knížek je jen člověk. Setkání s hrdinou musí zákonitě skončit špatně. Casey Affleck pojal Forda jako naivního a zranitelného mladého muže, kterého k Jamesově vraždě dohnala touha dokázat, že na světě není úplně zbytečně, a dělá to tak dobře, že jsem jeho podlý čin dokázala pochopit a úplně nezavrhnout. I Pittovi se daří svou postavu polidštit, a to přesto, že film vyvrací zažitý mýtus o Jesse Jamesovi coby Robinu Hoodovi 19. století. Bral bohatým i chudým, nedával nikomu než sobě. Loupil, vraždil, ubližoval, ale když pak v jedné ze scén hledí z okna a zpytuje své svědomí, věříte, že je bezradný a zlomený. Protože v Pittově pohledu je všechno. Pro Deakinsovu kameru jsem doposud nenašla ta správná slova, ty táhlé záběry a barevné ladění... prostě nádhera. K tomu citlivý hudební doprovod pánů Cavea a Ellise a jedinečný lyrický zážitek je dokonán. Long story short: Zabití je filmovým skvostem. Nemiňte ho! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu se příliš nestřílí, ale Brad Pitt (Jesse James) i přesto potřeboval projít krátkým výcvikem: "Musel jsem se naučit tasit a střílet od boku - shodou okolností jsem na to měl stejného člověka, který přede mnou pro western Cizinec trénoval Eda Nortona - a zjistil jsem, že to je mnohem snazší, než si lidi myslí. Ta geometrie fakt funguje a člověk ledaccos strefí!" (NIRO)
  • Film sa zameriava na skutočné udalosti, ktoré viedli k titulnej vražde Jessyho Jamesa, ktorého v tomto filme stvárnil Brad Pitt. (westerns)
  • Skutečný Jesse James trpěl chorobou, která ho nutila mrkat mnohem víc než průběrný člověk obvykle mrká. Tato informace je také zmíněna na začátku filmu, ale Brad Pitt během svého intenzívního výkonu ve filmu naopak nemrká skoro vůbec. (Morien)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama