Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani moje slabost pro horolezecké filmy a ani můj obdiv k Messnerovi mi nestačily k nadprůměrnému diváckému zážitku. Okouzlily mě jenom nádherné vysokohorské scenérie, které si ovšem můžu vychutnávat v lecjakém přírodopisném dokumentu. Ostatní děj filmu za mnoho nestojí, je hodně zkratkovitý, střih je často rušivý, namísto napínavé horolezčiny, na kterou jsem byl natěšený, jsem dostal hlavně černobílé vztahové drama mezi borečkovitým R.Messnerem a upjatým zakomplexovaným Herrligkofferem, jejichž poměřování si šulínů mi neustále připomínalo Formanem trapně zhollywoodizované duo Mozart & Salieri. Nuda a zklamání, slabá třetí za ony působivé exteriéry. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Blbec, bez jištění!!!....... Nemám rád nezodpovědný lidi (idioty) a ty kteří nemají vlastní názor. Neměli by následovat ty idioty. Ginter i Rainhold se jako idioti chovají. Moc jsem jim nefandil a tak jsem raději sledoval nádherné přírodní záběry kameramana Petera von Hallera. CITÁT - Nemůže čekat, že jeho plány budu dodržovat......... Nejsem študovanej, ale expedice má mít velitele a velitel se má poslouchat. Ginter a Rainhold ho od začátku silně ignorují a ikdyž byl velitel celkem svině oba hlavní aktéři si za to mohou sami. Ke konci filmu si ještě všimněte, kolik odpadků za sebou skupina nechala - to není normální. A já se na ten film strašně moc těšil, jenže jsem velmi zklamán. ()

Reklama

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény, kde herci doslova pobehovali vo výške 7000 - 8000 m n.m. sú pravdupovediac málo uveriteľné vzhľadom na fakt, že mám z danej tematiky už čo-to napozerané a teda viem, že v takej výške má väčšina ľudí problém spraviť 1 - 2 kroky (borec, neborec typu Messner, Bohl či Rakoncaj, no organizmus nie je schopný byť 100% fit v takomto prostredí). Ale veľké plus za ľudské spracovanie príbehu a za nadľudské úsilie horolezca Messnera, ktorý dokázal, že alpský štýl lezenia s dosiahnutím vrcholu hory "iba" vlastnými silami je to najkrajšie a najcennejšie, čo môže horolezec dosiahnuť. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Pro začátek tu byly dva záporné faktory: 1) nemám rád němčinu 2) tvůrci nám hned v úvodu filmu prozradí, jak to vlastně dopadne... Ale fakt, že mě film přinutil na obě negativa zapomenout, zaslouží poklonu. Když připočítám velice povedenou hudbu, nádhernou přírodu a vlastně i inspiraci skutečným příběhem, je to s odřenýma ušima nadprůměrných 70%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)

Reklama

Reklama