Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 3

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (646)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Akta X a vždy budu - jenže teď k nám dorazil nový, fanoušky (tedy i mnou) dlouho očekávaný film... Je to strašné. Bohužel bez legrace. Být jízlivý, musel bych napsat, že Chris Carter moc přemýšlí o vizích, nadějích, a hrozbách moderní medicíny, příliš diskutuje se svým knězem o úloze Boha, a navíc nakupuje u nejhoršího dealera ve městě. A přitom to začíná tak nadějně - přítmí kinosálu rozřízne legendární hudební motiv, během několika minut máme oba hrdiny pospolu, a po tom, co si s Mulderem smlsneme na pár slunečnicových semínkách, vyrážíme do terénu za knězem prohlašujícím se za médium (a bývalým pederastem) a agenty FBI, tradičně rozpolcenými v postoji k čemukoliv paranormálnímu. A tady se začíná všechno kazit. Důvod je jednoduchý - scénář. I kdybych svůj nadhled povznesl do nebeských výšin, příběh a pozadí celého případu to od nálepky naprosté blbosti nezachrání. Kdo viděl, ten ví, o čem mluvím. Ale to není všechno. Snad nejhorší na "Aktech X: Chci uvěřit" je zjištění, že prakticky nefunguje ani ústřední dvojice. Z Muldera se stala figurka slepě toužící uvěřit, ale tentokrát tato víra nevychází zevnitř. I na Davidu Duchovnym je znát, že Muldera tentokrát hraje z jakéhosi umělého přesvědčení, bez lehkosti, a ani typické foxovské vtípky ho nespasí. Scullyové daroval Chris Carter víc prostoru než jejímu partnerovi (malá odbočka - stejně si nezvyknu, že mezi těmi dvěma vznikl milostný vztah), přesto se i ona utápí v hrozivých dialozích a proslovech. Problém je prostě v tom, že se Carter snažil sdělit své obavy ohledně výzkumu a lékařského pokroku, medituje (především prostřednictvím Scullyové) nad tématy jako je osobní odvaha versus tlak okolí, naděje proti pochybnostem, boží vůle ve střetu s racionálnem, trest kontra vykoupení atd. Je toho hrozně moc, spojení všech těchto témat neumožňuje jít do hloubky ani v jednom z nich. A pokud je mám navíc vstřebávat prostřednictvím šustivých dialogů, prostých lidsky uvěřitelného rozměru, říkám "Děkuji, nechci!". A přitom Chris Carter uměl. Nedokážu pochopit, že člověk, který napsal tak emotivní, hluboce lidskou, myšlenkově plnou a přitom báječně tajemnou a v mytologii Akt X zásadní epizodu Memento Mori, mohl stvořit takový paskvil a zmrzačit svoje hrdiny. Je mi smutno. Chci věřit, že jsem tenhle film neviděl. P.S.: Poslední záběr v závěrečných titulcích musel být vtip... Musel. Prostě musel! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidní zavzpomínání na mnou kdysi tolik milovaný fenomén. První projekce ve mě vyvolala spíše zklamání, nicméně druhá dojem napravuje. Velmi rád jsem se po letech opět setkal se svými oblíbenými hrdiny a přestože se jedná o dosti vzpomínkovou záležitost, kde se často i bilancuje, tak se místy dostavilo to správné mrazení, které jsem měl vždy moc rád. 65% ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Není to o aktech X, je to Mulderovi se Scullyovou. A je to hezký konec. Zvlášt nedoporučuji odcházet během závěrečných titulků. Je tam hodně stylová tečka za celým příběhem. Po dlouhé době to byl film co se nesnaží ždímat legendu a otevírat vrátka do dalších a dalších nesmyslných pokračování, ale dopřát ji fajn odchod. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Umíte si představit Akta X bez mimozemšťanů, paranoidního Muldera, který je všude vidí s jeho sestřičkou, okna bez slavného písmene X z neprůhledné lepící pásky? Tak tady jsou. Budou pro vás zklamání, protože jediné co vám zbylo po mysteriózních liniích ze seriálu bude věštec, kterému samozřejmě nikdo nevěří. Dále Mulder, který už není tím Mulderem, kterého diváci milovali a chtěli vidět, jak honí všechno, co svítí. A nakonec Scullyová, ze které se stala doktorka, která zachraňuje raději jednoho chlapce než miliony lidí. Tohle už nejsou akta a dokazuje to každý okamžik. Chris Carter se bohužel stal symbolem sám sebe, když vytvořil film, který má s jeho kultovním seriálem podobný pouze název a jména postav. Musím však pochválit hudbu, která přináší změnu do ohraného schématu a posun je to velmi příjemný. Příjemným osvěžením byla také Amanda Peet, která působí v roli agentky FBI dobře. Trochu mě také překvapil závěr filmu, přesněji závěrečné titulky, v kterých ze začátku vidíme snad variaci na zimu, ale ta se postupně mění v cosi, co opravdu do akt moc nepasuje (ano, myslím tím tu loďku s Mulderem a Scullyovou:)na cestě do ráje... ). Akta X Film je pro mě mnohem lepším dílem, které dokázalo navázat na seriál, jak se patřilo a dodnes je nezaslouženě přehlíženo diváky a možná i fanoušky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nie zlé. Ako nadpriemerné krimi to malo naozaj šťavu. Ako pokračovanie série o nadprirodzených javoch to ale nemohlo obstáť a dôstojnosť filmu nezachraňujú ani Mulder a Scullyová; a prakticky len tieto dve mená spájajú tento film s pôvodným seriálom. Pokiaľ sa tešíte na mysterióznosť a tajomnú atmosféru, zabudnite. Nechápem ako tvorcovia, ktorí ešte pred pár rokmi chŕlili jeden perfektný nápad za druhým, a vďaka ktorým sa stal seriál fenoménom pre fanúšikov mysterióznych a sci-fi príbehov, sa zrazu nemohli zmôcť na súvislejšiu zápletku s lepším príbehom. Táto story by bola ideálnym námetom pre 45minútový seriál, ale povedzme si pravdu, kto by chodil do kina kvôli jednej časti zo seriálu? Vzťah Muldera a Scullyovej bol pre mňa miernym šokom, ale budiš, ja si rád zvykám a nakoniec to nebola až taká fraška, najmä vďaka hereckým výkonom. Nezvykol som si ale na poloprázdny scenár, napätie bolo vykastrované, atmosféra nemala ďaleko k impotencii. Ešteže na konci všetko zachránil Skinner. 65%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Jediná chvíle (mimo titulky), kdy je slyšet nezměněné slavné hudební téma Akta X, je když se Mulder a Scullyová zastaví před obrazem prezidenta Bushe. (cariada)
  • Natáčelo se od 10. prosince 2007 do 15. března 2008 v Kanadě. (Varan)
  • V čase 1:03:10 jedna ze sester promluví česky:„Začíná mít záchvat“. I přesto, že doktor i zbylé sestry mluví rusky. (Pumpenzen)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama