Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 2

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (646)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Průměrnější epizoda, kterou někdo bohužel natáhnul na dvojnásobnou délku. Zápletka překvapivě drží pozornost hodně dlouho, vyústění je bohužel takové nijaké a dost do prázdna. Nostalgická linka zpočátku fungující, po stém zopakování něčeho na způsob: "Sakra Muldere, uvědom si, že tohle už je všechno za náma, teď jsme jenom civilové, kapiš?" už ale spíše otravná. Pochvala Carterovi za překvapivě hodně dynamickou a divokou režii a na druhou stranu pohlavek Carterovi za scénář, stavějící až moc na náhodách a řešící několik situací nečekaným skokem jinam a dost nelogickým nedokončením (například honička na stavbě). Pak ještě nemůžu nezmínit Marka Snowa, který zase jednou válí a složil jeden z nejlepších soundtracků roku, ale to je z toho zásadnějšího asi všechno. Suma sumárum, na jedno podívání slušné, pro fanoušky (mezi které se počítám) ucházející, ale podruhé už mě v kině asi nikdo neuvidí. Film tak možná bude překvapivě víc fungovat pro naprosto nezaujaté diváky, kterým nabídne docela povedenou a trošku drsnější detektivku. Toť vše a slabounká šedesátka, která si odřela obě uši až na chrupavky. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Akta X a vždy budu - jenže teď k nám dorazil nový, fanoušky (tedy i mnou) dlouho očekávaný film... Je to strašné. Bohužel bez legrace. Být jízlivý, musel bych napsat, že Chris Carter moc přemýšlí o vizích, nadějích, a hrozbách moderní medicíny, příliš diskutuje se svým knězem o úloze Boha, a navíc nakupuje u nejhoršího dealera ve městě. A přitom to začíná tak nadějně - přítmí kinosálu rozřízne legendární hudební motiv, během několika minut máme oba hrdiny pospolu, a po tom, co si s Mulderem smlsneme na pár slunečnicových semínkách, vyrážíme do terénu za knězem prohlašujícím se za médium (a bývalým pederastem) a agenty FBI, tradičně rozpolcenými v postoji k čemukoliv paranormálnímu. A tady se začíná všechno kazit. Důvod je jednoduchý - scénář. I kdybych svůj nadhled povznesl do nebeských výšin, příběh a pozadí celého případu to od nálepky naprosté blbosti nezachrání. Kdo viděl, ten ví, o čem mluvím. Ale to není všechno. Snad nejhorší na "Aktech X: Chci uvěřit" je zjištění, že prakticky nefunguje ani ústřední dvojice. Z Muldera se stala figurka slepě toužící uvěřit, ale tentokrát tato víra nevychází zevnitř. I na Davidu Duchovnym je znát, že Muldera tentokrát hraje z jakéhosi umělého přesvědčení, bez lehkosti, a ani typické foxovské vtípky ho nespasí. Scullyové daroval Chris Carter víc prostoru než jejímu partnerovi (malá odbočka - stejně si nezvyknu, že mezi těmi dvěma vznikl milostný vztah), přesto se i ona utápí v hrozivých dialozích a proslovech. Problém je prostě v tom, že se Carter snažil sdělit své obavy ohledně výzkumu a lékařského pokroku, medituje (především prostřednictvím Scullyové) nad tématy jako je osobní odvaha versus tlak okolí, naděje proti pochybnostem, boží vůle ve střetu s racionálnem, trest kontra vykoupení atd. Je toho hrozně moc, spojení všech těchto témat neumožňuje jít do hloubky ani v jednom z nich. A pokud je mám navíc vstřebávat prostřednictvím šustivých dialogů, prostých lidsky uvěřitelného rozměru, říkám "Děkuji, nechci!". A přitom Chris Carter uměl. Nedokážu pochopit, že člověk, který napsal tak emotivní, hluboce lidskou, myšlenkově plnou a přitom báječně tajemnou a v mytologii Akt X zásadní epizodu Memento Mori, mohl stvořit takový paskvil a zmrzačit svoje hrdiny. Je mi smutno. Chci věřit, že jsem tenhle film neviděl. P.S.: Poslední záběr v závěrečných titulcích musel být vtip... Musel. Prostě musel! ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Akta X podle mě fungovala právě hlavně kvůli ústřednímu páru. Pokud by mělo jít jen o konpirační teorie o spiknutí vlády s ufony, byla by to na více než 200 dílů nesnesitelná polévka. Nicméně parťácké rytí, blýskání se jeden před druhým, jiskření z potenciálního vztahu... To drželo seriál pohromadě. A drží to do značné míry i tento film. Mulder a Scully nám zestárli, pro nepamětníky museli něco málo zopakovat a vysvětlit, ale dalo se to přežít. Na poměry Akt X celkem běžný příběh je, jak jsem předeslal, jen kulisa -- tenhle mikrosvět Muldera a Scully funguje i po letech. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Hmm, takže doopravdy se žádná sláva nekoná, přečetl jsem dost slabých recenzí, nepříliš lichotivých komentářů, ale pořád jsem měl kapku naděje, že to přece nemůže být tak slabé. Omyl. Příběh je plytký, akorát průměrný díl natáhnutý na celovečerní snímek. David Duchovny a Gillian Anderson se vrátili, ve filmu to mezi nimi jiskří, sluší jim to, ale to není to co mě lákalo. Kámen úrazu už bylo obsazení vizionáře, který mi do role totálně nesedl…to jeho přehrávaní. Nejlepší okamžik už zmiňovaný „joke“ s fotkou Bushe ;-D 5/10* ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Snow: 1. Moonrise (X-Files: I Want To Believe OST) ,2. No Cures / Looking or Fox (X-Files: I Want To Believe OST) ,3. The Trip To DC (X-Files: I Want To Believe OST) ,4. Father Joe (X-Files: I Want To Believe OST) ,5. What If You're Wrong / Sister ,6. Ybara The Strange / Waterboard (X-Files: I Want To Believe OST) ,7. Can't Sleep / Ice Field (X-Files: I Want To Believe OST) ,8. March And Dig / Girl InThe Box (X-Files: I Want To Believe OST) ,9. A Higher Conscious (X-Files: I Want To Believe OST) ,10. The Surgery (X-Files: I Want To Believe OST) ,11. Good Luck (X-Files: I Want To Believe OST) ,12. Seizure / Attempted Escape (X-Files: I Want To Believe OST) ,13. Foot Chase (X-Files: I Want To Believe OST) ,14. Mountain Montage / The Plow (X-Files: I Want To Believe OST) ,15. Photo Evidence (X-Files: I Want To Believe OST) ,16. The Preparation (X-Files: I Want To Believe OST) ,17. Tranquilized (X-Files: I Want To Believe OST) ,18. The Axe Post (X-Files: I Want To Believe OST) ,19. Box Them (X-Files: I Want To Believe OST) ,20. Home Again (X-Files: I Want To Believe OST) ,21. X-Files (Unkle Variation On A Theme Surrender Sounds Session #10) ,22. Broken ,23. Dying 2 Live, ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Jména Clyde Bruckman nebo Luther Lee Boggs, která připomene Mulderovi agentka FBI, patří proslulým senzibilům ze seriálu. (Kailo)
  • Na konci scény kde Scullyová (Gillian Anderson) diskutuje o voľbách pre jej pacienta s nemocničnými administrátormi, na stene za ňou je niekoľko fotografii kňazov. Posledná je fotografia herca Brucea Harwooda ktorý hral Johna Fitzgeralda Byersyho, jedného z troch Osamelých Pištoľníkov z Aktov X a jeho spin-offu The Lone Gunmen. (molcan2)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama