Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

HAL 

všechny recenze uživatele

Televizní verze Jarhead. A protože Jarhead je geniální, tak tohle je... vlastně taky skoro geniální. Ale tak nějak smutně, když se na to dívám teď po konci roku 2021 a vím v jak tragikomický Vietnam se tahle americká tour Blízkým Východem zvrhla. A Generation Kill krásně prorocky ukazuje všechny ty průsery, kvůli kterým to  snad ani nemohlo dopadnout jinak. Nekompetentnost velících důstojníku, naivita a tupost mnohých vojínů, pramalý zájem o životy místních obyvatel, přehánění s důvody proč na Blízký Východ vyrazit a neexistující plán co s ním udělat až už tam US armáda bude. To všechno tu je moc dobře vidět... ale taky je tu vidět proč mnohé z těch sraček i byly nutné a něco pozitivního přinesly. Asi nejrealističtější pohled na moderní válku - takže toho bojování tu na sedmihodinovou délku moc není, spíš běžný život vojáků. 9/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Alright boys, let´s earn some money!, aneb osmihodinový příběh jedné roty, co se ve válce kouše nudou a přes den si při nezáživných etapách přesunu ve zrezivělých humveech zpívá písničky (nejen) Avril Lavigne. Normálně mám tendenci vyřadit BoBa z mojí seriálové TOPky. Generation Kill je válečným seriálem, ve kterém se sice zase tolik nestřílí, ale oči od něj jdou odtrhnout hůře, než ze slavného desetidílného skvostu produkovaného Spielbergem a Hanksem (7 dílů za 28 hodin). Vždy jsem si myslel, že válka je utrpení, smrt a akce. To do nás hustí Hollywood a nejmodernější FPS na PC. Jenomže válka je jenom mizérie, smrad, a docela nuda. A sem tam nějaké hlášky mezi kamarády mariňáky. Únava, velitelé s IQ pouštního velblouda a samé mrtvoly. Duo Cellan Jones & White mi otevřelo oči: po téhle realistické (čemuž opět pomáhá absence jakékoliv hudby) Irácké sondě do života obyčejných vojáků už žádné válečné filmy nebudou jako dřív, vše je jen sprostým klamem, který se chce zavděčit divákovi a vydělat nezbytné chechtáky. HBO ale z lidí idioty nedělá - ukazuje, jak to ve skutečnosti chodí, a metá překvapeným divákům hrsti rozpáleného písku do obličeje... OSCAR MIKE! ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Generation kill je serial, na ktorom opat vidiet obrovsky rozpocet HBO, ale rovnako aj enormny kvalitativny potencial. Vojna v Iraku bola samozrejme o niecom uuuplne inom ako tomu bolo v genialnom Band of Brothers a velmi dobrom Pacifiku, tvorcovia su si toho vedomi a divakovi serviruju zrejme to, co bolo/je pre tuto "vojnu" charakteristicke...hlupost velenia, andrenalinom nabitych po krvi slintajucich testosteronovych pandrlakov s najnovsimi hrackami, nudu, nudu, nudu a absolutnu absenciu akehokolvek logickeho vysvetlenia pritomnosti americkych vojakov v Iraku. Generation Kill v ziadnom pripade nie je zlym serialom, naopak, ale v konfrontacii svojich dvoch predchodcov prehrava vo vsetkom. 3,5/5* ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

The Wire Reloaded, tentokrát v první invazní vlně do Iráku. Paradoxně největším problémem seriálu je jeho téměř dokumentární autentičnost v každé sekundě, což nemusí sednout zrovna každému. Místo neustálého střílení se zde vedou dlouhé dialogy, ať už hodné k zamyšlení či pouze podkreslení atmosféry okolo bojujících vojáků, které jejich země poslala do konfliktu, jemuž nerozumí a s rozkazy, které nechápou. Tvůrčí tým v devíti dokonalých hodinách představuje válečný žánr tak, jak se jej ještě nikdo neodvážil zobrazit. Hranice mezi životem a smrtí téměř neexistuje, za ty největší průsery muže samo velení ozbrojených sil a invaze samotná tak nakonec napáchá na obyvatelstvu země více škod, jak užitku. Generation Kill je naprosto jedinečné dílo, které minimálně ve svém žánru nemá obdoby. Nabízí do detailu propracovanou psychologii postav, desítky momentů, nad kterými zůstane rozum stát a hlavně holou skutečnost, že válka je zkušená děvka, s kterou nevymrdá ani ten nejtvrdší mariňák. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Každý seriál má třetí díl. Třetí díl je pokračování expozice, kdy už znáte hlavní hrdiny, znáte konflikt a jasně víte, že "po tomhle díle se to notně pokazí". Generation Kill má bohužel samé třetí díly. Má samozřejmě i dobré stránky: dialogy jsou živé a nešustí papírem, všude je spousta detailů o tom, jak to v armádě chodí, ale každá akce hrozně rychle skončí a pak se zase na něco tisíc let čeká. Generation Kill je seriál o hláškách, co si říkají vojáci, když jedou v džípech, nebo čekají, až někam pojedou v džípech. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Generál Mattis (Robert John Burke) měl opravdu volací znak Chaos. Toto označení přijal trochu žertem od svého mužstva, protože jednou, když přišel na štáb, bylo na nástěnce napsáno 5 slov pod sebou: „Commander has an outstanding solution“ („Velitel má vynikající řešení“). První písmena dala dohromady slovo „Chaos“. (DeziDiCzorka)
  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Další pohled na akce 1. průzkumného praporu v Iráku při první rotaci jsou memoáry Nathaniela Ficka, Těsně vedle (JOTA 2008). Fick velel první četě roty B. V seriálu ztvárněn Starkem Sandsem. (CHIMarty)

Reklama

Reklama