Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiřina Bohdalová uvádí v zábavním hudebním cyklu písničky ze starého Podskalí, ze staropražských kabaretů, z historie Strakonic, z kabaretu Červená sedma a mnoho dalších! Každý z nás si někdy povzdychne "Jo, bejvávalo" ! A myslí tím, že mu bylo v tom období dobře! A při pěkné písničce a pěkném povídáni je dobře vždycky. Proto jsme pro vás připravili na 7 DVD jedinečný cyklus písniček a povídání Bejvávalo! Za mistrného průvodního slova Jiřiny Bohdalové se setkáte s písničkami legendární Červené sedmy nebo zde zazní staré vojenské písničky či pisně starého Podskalí!!!! Vše v podáni legend televizní obrazovky Josefa Beka, Ljuby Hermanové, Vladimíra Menšíka, Evy Pilarové, Pavlíny Filipovské, Nadi Urbánkové a mnohých dalšich! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová jako výtečná průvodkyně „zpívánek“. Vtipný scénář v díle „Vandrovali vandrovníci s písničkou“ (o historii řemesel) posunují písničky svižně vpřed. ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Opět povedené, podobně jako Babiččina krabička. Tohle pan Podskalský prostě uměl. Jen pro zajímavost samotný cyklus má 13 dílů, ale na DVD vyšlo pouze sedm, které jsou v samotném pořadu uvedeny jako sedmý až třináctý. Prvních šest dílů je asi nenavrátně ztraceno, podobně jako u některých jiných pořadů šedesátých let. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/13 Člověk žasne, odborník se diví. Nicméně, pro část české kultury je Bejvávalo, historicko-zábavná féerie, jeden z nejdůležitějších mezníků. Z původních 13 dílů se jich dochovalo jen 7. Je to škoda, protože takhle ty jednotlivé díly nedávají příliš smysl (stejné je to se všemi ostatními nekompletními pořady). Celé se to natáčelo v letech 1966/1968, kdy v ČST probíhalo mnoho technologických změn, takže ještě v polovině jsou ty epizody velmi těžko sledovatelné, jsou rozostřené, obraz je nestabilní a Bohdalová se svým týmem zpěváků jen předstírá v těch neuvěřitelně laciných kulisách. Zatímco v závěru už je technická kvalita srovnatelné s tehdejším celovečerním filmem a dokonce se celá parta podívá i do exteriérů. Těch 7 dílů je tedy jen pár střípků z dob, kdy televize hledala svou tvář. Ale na svou dobu to byl zajímavý počin sledovat vývoj lidové a dechové hudby, tu a tam odbočit k hašlerkám a vojenským maršům. V 60. letech bylo navíc ještě možné pozvat osobně některé původní členy Červené sedmy, Settlery nebo Kocourkovské učitele. A mezi tehdy populárními zpěváky je možné objevit také R. A. Dvorského nebo po válce znovu oblíbenou Hermanku, která se držela na výsluní seč jí síly stačily. Vcelku roztomilé jsou odkazy na recepci prvních filmových představení s Valdemarem Psilanderem nebo Henny Portenovou, biograf je samozřejmě tématem také několika dobově atraktivních popěvků. "Ó, Katharino, ty myslíš celý den jen na kino." nebo "Slečno, pojďte se mnou do kina, ve čtvrt na devět se začíná." Nechybí ani oblíbený Piskáček a jeho Tulák, samozřejmě maskovaný za vandrujícího Pepíčka Zímu (ve zvláště podbízivém dílu o tom, že i dnes má řemeslo zlaté dno a na vandr dnes spíše chodí zákazníci). Kapitolou samo pro sebe je čistě regionální opěvování města Strakonic v době 600. výročí. Bohužel celku nejvíce škodí ty servilní komentáře, kterými Bohdalová spojuje jednotlivé výstupy. Oplustil a Podskalský adresovali ty bonmoty jakoby konkretním babičkám a dědečkům s tím, že je sem tam museli poučit o důvodech, proč některé ty podniky za starého Rakousko-Uherska krachovaly. Například Longenův a Bassův podnik Etablissement Schöbl U Labutě byl příliš orientován na intelektuály, což je potřeba podtrhnout a odsoudit, fuj. Co je ale důležité, po letech tyto přešlapy odezněly a volné pokračování pod názvem V Praze bejvávalo blaze z 90. let takto tendenční samozřejmě není. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • V závěrečných titulcích účinkujících jsou u všech dílů psané nejdřív ženy a pak muži. (Willy Kufalt)

Reklama

Reklama