Reklama

Reklama

Počítačově animovaný 3D snímek Velká vánoční jízda studia Aardman konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem celého filmu je ale příběh, jehož složky jsou jako vystřižené z klasického vánočního příběhu – úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův fascinující podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem, během kterého má za úkol doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (275)

freddy 

všechny recenze uživatele

Asi před hodinkou jsem se vrátil z kina a panuje ve mně absolutní nadšení z vynikajícího vánočního animáku, který stálo za to vidět. Musím se přiznat, že takhle nahlas už jsem se v kině dlouho nezasmál (naštěstí jsem ani nikoho svým smíchem nerušil, protože v sále pro 300 lidí jsme byli pouze celkem tři diváci). Netajím se tím, že miluji vánoční filmy, ale o to přísněji tyto filmy hodnotím, protože když za svůj život zhlédnete desítky vánočních filmů (možná už jsem se dostal dokonce někam ke stovce zhlédnutých vánočních filmů), tak vás pak jen máloco dovede nadchnout, pobavit a překvapit. Ovšem tenhle film mě nadchnul tak, že jsem si v tom kině připadal jako malé dítě, které potlačilo veškerý racionální rozum a tomu všemu, co vidí na plátně prostě věří a je z toho unešené. Na Ježíška už bohužel nevěřím, ale zato jsem člověk, který věří v kouzlo Vánoc a tenhle film přesně takové vánoční kouzlo obsahuje. Celý ten film byl úžasně promyšlený a vtipný, obzvláště otec Santa Clause, který trousil jednu hlášku za druhou se pro mě stal nezapomenutelnou postavou. Animace byla vynikající, český dabing zdařilý (Matouš Ruml, který daboval hlavního hrdinu, ještě není na poli dabingu tak úplně známý, takže to bylo příjemné zpestření) a celkově námět i příběh mě natolik vtáhl do děje, že jsem nebyl schopný okolo sebe vnímat nic jiného než samotný film. Dokonce i ten trojrozměrný Justin Bieber, jehož videoklip k tomuto filmu byl před zahájením filmu puštěn, byl docela snesitelný, čemuž se docela divím. Každopádně tenhle film zůstává v mých myšlenkách i v mém srdci a chci ho vidět znovu. Tímto se "Velká vánoční jízda" zařazuje do úzkého klubu vánočních animovaných filmů, kterým jsem udělil pět hvězd. Celkem se tedy nyní jedná o čtyři filmy, kromě Velké vánoční jízdy jsem udělil z animovaných vánočních filmů pět hvězdiček ještě filmům Městem chodí Santa Claus (1970), Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) a Vánoční koleda (2001). ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nejakčnější vánoční jízda, která dá santovské legendě pořádně zabrat. Má nadupaný rozjezd plný nápadů brilantně žonglujících s tradičními santovskými prvky, a pak finále, při kterém jsme napětím nedýchali a současně se dobře bavili. Mezi rozjezdem a finále je však poněkud hluchý střed, který se sice tváří rychle a zběsile a občas blýskne nápadem či fórkem, ale přesto pouští nohu z plynu a nechává film zapadnout do závějí průměru, kdy se čas vleče pomaleji než by vzhledem k dění na obrazovce měl. Takže by to bylo na tak na tři hvězdy nebýt skvělé skřítky, která umí z balícím papírem a mašlemi divy a nečekaně disharmonické santovské famílie, která je protiváhou té přeslazené stylizace Vánoční pohody. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Divte se, no bavil sem se. Jak může Santa, právě v dnešní uspěchaně době zapomenou co by jen na jedno jediné kiddo? to není možné proste, tečka. A když to je už všem jedno, jako že i mne samozřejmě, Arturovi ne (děckám v kině taky ne). Artur má srdce na správném miste a v rámci výchovních pohádek (ehm) 6/10. A viděli sté tu uFo loď?! Huúustý, tak ta vozí dárky… ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Rozbeh celkom fajn. Zoznamovanie sa s fungovaním severného pólu a bláznivou rodinkou ma fakt že bavilo. Postava Arthura ale nie je dokonalým stelesnením humoru a sympatií takže sledovať jeho neskoršie patálie určite nepatrí k vrcholom zábavy. Príbeh neprináša extra nápady a väčšinu času ide o jednoduchú komédiu, v prvom rade pre deti. Všetky motívy s ktorými sa tu pracuje ste už videli inde a  naviac ma rozosmievali škratkovia a Santa oldschooler. Ostatní nie sú zlí, ale povedzme si pravdu, stereotypy su využité na plno. Pri vianočnej tematike ale neočakávam veľa. Stačí že to rýchlo odsype, humor nemá trápne momenty, na záver dostanem zaslúžený happyend a film vo mne vyvolá dobrú náladu. Ak sa chcete naladiť na pokojné sviatky, odporúčam. Neočakávajte ale niečo vybočujuce z priemerných vôd. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Já jsem tedy velmi spokojený. Příjemná animace společně s minimálně dvěma desítkami scén, u kterých jsem se zasmál , mi bohatě stačí k radosti z filmu. Nápad s hi-tech spy army santovou dílnou se mi taky velmi líbil. Taková nevšední pohádka na Vánoce, kterou bych v TV program rozhodně uvítal více, než ty aktuální filmy, které se již dekádu nezměnily. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Keď Steve vstúpi do domu Gwen, aby doručil darček, stúpi na pískaciu hračku. Tou hračkou je Ovečka Shaun (2007), ktorá taktiež pochádza z dielne Aardman Animations. (toi-toi)
  • Peter Bayhem, ktorý napísal scenár k filmu, pracoval v tom istom roku aj na ďalšej snímke, ktorej názov obsahuje mužské meno Arthur, konkrétne komédii Arthur (2011). (toi-toi)
  • V Mexiku neexistuje mesto Trelew, avšak mestečko s týmto názvom sa nachádza v Argentíne. (toi-toi)

Související novinky

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama