Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 2
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 2

Recenze (184)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kostýmní drama na pokračování, aneb třetí řada Říma, posunutá hodně do budoucnosti. The Borgias je seriál kterému toho chybí docela dost. Postavy jsou trochu ploché, intriky občas průhledné, a vyprávění nepřehledné, ale i tak funguje víceméně uspokojivě. Trochu jsem se bál že se ztratím v množství linek a osudů, ale stačilo soustředit se na nejvýraznější individuality a neměl jsem problém pochopit všechny záludnosti. Herci jsou skvěle vybraní, nejvíc mi asi učarovala Lucrezia a z těch vedlejších francouzský král Karel a Niccolo Machiavelli. Slabé čtyři hvězdičky, přesto však čtyři. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kdybych nepařil Assassin's Creed, možná bych na tento seriál vůbec nekoukal. A byla by to škoda, protože je fakt poutavý. Borgiovci tu jsou sice podáni, tak že jim člověk musí fandit, i když seriál jejich temnou stránku nijak nezastírá. S přibývajícími sezónami určitě půjde více do tuhého, hlavně v charakterové rovině. Hrozně mě bavila ta linie s francouzi. A za ty scény s obří armádou fakt tleskám. Proč něco takového nebylo v Game of Thrones? Jeremy Irons je v té roli fakt skvělý a hlavně i zábavný, ostatní herci jsou ale také dobří, hlavně Ceasare má charisma. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Splněný sen milovníků historických „intrikáren“, které se nebojí používat filmovou řeč a nedělají z diváka hlupce, kterému je vše třeba polopaticky sdělovat (snad jen popisky s uvozením období by se hodily, působí to dojmem, že se to vše semele během týdnů a nikoli let) a navíc přecházejí od intrik i k činům. A vůbec nejlepší na tom je, že stále je to především o prokreslených živoucích postavách a emocích. Úvodní tři epizody jsou docela utahané, nic moc se v nich vlastně ani ne(u)děje a navíc je do nich necitlivě a násilně naroubovaná „propojovací“ postava žoldnéře. Ne, že by to bylo špatné, to ne, ale přeci jen jsem si říkal „do čeho si to Neile Jordane duši dal“. Takto si nechat utíkat mezi prsty tak silnou látku jako jsou osudy Apeninského poloostrova za vlády Borgiů je trestuhodné. Jenomže od čtvrtého dílu (a to ještě slabý odvar kvalitativních výšin, do kterých seriál zavítá během druhé série, která patří mezi to vůbec nejzdařilejší v žánru) se Borgiové stávají přesně tím čím měli být od samotného počátku, tedy ukázkovým kouskem na poli intrikářských historických seriálů, byť pravda, že s historií nakládají poněkud "hodně po svém"; a je to mnohdy spíše volně na motivy historie více než co jiného. A byť se autoři „ducha postav i událostí“ drží, tak pro věrný zážitek je potřeba zamířit jinam. Z herců by za zmínku stáli snad všichni (i „kontroverzně“ pojatý znuděný Ironsův papež), ale v čele tohoto nebývale kvalitního hereckého peletonu šlape Arnaudův Cesare. Třetí série je rovněž zdařilá, ale ve své první polovině bez tahu na branku. Ovšem jakmile se rozjede tak opět stojí za to. A i nadále platí, že Cesare je jednou z nejlépe napsaných a soustavně se vyvíjejících kontroverzních postav televizních obrazovek. Největším záporem celého seriálu je ovšem zrušení v momentě, kdy se k nejzajímavější pasáži osudů a činů Borgiovic famílie teprve schyluje; grr… ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Jak bývá nepěkným zvykem, že řadě seriálů dojde po první sérii šťáva, Borgias jsou přesně opačným případem. Sérii od série jsou lepší. Příběh graduje. Vývoji postav je zde věnována obzvláštní péče. Finále třetí série má vizuál již takřka filmový. Dle mého názoru se jedná o nejlépe zpracovanou historickou látku za poslední roky a jsem velmi vděčná za to, že po ústupu vysokorozpočtových historických filmů z pláten kin se mi dostalo satisfakce v produkci sice televizní, která si však o to víc zakládá na pečlivém výběru herců a propracovaném scénáři. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický seriál popisující zločinecko-mafiánské praktiky jedné papežské rodiny. Zajímalo by mě, do jaké míry se jedná o pravdivý obraz skutečnosti, ale podle toho, co jsem si lehce přečetl o rodině Borgiů, to zas tak vzdálené tehdejším poměrům asi nebude. Seriál je výborně rozjetý a tak se těším na druhou řadu. Kdo má rád historické minisérie, tomu doporučuji se přesunout ještě o pár stovek let dozadu a pár stovek kilometrů na západ a zhlédnout Pilíře země. * * * 26. 2. 2014 2. a 3. série: Obě série potvrzují výše napsané a nezbývá než v 5* hodnocení pokračovat. V závěru 3. série se kromě všudypřítomných intrik, zrady a napětí přidaly ještě solidní efekty (a parádní strategie) při dobývání hradu. Až ze zdejších komentářů jsem se dozvěděl, že seriál touto sérií skončil, což je opravdu škoda, protože historie rodiny Borgiů měla určitě ještě co nabídnout. Aspoň, že seriál skončil relativně uzavřeným příběhem a neutnuli ho třeba hned po druhé sérii. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Některé prameny poukazují na Lucreziu Borgiu jako na travičku. Dnešní historici se však vesměs shodují na tom, že důkazy, které by toto dokazovaly, neexistují. Zároveň poukazují na skutečnost, že přídomek travička jí byl přidán těmi, kteří rodinu Borgiů nenáviděli. (Nach)
  • Při scéně společné večeře papeže s kardinály se všichni nápadně posadí do podoby obrazu „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinciho. (Red_Fox)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama