Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Palebnou přípravou před útokem na pevnost byl mimo jiné pověřen i 98. dělostřelecký pluk, v jehož výzbroji byla i děla ráže 210 mm a moždíře ráže 600 mm. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • Německá 45. pěší divize hlásila po ukončení bojů zhruba 7000 zajatců, vlastní ztráty divize činily 482 padlých a přes 1000 zraněných. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • 29. 6. 1941 nasadil polní maršál Kesselring proti východní pevnosti eskadru střemhlavých bombardérů Ju 87. Pumy o hmotnosti 500 kg se ukázaly proti mohutnému zdivu jako nedostatečně účinné, zdi pevnosti povolily až po použití bomb o váze 1800 kg. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • Úkolem dobýt pevnost byl pověřen generálmajor Schlieper, který velel 45. pěší divizi. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • Film se nejprve promítal neveřejně v Brestu a Moskvě 22. června 2010 (výročí napadení SSSR Německem). V říjnu 2010 bylo oficiálně zahájeno jeho promítání v kinech v Bělorusku a v listopadu téhož roku poté i v Rusku. Setkal se s kladným přijetím u kritiky, ačkoli někteří historikové (např. Alexej Isajev či Mark Solonin) upozornili na některé historické nepřesnosti ve filmu. Dle tisku se film líbil i ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi a prezidentu Dmitriji Medveděvovi. [Zdroj: Wikipedia.cz] (PozorGranat)
  • Snímek vznikl na základě rusko-běloruského svazku o spolupráci na 65. výročí vítězství nad fašismem ve Velké vlastenecké válce. Na zvláštních efektech pracovaly 4 specializované firmy pod vedením moskevského studia Cinemateka. Film obsahuje více než 500 scén, které byly vytvořeny za pomoci počítačové grafiky s využitím programu Cerbero. [Zdroj: Wikipedia.cz] (PozorGranat)
  • Poslední obránce Brestu, Boris Faershtein, zemřel 24. srpna 2016 v Izraeli. V německém zajetí přežil jen proto, že mluvil Krymskou Tatarštinou a tvrdil, že pochází z Krymu. Vyhnul se tak takzvané "selekci". [Zdroj: RusskiyMir.ru]
     
    Zdroj: http://russkiymir.ru/en/news/211991/ (PozorGranat)
  • Jefim Alexejevič Fomin (Pavel Děrevjanko) se neudal sám, jak je to představeno ve filmu. Udal ho voják, se kterým bránil bránu v zajetí. Za to byl ihned Němci zastřelen - jako politruk a žid. [Zdroj: Wikipedia.cz]
    (PozorGranat)
  • Dne 21. června 1941 chtěl Jefim Alexejevič Fomin (Pavel Děrevjanko) navštívit svou rodinu v Daugavpilsu, kvůli davu lidí se však na nádraží neprotlačil k pokladně a nezískal jízdenku. Vrátil se tedy do Brestské pevnosti, kde ve 3:15 ráno následujícího dne zahájilo německé dělostřelectvo bombardování. [Zdroj: Wikipedia.cz]
    (PozorGranat)
  • V době napadení pevnosti se uvnitř nacházelo okolo 3 500 obránců a na 300 jejich rodinných příslušníků. (Adrai)
  • Sovětský Polikarpov I-16 je ve filmu sestřelen dvojicí letadel Messerschmitt Bf 109. Nálet na pevnost, který se odehrává přibližně v polovině snímku, je pak podniknut letkou střemhlavých bombardovacích letounů Junkers Ju 87. (Adrai)
  • Pevnost se nachází poblíž města Brest v západním Bělorusku u hranic s Polskem na souřadnicích 52.0835N 23.6540E. Stavba pevnosti započala 1. června 1836 a v roce 1842 se pevnost stala bojeschopnou. Celková plocha pevnosti je 4 km², délka obranných valů je 6,2 km. (Adrai)
  • Pevnost je unikátní systém obraných objektů. Centrální Citadela byla vybudována na místě starého obchodního centra města a následně se rozrostla až k rameni řeky Muchiawec. Jižní volyňské opevnění vzniklo na místě brestského hradu. Severní opevnění vyrostlo na místě Kobrinského obvodu města Brest. Západní terespolské opevnění vzniklo při západním rameni řeky Bug. Vnější obrannou linii tvořily desetimetrové valy a náspy s cihlovými kasematami, kryjícími přístupy ke kanálům a mostům. (Adrai)
  • Obrana pevnosti Brest je považována za jedno z prvních bojových střetnutí na východní frontě. Dle očekávání měla pevnost padnout během 12 hodin bojů, ve skutečnosti ale dobití trvalo více jak týden, přičemž další menší boje pokračovaly více jak měsíc. Nic z toho však nebránilo Hitlerovi prohlašovat, že pevnost byla dobyta již druhý den. (Adrai)
  • Obrovská socha, která symbolizuje obránce jakoby vrostlého do ruin pevnosti, se nazývá Odvaha. Menší socha vyjadřující utrpení obránců nese jméno Žízeň. (Adrai)
  • V roce 1918 byl v prostoru pevnosti podepsán Brestlitevský mír mezi sovětským Ruskem a Německem. Rusové se na základě této smlouvy stáhli z první světové války. (Adrai)
  • Velitel obrany západní pevnosti major Pjotr Michajlovič Gavrilov byl zajat v bezvědomí a léta války strávil v německých koncentračních táborech Hammelburg a Ravensbrück, kde zkusil všechny hrůzy zajetí. Válku však přežil. (Lucas87)
  • V útrobách pevnosti je možno vidět nápisy na stěnách, např. "Zemřeme, ale pevnost neopustíme" či "Umírám, ale nevzdám se. Sbohem. 20. 7. 1941." (Lucas87)
  • Velitel východní pevnosti major Ivan Zubachov byl odvlečen do koncentračního tábora, kde později zemřel, politický komisař Jefim Fomin byl z "titulu" politruka a Žida zastřelen. (Lucas87)
  • Brestskou pevnost je možno vidět na běloruských bankovkách. (Lucas87)

Reklama

Reklama