Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

klerik 

všechny recenze uživatele

Akurát na 70%. Vojenský konflikt je len korením a v konečnom dôsledku je to skôr o putovaní cudzou krajinou a hľadaní cesty "domov". Herci sú sympatickí, emócie uveriteľné, akčné scény fajn okorenené gitarovou hudbou. PREPADNUTIE sa hralo viac na realitu a nudilo, toto je príjemný filmík aj na zamyslenie aj pobavenie... A keďže sa na nič nehrá, je aj napriek svojej menšej akčnosti lepší ako SLZY SLNKA... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviem či je zrovna súčasná patová situácia vo svete spojená s terorizmom tá pravá látka pre francúzsky priamočiary akčný film. Ale ak nás bude "iba" dobre baviť, tak vlastne prečo nie. Benoit Magimel si pri akcii žuve žuvačku ako kanadský hokejový tréner a je to samozrejme husto cool. Pri čelnej streľbe sa Talibanci nejak ani raz nedokážu trafiť do dvojmetrových tiel, pričom naši trafia zakaždým. Ak tu sú už spomínané nejaké filmy, tak pre mňa je tento film kombináciou tretieho Ramba, Siedmich statočných a Spoločenstva prsteňa. Ak nebudete očakávať artový náhľad do blízkovýchodného terorizmu, nebudete mať s filmom žiaden problém. Asi lepšie, ako podobne ladený Bergov Na život a na smrť. Témy filmu sú iba letmo načrtnuté, posadnutosť západnou ženou oboma skupinami s absolútne odlišnými motiváciami je tu to najzaujímavejšie na nejaké to premýšľanie. ()

Reklama

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Diane Kruger, Djimon Hounson mojí dvaja obľúbenci. Ale nato, že je to akčný film + dráma tak je to dosť nudné v akčných pasážach. Natočené je to dobre, ale bez gradácie a Francúzi sa mi zdali nezabiteľný pri strelbách tvárov v tvár. Kde zase Talibánci boli asi slepý. Najviac ma upútal odvážny Sniper a jeho smrť bola síce dlhá ale malo to svoj charakter. Režisér si pekne pohrál s krajinou a celkovo s výpravou, sú tam nádherné scenérie a oblasti, kamera pekne prelietava okolo. Ale po dopozeraní filmu som mal neopísateľný pocit. Akoby ma niekto mučil nudením. 110 minút na jednej tónine sa nedá. 3* - 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě jakou podívanou nám dokázali naservírovat takovíhle Francouzi. Jsme zvyklí když v závěrečné scéně nějakého hollywoodského filmu se objeví na zaprášené cestě Americký voják, který v každé ruce svírá dítě, další má za krkem a dvě se mu křečovitě drží kolem nohou. Do toho všeho vlají hvězdy a pruhy jako o duši a přichází neskutečný happyend za tónů Hanse Zimmera. Bohužel nemůžu prozradit jak to dopadlo v případě francouzské Speciální jednotky. Chvilku sledujeme Černý jestřáb sestřelen zalitý Slzami slunce a později se nám změní v Útěk ze Sibiře. Nic to nemění ale na faktu že se mi film opravdu líbil. Velkou zásluhu na tom mají sympatické postavy. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Byť příběh o úniku přes střechu světa do Afghánistánu je celkem zajímavý a film chvílemi zaujme, je film Speciální jednotka typickým představitelem toho, co nemám rád na francouzské produkci. Politická zápletka na jejímž základě je příběh vystaven, je dost laciná a povrchní, obzvlášť scény z Elysejského paláce jsou jak z pera dítěte, no a pak je tu ten francouzský vlastenecký patos, který je ještě horší než ten americký (protože ti si příběhy kdy to někomu nandali nemusí vymýšlet) no a akční scény působí až křečovitě podle hollywoodské šablony. Chápu, že ve speciálních jednotkách jsou fakt machři, ale aby půltucet brusičů, vyřešil celou armádu Talibanu, to je prostě moc. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)
  • Útočné pušky speciální jednotky byly převážně Colt M4A1 ráže 5.56x45mm s kolimátory Aimpoint CompM4. Elias (Raphaël Personnaz), odstřelovač jednotky, byl vyzbrojen kromě své odstřelovací pušky útočnou puškou Colt Model 727 "M16A2 carbine" ráže 5.56x45mm. Kolimátor měl upevněný na transportní rukojeti, jelikož není odnímatelná. Velitel Kovax (Djimon Hounsou) byl vyzbrojen italskou puškou Beretta ARX-160 ráže 5.56x45mm, která se řadí mezi zbraně vojáka budoucnosti stejně jako americký SCAR, MASADA nebo česká puška CZ 805 a do služby se dostala teprve v roce 2008. Její nesporná výhoda je schopnost operovat i během obojživelných akcí. (c.tucker)
  • Záverečnými titulkami film nekončí. Na konci titulkov možno vidieť krátku scénu ako to s členmi špeciálneho tímu dopadlo. (koba)

Reklama

Reklama